Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo u Biljanima Donjim

Nevjerojatan slučaj: Država ignorira i Europski sud, već godinu i pol nisu zbrinuli hrpu troske koju odvoze nepoznati kamioni. A tko? Ne znaju ni država ni mještani...

Aktualno Galerija Država ne zna tko joj odvozi trosku - 5 Država ne zna tko joj odvozi trosku - 5 Foto: DNEVNIK.hr Država ne zna tko joj odvozi trosku - 1 Država ne zna tko joj odvozi trosku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Država ne zna tko joj odvozi trosku - 2 Država ne zna tko joj odvozi trosku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Država ne zna tko joj odvozi trosku - 3 Država ne zna tko joj odvozi trosku - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Država ne zna tko joj odvozi trosku - 4 Galerija 1/10 >>
Godinu i pol od presude Suda Europske komisije država nije zbrinula trosku iz Ravnih kotara. I dok država čeka, netko ipak trosku odvozi. A tko? Ne znaju - ni država ni mještani.

Crno brdo od 2010. je na istoj adresi. Ispred nosa mještana Biljana Donjih, koji godinama u kuću bježe čim zapuše jači vjetar. Mještanin Živko Ševo kaže nam kako komadići lete sto na sat te kako se vide čitavi kanali sitnog materijala koje nosi bura kad zapuše.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Spremnici za odvajanje otpada - 2 Dobro gospodarenje Svaki otpad ima svoje mjesto u kanti: Dva grada to su dobro uvježbala, a građanima bi se to uskoro moglo i dobro isplatiti

Da će brdo napokon nestati, ponadali su se prošloga mjeseca jer su u susjedstvu ugledali kamione, a u zraku osjetili smrad. Kamioni su ubrzo napustili Ravne kotare, a u njima se probudila sumnja.

"Uguši, baš uguši kad diraju. To vjerojatno neki privatnik vozi, negdje se izvode radovi. Da se izvode radovi, da se vozi, vozilo bi se i došle bi novine, i televizija bi javila, ovako svatko šuti", razočaran je.

Šuti i država. O problemu koji dosad nisu uspjele riješiti četiri Vlade i četiri Ministarstva. U Biljanima Donjim je 140 tisuća tona troske, vidljivo je da je jedan mali dio s krupnijim česticama otklonjen, na terenu je i bager, pitali smo resorna Ministarstva što on tu radi, gdje se odvozi troska i u koje svrhe, no odgovor nismo dobili.

Država čeka da se netko drugi pobrine za to

Tko i kamo trosku odvozi, ne zna ni prvi čovjek Benkovca. Mi smo mu, kaže, prvi glas o tome. A tko god to čini, iz lokalne ekoudruge poručuju da to nije rješenje. "Velike količine ostaju i dalje, i zagađuju ne samo zrak i zemljišta nego, što je najtužnije, podzemne vode", potvrdio je Zdravko Belušić iz udruge.

Mještani prstom upiru u samo jednog krivca – državu, koja će radije plaćati nego odvoziti otpad. Da je država kriva, odlučio je još prije godinu i pol Sud Europske komisije i naložio Hrvatskoj da trosku premjesti iz Ravnih kotara. Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine poslali su odgovor na upit.

"Možemo potvrditi kako Ministarstvo od dana zaprimanja presude postupa sukladno Zaključku Vlade RH te je do sada poduzeto više radnji, a kao najvažniju navodimo izradu vještačkog nalaza koji je odredio daljnje smjernice u postupanju s odloženom troskom", stoji u priopćenju.

Dodaju kako rok izvršenja presudom nije određen i da čine sve kako bi sanirali otpad. U to mještani sumnjaju i poručuju kako im se čini da država čeka da se umjesto nje za crno brdo pobrine netko drugi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene