Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pronašli rješenje

Obrat u Zagrebu: Odustalo se od novogodišnjeg vatrometa, pogledajte čime će ga zamijeniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Grada Zagreba izvijestili su da ove godine ipak neće biti novogodišnjeg vatrometa. Umjesto toga, na Trgu bana Josipa Jelačića građani će slaviti uz šarene konfete, vizualne efekte i glazbeni program.

Grad Zagreb uspio je pronaći način da se pridruži inicijativi niza gradova u Hrvatskoj – uključujući Rijeku, Osijek, Pulu, Zabok, Rovinj, Opatiju, Poreč, Čazmu, Samobor i Labin – te kao i oni odustane od vatrometa za doček Nove godine u organizaciji Grada. Umjesto toga, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu sugrađani će u novu godinu ući uz šarene konfete, vizualne efekte i glazbeni program.

"Iako smo još prošli tjedan komunicirali da idemo s novogodišnjim vatrometom jer je on već bio ugovoren, ipak smo ovaj tjedan uspjeli pronaći drugo rješenje, zahvaljujući razumijevanju koje je ugovorena tvrtka pokazala, te joj na tome zahvaljujemo", stoji u priopćenju gradskih vlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U SKLADU S VREMENOM Jedan hrvatski grad odustaje od novogodišnjeg vatrometa: "Želimo zaštititi životinje i okoliš"

Program za doček nove godine započinje na Trgu bana Josipa Jelačića 31. prosinca u 19 sati, sa zagrijavanjem uz DJ-a Kiki B. U 21.15 nastupit će neki od izvođača iz emisija The Voice i A strane. Od 23 sata pa do iza ponoći nastupaju Pips, chips & videoclips, a nakon ponoći na pozornicu dolaze Nipplepeople.

Prijatelji životinja pisali Tomaševiću

Prijatelji životinja početkom prosinca poslali su zamolbu Gradu Zagrebu i gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da se ozbiljno razmisli o pronalaženju alternativa tradicionalnom vatrometu u novogodišnjoj noći.

Zvuk vatrometa i eksplozija može kod životinja izazvati stanje šoka i ekstremni stres. Također smeta ljudima osjetljivima na buku, ponajviše onima s PTSP-om, a može pridonijeti i zagađenju zraka jer ispušta visoke razine ugljkova dioksida. "Kako i sam Zagreb tijekom zimskih mjeseci bilježi veliko onečišćenje zraka, ispucavanje pirotehnike to stanje samo još pogoršava", istaknuli su u dopisu Prijatelji životinja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U SKLADU S VREMENOM Jedan hrvatski grad odustaje od novogodišnjeg vatrometa: "Želimo zaštititi životinje i okoliš"

Iz Ureda gradonačelnika odgovorili su kako su svjesni da vatromet ima negativne posljedice na zagađenje okoliša, uznemirava ljude i utječe na respiratorne i kardiovaskularne probleme te da naročito izaziva panični strah i stres kućnim ljubimcima, kao i slobodnim životinjama, posebno pticama.

Također, svake godine tijekom proslava zbog snažnih eksplozija vatrometa mnogi kućni ljubimci panično bježe od svojih vlasnika, a hitne veterinarske ambulante zaprimaju velik broj životinja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene