Obavijesti Video Pretražite Navigacija
šteta od 150.000 eura

FOTO/VIDEO Havarija na Brijunima: U nevremenu potopljena Brijunka, stradao još jedan brod

Aktualno Galerija Havarija na Brijunima - 1 Havarija na Brijunima - 1 Foto: NP Brijuni Havarija na Brijunima - 3 Havarija na Brijunima - 3 Foto: NP Brijuni Havarija na Brijunima - 2 Havarija na Brijunima - 2 Foto: NP Brijuni +0 Havarija na Brijunima - 4 Galerija 1/4 >>
Olujno nevrijeme koje se u noći s nedjelje na ponedjeljak spustilo na područje Istarske županije prouzročilo je materijalne štete na motornom brodu Brijunka te trajektu za prijevoz motornih vozila.

Jako nevrijeme zahvatilo je u nedjelju navečer dijelove Istarske županije. U nevremenu koje je zahvatilo NP Brijuni stradala su dva broda. Brod za prijevoz posjetitelja "Brijunka" uslijed oštećenja pramca je potonuo, dok je "Supin", koji se nalazio na susjednom vezu, pretrpio manja oštećenja, rekla nam je Reanna Brajković Relić, glasnogovornica JU-a NP Brijuni. 

Oba broda bila su privezana u luci na otoku Veli Brijun.

Oko 4 sata ujutro nevrijeme je otkinulo provu broda "Brijunka" i brod je sjeo na dno. Drugom brodu "Supin" oštećena je ograda zato što je "Brijunka", nakon što se prelomila, udarala u njega, rekla nam je Brajković Relić. 

Izlijevanja nafte i onečišćenja nema, no svejedno su u NP-u Brijuni pripremili branu za preventivu od onečišćenja. Lučka kapetanija obavlja očevid, a i ronioci provjeravaju razinu štete i prikupljaju drvene krhotine u moru.

Šteta bi mogla biti i veća od 150.000 eura, a namirit će se iz osiguranja, rekla nam je glasnogovornica. 

O svemu se oglasilo i Ministarstvo mora i prometa. 

"Lučka kapetanija Pula izvijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o tijeku očevida o uzrocima nesreće putničkog broda, koji je teško oštećen i djelomično potonuo na vezu, na otoku Veli Brijun.

Službenici Lučke kapetanije Pula dojavu o nesreći zaprimili su jutros, 27. ožujka u 07.25 sati od djelatnika Nacionalnog parka Brijuni, koji su javili o teškom oštećenju i djelomičnom potonuću putničkog broda Brijunka tijekom boravka na vezu, na otoku Veli Brijun.

Očevidom na poziciji pomorske nesreće utvrđena je znatna materijalna šteta na putničkom brodu Brijunka, duljine 17 metara u vlasništvu Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, koji je tijekom boravka na vezu pretrpio kritična oštećenja pramca i lijeve strane trupa, uslijed djelovanja jakog vjetra i valova te je zbog naplavljivanja djelomično potonuo cijelom dužinom do razine palube.

Djelomično potopljeni putnički brod privezan je uz lijevi bok iza motornog broda Supin, također u vlasništvu NP Brijuni, a na kojemu je u krmenome dijelu također utvrđeno manje oštećenje, nastalo od udara broda Brijunka.

U spremnicima pogonskog goriva putničkog broda Brijunka preostalo je oko 1000 litara plavog diesela, stoga je brod preventivno opasan plutajućim, samo-upijajućim branama. Nakon toga u dogovoru sa zapovjedništvom Javne vatrogasne postrojbe Pula, postavljena je i plivajuća zaštitna brana, dok će se na lokaciji nalaziti skimer, kao i ostala oprema za sprečavanje onečišćenja. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a plutajući dijelovi broda i brodske opreme izvađeni su na obalu.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Pula za putnički brod Brijunka izrečena je zabrana plovidbe, a vlasniku je izdan nalog za vađenje broda", navode u priopćenu. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene