Kolone na autocestama (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)
Kolone na autocestama (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)

Cijeloga dana pojačan je promet na cestama diljem zemlje.


Promet je vrlo gust na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti. Zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je više kilometara, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon.

Jedan od čitatelja koji je iz Poreča krenuo prema Njemačkoj, kaže da još nije stigao do slovenske granice, a u koloni je već gotovo šest sati. ''Ljudi su ostali bez vode, vrše nuždu sa strane. Nitko ne zna zašto je ovoliki zastoj. U HAK-u su mi rekli da je to normalno. Nije normalno da se od Poreča do slovenske granice vozim šest sati i više'', rekao je nam je čitatelj Darko.

Prema podacima HAK-a u 17:27 sati promet je vrlo gust na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, autocesti A1 u oba smjera, autocestama A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A7 GP Rupa-Diračje, na otoku Krku i Krčkom mostu u oba smjera, na cestama u Istri i priobalju.

Vrlo je gust promet također na Jadranskoj magistrali (DC8), a povremeno se vozi usporeno na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Senju, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska, prema GP Pasjak, a dugotrajni su zastoji uz vožnju u kolonama između GP-a Klek i Zaton Doli kroz Neum.

Autocesta A1:
• kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona je duga oko 4 km; na NP Demerje kolona je 3 km
• promet je povremeno usporen između čvorova Karlovac i Zagreb u smjeru Zagreba

Autocesta A2 Zagreb-Macelj:
• zbog usporenog prometa u Sloveniji iza graničnog prijelaza Macelj dolazi do gužve na dionici autoceste Krapina – Trakošćan (Macelj). Vozila se povremeno zaustavljaju i propuštaju kod čvora Krapina gdje je kolona oko 2 km;
• kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije kolona je duga oko 5 km.

Istarski ipsilon:
• zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je duga oko 6 km, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon
A7 GP Rupa-čvor Diračje

• kod graničnog prijelaza Rupa kolona je oko 500m u smjeru Slovenije
• povremeni su zastoji na čvoru Matulji u smjeru Opatije

Na ulaz iz Srbije u Hrvatsku čeka se i po sedam sati, moguća i dulja zadržavanja

Auto-moto savez Srbije (AMSS) tijekom cijelog dana upozorava vozače da su na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj Batrovci-Bajakovo i Mađarskoj Horgoš-Reszke duge kolone i višesatna zadržavanja, a za kraj dana najavljena je mogućnost još duljeg čekanja na prijelaz granice.

Na putničkim terminalima na ulaz iz Srbije u Hrvatsku čeka se više od sedam sati, a čekanje za ulazak iz Hrvatske u Srbiju traje do 30 minuta, dok se na teretnim terminalima u oba smjera čeka oko pola sata, podaci su koje je AMSS objavio u subotu oko 17 sati.

Promet se tijekom ljetne sezone u dane vikenda dodatno pojačava, što vrlo često dovodi do stvaranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Hrvatske.

U srbijanskom nacionalnom auto-savezu poručuju kako su "zbog pojačane kontrole od strane hrvatskih vlasti moguća dulja zadržavanja" na graničnim kontrolnim terminalima pri ulazu i izlazu iz Hrvatske" , sugerirajući vozačima i putnicima da na to moraju biti spremni.

Kako bi se rasteretio granični prijelaz Batrovci-Bajakovo, prometna policija preusmjerava vozače na druge prijelaze pa se u narednim satima očekuju i duža zadržavanja na prijelazu Tovarnik-Šid.

"Savjet vozačima je da koriste prijelaze Bačka Planka, Sot, Bogojevo i Bezdan", navodi AMSS.

Slična poruka upućena je i vozačima koji se kreću ka sjeveru, prema Mađarsskoj, a sugerirano je da umjesto prijelaza Horgoš - Reszke koriste prijelaze Bački Brijeg i Kelebija. (I.D./Hina)