Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Neće biti izvanrednih izbora''

Uhićeni Horvat namjerava aktivirati saborski mandat, Plenković odlučio tko će voditi njegovo bivše Ministarstvo

Aktualno Galerija Josip Aladrović Josip Aladrović Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Ćorić Galerija 1/2 >>
Rekonstrukcija Vlade čini se gotovo neizbježan zadatak za Andreja Plenkovića, no pitanje je koliko će biti opsežna. Od subote je najmanje jedno mjesto u Banskim dvorima ostalo prazno. Danas već i drugo visi o niti, a upitno je hoće li i tu biti kraj s obzirom na to da se oko istrage vrte imena još nekoliko Plenkovićevih ministara. Jesu li izgledni možda čak i prijevremeni izbori? Iz Vlade za DNEVNIK.hr tvrde da to nije opcija.

Do imenovanja novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine tu će dužnost obavljati državna tajnica u tom Ministarstvu Dunja Magaš, odlučio je premijer Andrej Plenković. Svojevrsni je to i očekivani flaster dok se čeka rasplet oko mogućega novog postava u Banskim dvorima.

Saborski zastupnici i zastupnice lijevo-liberalne oporbe u ponedjeljak su zatražili raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i najavili da će potpisati inicijativu za raspuštanje Sabora.

Što će sada Plenković: Hoće li sam u rekonstrukciju Vlade ili će dopustiti da mu je do kraja odrade DORH i USKOK?

Sudeći prema detaljima istrage koji cure u medije, teško je očekivati da se najteži dani za HDZ-ova Andreja Plenkovića u njegovu drugom mandatu bliže skorom kraju.

Iza razriješenog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata već su dvije noći u Remetincu, gdje bi mogao dočekati i proljeće.

Svoj je mandat na raspolaganje Plenkoviću dao potpredsjednik Vlade SDSS-ov Boris Milošević, a još se ne zna hoće li možda tim putem i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.



Nakon što je USKOK u subotu donio rješenje o provođenju istrage protiv Horvata i još petero osumnjičenika, mnogi su se zapitali kako to da su istražitelji pokucali samo na njegova vrata dok su ostale aktere odlučili, barem zasad, samo naknadno ispitati.

Naime, navodno se uz Horvata razmatralo i uhićenje Miloševića i Aladrovića, koji nije obuhvaćen ovom istragom jer se njega navodno dovodi u vezu s nezakonitim zapošljavanjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi bivši ministri Muljanje s imovinom, namještanje natječaja, pogodovanje, sukob interesa...: Iz Plenkovićevih Vlada dosad je otišlo mnoštvo ministara

Povratak u Sabor?

17:21 U tijeku je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Više o tome OVDJE.

16:50 Nedugo nakon HDZ-ove paljbe po oporbi, saborski zastupnik Bojan Glavašević im je uzvratio, posebno se fokusirajući na premijera Plenkovića. ''Plenki, frende, ako nisi skužio, ministre ti hapse svako malo, koalicijski partneri ti pričaju o izborima, Božinović ti nije na vrijeme rekao što Horvata čeka, a Jandroković se blendao s pozadinom. Nemaš li pametnijeg posla od cmizdruljanja o opoziciji na društvenim mrežama?'', napisao je Glavašević. Cijelu objavu pročitajte OVDJE.

16:48 Oglasili su se i iz HDZ-a na Facebooku, te su u objavi prozvali oporbu, kao i predsjednika Milanovića. ''Oporba jučer: Pravosudna tijela nisu neovisna, HDZ njima vlada! Oporba danas: Zaštitimo tijela koja rade neovisno - to je borba za vladavinu prava! (...)

Sad prozivaju predsjednika Andreja Plenkovića da je 'nezapamćeno' prozvao DORH, a 'zaboravljaju' što su sami radili. 'Zaboravljaju' i koliko je Milanović, uvodeći nove standarde u komunikaciji, vršio pritisak na DORH, otvoreno ga optužujući i napadajući nakon Afere Janaf. Pritom se podjednako otvoreno hvalio da je kao premijer bio informiran o tajnim izvidima - što je najizravniji udar na neovisnost pravosuđa! No o tome ni riječi iz oporbe'', zaključili su objavu iz HDZ-a.

16:10 Bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat namjerava aktivirati saborski mandat. 

Odvjetnik Vladimir Terešak jučer je za Dnevnik Nove TV potvrdio da će razgovarati s Horvatom u istražnom zatvoru. "I ja vjerujem da ćemo i tada razriješiti pitanje njegovog aktiviranje saborskog mandata za koji mu teče rok od osam dana od jučer", najavio je njegov odvjetnik za Dnevnik Nove TV u nedjelju. 

Terešak je pak za Hinu izjavio kako smatra da bi Horvat mogao brzo biti pušten da se brani sa slobode jer je u istražnom zatvoru završio zbog opasnosti od utjecaja na trojicu svjedoka od ukupno 11 koliko će ih Uskok u odnosu na Horvata ispitati u pokrenutoj istrazi. Riječ je o ljudima iz Međimurja koji su vlasnici tvrtki i koje Horvat osobno poznaje, kaže odvjetnik.

"Kad bi htjeli teoretski bi mogli ta tri svjedoka ispitati danas ili sutra i on bi mogao izaći vani, a realno to ovisi o njihovoj volji", kazao je odvjetnik, dodavši da je tražio istražitelje da ispitaju svjedoke a oni su mu rekli da će vidjeti.

Dok priprema zahtjev za aktiviranje Horvatovog saborskog mandata, odvjetnik očekuje pismeno sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora kako bi na tu odluku mogao podnijeti žalbu.

Uskok je predlagao istražni zatvor u odnosu na 11 svjedoka, a obrana je rekla kako smatra da od njih 11 ne može utjecati na osam jer su oni zaposlenici ministarstva, a Horvat više ne obnaša dužnost ministra pa ne može s po pozicije autoriteta utjecati na njih niti će s njima dolaziti u kontakt.

Za troje svjedoka koje Horvat osobno poznaje, odvjetnik je rekao da bi s njima mogao doći u kontakt, ali je on predlagao da mu se umjesto istražnog zatvora odredi mjera opreza zabrane približavanja. No, sudac istrage zagrebačkog županijskog suda to nije prihvatio. Terešak kaže da ne zna jesu li ili kad će ostali osumnjičeni za koje Uskok nije tražio određivanje istražnog zatvora biti ispitani na Uskoku.

Smiješe li se Hrvatskoj ipak prijevremeni izbori?

A još početkom prošloga tjedna zaplet je zapravo započet i s aktualnim ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, za kojega se, prema pisanju medija, sumnja da je dao naloge za sumnjive poslove svojem tajniku u aferi Vjetroelektrane. Ćorić je ranije poručio da ne želi i neće dopustiti da bude uteg Vladi i HDZ-u.

Konzultacije i sastanci oko Horvatova nasljednika ili nasljednice očekuju se već danas, a ponedjeljak je ionako i dan za redovitu zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, iz kojega uvjeravaju da je parlamentarna većina stabilna. 

No, dok HDZ-ovi koalicijski partneri, među kojima ima i onih koji smatraju da ima još problematičnih ministara zbog njihova (ne)rada, čekaju kako će se dalje razvijati istrage i hoće li se zaustaviti samo na Horvatu, iz oporbe gotovo unisono poručuju kako je vrijeme da Vlada raspiše prijevremene izbore.



13:35 Iz Vlade su za DNEVNIK.hr potvrdili da će se u utorak održati sastanak parlamentarne većine na kojem će se razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji, dodavši da je parlamentarna većina čvrsta i stabilna te da neće biti izvanrednih izbora, a danas će se održati i sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Sprema li se ''zeko-hop'' manevar?

Što se tiče Miloševićeva stavljanja mandata na raspolaganje, iz Vlade su opetovali da je premijer već objasnio ''da su mandati svih ministara uvijek na raspolaganju predsjedniku Vlade, od prvog dana, pa tako i u ovim okolnostima te jednako vrijedi i za Aladrovića i za Miloševića''.

13:05 ''Oporba na ovom pitanju treba pokazati visoki stupanj odgovornosti, a to je da svi zajedno idemo prema cilju da dođe do prijevremenih izbora i da na taj način pokažemo građanima da nije normalna država u kojoj se hapse ministri'', poručio je SDP-ov saborski zastupnik Mišel Jakšić, ujedno i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe.

''Jako smo zabrinuti zbog informacija da je došlo do nekih kalkulacija'', kazao je i za ovaj tjedan najavio tematsku sjednicu Odbora na kojoj bi se raspravilo kako pucaju mjere i kakvi pritisci prema pravosuđu postoje.

Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin poručila je da su jedina opcija prijevremeni izbori jer je, kaže, ovakva situacija neizdrživa i neodrživa: ''U situaciji kada mora brinuti o pandemijskoj, energetskoj i krizi s obnovom premijer mora brinuti tko će mu sutra biti uhićen, a tako se ne može voditi država''.

''Od oporbenih zastupnika koji ih ne zagovaraju, vidjela sam samo kolegu Hrvoja Zekanovića, a mislim da se to može svesti na jedan 'zeko-hop' manevar. Mi razgovaramo od subote s progresivnom oporbom i tu smo zaista svi suglasni'', istaknula je Kekin.

''Oko Mostove inicijative skupljanja potpisa za raspuštanje Sabora treba se ujediniti čitava oporba'', poručila je Marijana Puljak iz Centra i zaključila: ''Država je u takvom stanju da drugog izbora osim prijevremenih izbora nema.''

Premijer prelomio: Horvata će do daljnjega zamijeniti državna tajnica

12:30 Sabor je u ponedjeljak promijenio plan rada iz kojeg je 'ispala' rasprava o opozivu Horvata s dužnosti ministra s obzirom na to da je Horvat razriješen nakon što je uhićen zbog sumnji na zlouporabu položaja i ovlasti. Tjedni plan rasprava je promijenjen nakon što je Sabor od Vlade dobio obavijest, odnosno rješenje da je Horvat razriješen na osobni zahtjev.

12:18 Uhićenog i na osobni zahtjev razriješenog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata do imenovanja novog ministra mijenjat će državna tajnica u tom Ministarstvu Dunja Magaš.

Ona se bavila obnovom nakon potresa, a i predstavljala je u Saboru izmijenjeni Zakon o obnovi. HDZ-ova je članica i državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva još od prvog mandata premijera Andreja Plenkovića.

Pročitajte i ovo Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV - 2 ANALIZA MISLAVA BAGE ''Ispada da je Plenković iznenađen i uvrijeđen. Teški su dani pred njim jer ne zna kome će policija u pola šest pokucati na vrata''

Plenković važe daljnje poteze, zakazani prvi sastanci

12:00 ''Mi ćemo danas imati stranačke sastanke. Ne mogu govoriti ni o čemu nego da je stabilna parlamentarna većina, da će stranka raspraviti o novonastaloj situaciji i da će se donijeti odgovarajuće odluke", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture i potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković komentirajući uhićenje i smjenu bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata. Nakon što stranačka tijela i vrh HDZ-a rasprave cjelokupnu situaciju, održat će se i koalicijski sastanak, najavio je Butković.

11:30 ''U svakoj normalnoj zemlji ovo bi značilo pad Vlade'', upozorio je Mostov Nikola Grmoja, kojega zanima zašto uz Darka Horvata, nije uhićen i SDSS-ov Milorad Pupovac, HDZ-ov koalicijski partner: ''Što se tiče tog moraliziranja Milorada Pupovca, postavio bih samo jedno pitanje: Zašto nije uhićen Milorad Pupovac budući da je bio na sastancima gdje su se dogovarali poticaji tim tvrtkama koje ne zadovoljavaju kriterije? ... Očito je da Milošević nije radio sam nego po nalogu Pupovca, koji vuče sve konce po pitanju SDSS-a, glavnog koalicijskog partnera. Ovime je potvrđeno da je on etnobiznismen desetljeća.''

Josip Aladrović Tomislav Ćorić Foto: DNEVNIK.hr

Najavio je da Most ide u dvije paralelne akcije: zahtjev za raspuštanjem Sabora i u četvrtak sastanak oporbe o opozivu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.

10:00 USKOK je u zadnji tren odustao od Miloševićeva uhićenja, piše Večernji list, ističući da bi uhićenje više ministara izazvalo pad Vlade, odnosno da se na takav potez istražitelji nisu odlučili zbog toga što im je bilo jasno kako bi se to moglo smatrati golemim pritiskom na vladu s njihove strane. Međutim, nije isključeno da će se u budućnosti iza pritvorskih rešetaka naći još neki visoko pozicionirani političari.

Milošević dao mandat na raspolaganje Plenkoviću

9:30 Potpredsjednik Vlade Boris Milošević dao je mandat na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću, kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji smatra da prijevremeni izbori nikome, pa ni državi, ne odgovaraju jer bi to ponovno značio zastoj i u obnovi i oporavku ekonomije. Iz Vlade se o tom potezu i daljnjim planovima zasad nisu oglasili. No, poznat je premijerov stav da su mandati svih članova Vlade njemu na raspolaganju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene