Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vikend-pregovori u Zagrebu

Hoće li poskupjeti odvoz otpada u gradu? "Pregovori tek trebaju početi"

Tijekom vikenda nastavljeni su pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga sa svim sindikatima te gradske tvrtke. Glasnogovornica zagrebačke Gradske uprave Dinka Živalj je u nedjelju ujutro izašla pred novinare te otkrila najnovije informacije.

Glasnogovornica zagrebačke Gradske uprave Dinka Živalj je u nedjelju izašla pred novinare i rekla da očekuje da će proces mirenja završiti do kraja mjeseca te dodala da će sljedeći tjedan početi pregovori između Uprave, radnika i sindikata. Zbog toga se mnogi pitaju hoće li doći do povećanja odvoza otpada u Zagrebu.

"Pregovori tek trebaju početi. Kad oni završe, onda ćemo znati ishode. Čistoća se financira isključivo iz vlastitih prihoda i Uprava cijelo vrijeme vodi računa o balansu između plaće koju radnici Čistoće trebaju dobiti za svoj pošteni rad i iznosa koji građani mogu platiti za komunalne usluge", rekla je glasnogovornica.

"Pozivamo sve uključene pa i gradsku vlast da pokažu prvenstveno razumijevanje. Zahtjevi su i više nego opravdani s obzirom na sve i da riješimo ovu situaciju. Ako ne postoji, onda imamo jedan veliki problem", istaknuo je Dražen Jović, Predsjednik Sindikata zagrebačkog holdinga - ZET.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je rekao da je prihvaćena većina zahtjeva sindikata te su se radnici Čistoće vratili na posao, no ostalo je još nekoliko zahtjeva o kojima će se pregovarati.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Mjesec dana pregovora Počeli pregovori radnika Čistoće i Holdinga: Ostalo je još 6 spornih točaka

Pročitajte i ovo Mladen Novosel, SSSH Pregovori se nastavljaju Radnici Čistoće ne odustaju od svojih zahtjeva, sindikalist Novosel: "Naravno da je nemoguće da baš svatko bude zadovoljan"

Živalj je objasnila kako proces mirenja nisu "tajni pregovori", kako se moglo čuti, što prema njezinim riječima unosi "nemir među radnike i javnost", te dodala.

"Mirenje Uprave i sindikata Zagrebačkog holdinga dio je zakonom definirane procedure slijedom izostanka dogovora o dodatku Kolektivnom ugovoru koji su vođeni krajem prošle godine između sindikata i Uprave Holdinga".

"Sindikati su tražili linearno povećanje plaća (jednako za sve zaposlenike), a Uprava Holdinga inzistirala je na tome da zaposlenici s najmanjim primanjima dobiju najveću povišicu. Slijedom toga je Uprava prošli mjesec donijela jednostranu odluku o povećanju plaća i naknada za prosječno 7,5 posto, od 13 posto za one s najnižim primanjima do pet posto za one s najvišim", rekla je Živalj.

"Nakon toga su sindikati pokrenuli proces mirenja, koji je započeo ranije ovaj mjesec i koji sada teče sukladno zakonskoj proceduri. Mirenje je zakonom definirano kao povjerljiv proces, a vodi ga ovlašteni miritelj. Sve se odvija po jasno definiranim pravilima. Svi su predani dogovoru", dodala je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene