Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inicijativu da se pozdrav "Za dom spremni" uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage RH pokrenuo je nekadašnji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi jastreb.


Hrvatska vojska ima svoje pozdrave proizašle iz Domovinskog rata, poručili su u utorak iz HDZ-a, komentirajući inicijativu da se pozdrav "Za dom spremni" uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage RH.

Vezani članci Zgrada središnjice HDZ-a Izabrani novi predsjednici istarskog, riječkog i karlovačkog HDZ-a Premijer Andrej Plenković Plenković o kandidaturi Lovre Kuščevića: "Nije on ni za što još kriv, ima se pravo kandidirati, očito ima podršku"

"Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu. Hrvatska vojska ima svoje pozdrave koji odražavaju domoljublje i zajedništvo proizašlo upravo iz Domovinskog rata, a to su 'Domovini vjerni' i 'Pozdrav domovini'. S obzirom na složene okolnosti u kojima se nalazi Republika Hrvatska – tešku gospodarsku situaciju, pad životnog standarda, iseljavanje velikog broja mladih, pozivamo sve da se zajednički okrenemo rješavanju pitanja važnih za budućnost naše Domovine", stoji u HDZ-ovu priopćenju.

Inicijativu da se pozdrav "Za dom spremni" uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage RH pokrenuo je nekadašnji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi jastreb, a svojim potpisima ju je podržalo više od 3.000 osoba.

Za sve koji žele 'Za dom spremni' Milanović ima poruku

Potpisnici peticije traže od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi se pozdrav "Za dom spremni" uveo u službenu vojnu uporabu.

Tvrde da je pozdrav "Za dom spremni", koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav te da bi se njegovom službenom uporabom njegovala hrvatska kultura i tradicija.

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u utorak su za takvu inicijativu rekli da je neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije, te da ne zaslužuje službeno očitovanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook