Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

prepirke oko NATO summita

Grlić Radman oštro uzvratio Milanoviću: "Ovo je jedan huškački napad. Moj otac je bio vatreni navijač Dinama, možda je njegov navijao za Partizan ili Zvezdu"

Ministar Gordan Grlić Radman obratit će se javnosti ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova nakon današnjih izjava predsjednika Milanovića.

Ministar kaže da je danas Sv. Ante, dan na koji njegova obitelj slavi imendan njegova oca.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora"

"Moja obitelj je zgranuta izjavama na račun moje obitelji. Ispod svakog dobrog ukusa. Moj otac je poznat kao veliki domoljub, dobročinitelj. Ovo je jedan huškački napad na mene i obitelj, dobio sam puno podrške iz sinjskog kraja odakle Milanović potječe. Ponosan sam na ono što je radio moj otac. Nema smisla i ne bih s upuštao u raspravu oko moga oca. Ponosan sam na časnu ulogu moga oca", rekao je ministar.

Pita se čemu je predsjednik spominjao njegovo ime i pojasnio kako ga je dobio.

"Spominjanje imena Gordan. Moj otac je bio vatreni navijač Dinama, dao mi je ime po golmanu, te godine je Dinamo osvojio prvenstvo", rekao je Grlić Radman i pita se kako je Milanović dobio ime.

"Pitajte ga. Možda je njegov otac navijao za Partizan ili Zvezdu", rekao je ministar.

Govorio je o tome kako što je u bivšem sistemu bilo zabranjeno pa se prisjetio kako je dobio šamar od milicajca. Kaže da je išao s društvom dok je bio maturant i pjevušili su pjesme, a policajac ih je zatražio ličnu kartu. "Ja sam rekao: 'mislite osobnu' i dobio šamar", rekao je Grlić Radman.

O Daytonskom sporazumu i summitu

Milanović je danas rekao i kako "netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda" te poručio kako to preko Hrvatske neće proći.

"To je čista obmana, ta izjava koja nema nikakvih uporišta", kazao je ministar vanjskih poslova. Kada je inicirao radnu skupinu odgovornost mu je bila pripremiti se za taj summit, kazao je i dodao kako je u toj skupini bio predstavnik Vlade i predstavnik Ureda predsjednika.

"Mi smo radili odgovarajuću dokomentaciju, borili se za točke koje su nam važne. Pitanje BiH koje je Milanović izvadio iz šešira je dio naše politike", rekao je Grlić Radman i dodao kako je prihvaćena njihova formulacija.

"Predsjednik Milanović je prepisivač svih naših napora", ustvrdio je ministar.

Grlić Radman kaže da je Vlada učinila BiH vidljivijom na Europskom vijeću gdje je Plenković govorio o Daytonskom sporazumu.

"Svi narodi moraju biti legitimno predstavljeni u svim razinama države BiH, to treba omogućiti promjena izbornog zakona", kazao je ministar.

"Pitajte Milanovića što će zapravo raditi u Bruxellesu"

Ponudio je još jedan odgovor zašto ne ide u Bruxelles.

"Ja sam svoj ministarski sastanak odradio. Mogao sam ići kao fikus. Taj sastanak će trajati dva sata. Ja neću imati aktivnu ulogu, a ovdje ću u Hrvatskoj moću u to vrijeme raditi produktivnije. Pitajte Milanovića što će zapravo raditi u Bruxellesu. Neće imati ni jednu bilateralu. Ali lamentrianje bez ikakve odgovornosti, bez ikakvog znanja. Gospodin Milanović u ovih godinu i pol dana nije bio u BiH niti je primio ikog od predstavnika", kazao je Grlić Radman.

Još jednom je optužio Milanovića da želi preuzeti zasluge za učinjeno do sada.

"To je dokument od 50-ak stranica, želimo s našim saveznicima potvrditi taj dokument", rekao je o spornom dokumentu i dodao kako žele pripremiti narativ i usuglašavanje onog što je važno.

"Dogovorili smo se da će se spomenuti Deytonski sporazum i zakonski procesi u jednom paragrafu", rekao je.

Ministar vanjskih poslova kaže da je dobro da će se održati ovaj summit jer se time jačaju euroatlantske veze.

Optužio je Milanovića ili "nekog od njegovih" da je ugrozio postupak kupovine borbenih aviona jer je javno otkrio jednog ponuđača prije nego je bilo dogovoreno da se ta informacija iskomunicira u javnost.

Rekao da su, dok je Milanović bio pomoćnik ministra Račanove Vlade, otkazani posebni odnosi s BiH. "To je bila velika poluga u odnosima s BiH, to se ne smije zaboraviti", rekao je Grlić Radman i dodao: "Imali smo člana Vlade koji je govorio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH".

Za sigurnosne provjere sudaca koje nisu obavljene 10 godina kaže da je to bilo u vrijeme vlade Zorana Milanovića. "Pitajte njega", zaključio je.

Verbalna prepucavanja predsjednika i ministra vanjskih poslova počela su u petak kad je Milanović izjavio da Grlić Radman ne ide na NATO summit u ponedjeljak jer mu je to zabranio premijer Andrej Plenković. Na to je Grlić Radman odgovorio da u Bruxelles ne ide jer mu je "ispod časti" ići s predsjednikom, zbog njegovih "primitivnih izjava".

"Mislite da tamo znaju tko je Grlić Radman?"

Predsjednik je danas u Požegi rekao kako u Bruxellesu nitko neće ni primijetiti da nema nikoga iz Vlade.

"Jel mislite da znaju za Grlića Radmana tamo? Bilo bi u redu da je tamo, ali on zdvaja nad sudbinom Hrvata u komunizmu u kojoj se njegova obitelj bezobrazno obogatila privatizacijom kafilerije. Tata je bio komunistički predsjednik pola vijeća u Sesvetama, i tako, dao mu je hrvatsko ime Gordan kao meni Zoran, ne", kazao je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene