Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daj sve!

Grbin uzimao naknadu za odvojen život iako s obitelji živi u Zagrebu: "Nije lako"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin godinama živi u Zagrebu. Koristi službeni stan, a porezni obveznici mu plaćaju i troškove puta u rodnu Pulu. On se 2017. oženio svojom tadašnjom djevojkom, s njom je dobio i dijete, no unatoč tome, Grbin je uzimao i naknadu za odvojen život.

"Meni se stavlja na teret što koristim nešto što je moje pravo po zakonu. Podsjetit ću da je SDP ta prava smanjivao, a ja, kao zastupnik, prava koja su ostala imam. To mi se stavlja na teret. Ako je to problem, onda hajdemo otvoriti raspravu", rekao je danas u Saboru.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Parlamentarni izbori Grbin: "S jedan posto proračuna moguće je podići standard građana" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

"Ne mogu pobjeći od jedne činjenice. A to je da mi, kao zastupnici koji dolazimo iz drugih sredina, bivamo prozivani za stvari koje proizlaze iz te činjenice. Sabor ne može biti predstavništvo samo onih koji dolaze iz Zagreba", smatra. 

"Nužno je da to napokon reguliramo, tko ima pravo na to, a tko ne, ili da to potpuno ukinemo", govorio je o činjenici da to pravo koristi. 

"Moje imovinsko stanje je poznato. Na pitanje o naknadi za odvojeni život dosad sam odgovarao barem 10 puta. Nije mi problem još 20. Propisano je odlukom Sabora tko naknadu prima. Ona nije vezana za obiteljski status, uz to gdje obitelj živi. Kad smo donijeli odluku da ćemo dijete upisati u jaslice u Zagreb, tražio sam da tu naknadu više ne primam jer sam smatrao da to nije fer", odgovorio je na pitanje je li etično da ju je uzimao.  

Je li mu sad žao što je uzimao naknadu? "S obzirom na to da danas stojim ovdje i moram odgovarati na pitanje zašto sam koristio nešto na što imam pravo po zakonu, naravno da bi mi bilo draže da do toga nije došlo. Ovdje nije pitanje jesam li prekršio zakon nego je pitanje je li moje postupanje bilo moralno. To je nešto na što ja, osobno, za sebe, mediji i građani moraju odgovoriti", dodaje. 

Ne smatra da je u istoj situaciji kao i predstojnik Vladina ureda Zvonimir Frka-Petešić.

"U slučaju Frke-Petešića imamo čovjeka koji s mjestom gdje ima prijavljeno prebivalište nema nikakve veze, kojem je obnovljen stan novcem države, kojem je obnovljeno skladište za knjige novcem države. To je ogromna razlika. Ali je ključna razlika što ću ja odgovoriti na sva pitanja. I za svoje posljedice ću odgovarati. Izaći ću uzdignuta čela jer nijedan zakon nisam prekršio", kazao je.

Kazao je kako je Pula grad u kojem je proveo većinu svog života.

"Ja živim i u Puli i u Zagrebu. Nije lako sigurno. Volio bih da mogu živjeti na jednom mjestu. Ali ja vezu sa svojim gradom ne želim prekinuti", požalio se. 

Grbin se dotakao i slučaja Tomislava Ćorića i njegove veze s aferom vjetroelektrane, rekavši da je ministar već trebao otići. Podsjetio je da je oporba već tražila njegov opoziv te da misli da su vladajući pogriješili što su ga podržali.

"Sada je jasno kolika je to štetočina za državu i resor kojem je na čelu", rekao je.   

Bauk koristi službeni stan i putne troškove

Jutarnji list, koji donosi podatak o naknadi šefa SDP-a, piše kako je Grbin od Sabora tražio da mu ukinu povlasticu kako bi mogao dijete upisati u vrtić. Od 1. siječnja je više ne prima. 

Arsen Bauk također živi u Zagrebu, koristi službeni stan u kojem živi sa svojom obitelji, a dobiva i putne troškove zbog odlaska na Brač. U petnaest godina dužnosničkih funkcija sjelo mu je na račun oko pet i pol milijuna kuna. Naknadu za odvojeni život ne dobiva. Na pitanje zašto odgovara: "Jer nisam ni od koga odvojen, pobogu!"

Josip Đakić naknadu je nastavio koristiti i nakon razvoda od supruge.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene