Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bliži se listopad

VIDEO U Zagreb stiže novi sustav odvoza otpada: Tomašević otkrio kada će građani moći kupiti nove vrećice

Aktualno Galerija Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare Foto: DNEVNIK.hr Press konferencija Gradske uprave (Zagreb) - 1 Press konferencija Gradske uprave (Zagreb) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Press konferencija Gradske uprave (Zagreb) - 2 Press konferencija Gradske uprave (Zagreb) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Press konferencija Gradske uprave (Zagreb) - 3 Galerija 1/4 >>
Zagreb će dobiti dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba. Gradonačelnik Tomislav Tomašević obratit će se javnosti sa svojim zamjenicima Lukom Korlaetom i Danijelom Dolenec.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Svjerozapadne Hrvatske (REGEA) Velimir Šogon predstavit će dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba.

Naime, radi se o Energetskom atlasu Grada Zagreba i Energetskoj obnovi zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba.

"Više nego ikad su potrebna ulaganja u obnovljive izvore energije. Grad Zagreb želi olakšati i građanima da to naprave. Grad mora biti lider", rekao je Tomašević na predstavljanju aplikacije.

"Radi se o interaktivnom alatu koji vizualno povezuje prostorne karakteristike potrošnje energenata. Govorimo o četiri resursa - električna i toplinska energija, plin i voda", pojasnio je Tomašević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna redovna konferencija Tomašević objasnio zašto neće prisustvovati otvaranju Pelješkog mosta: "Pozivnicu sam dobio, ali..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prezentacija Energetskog infocentra Tomašević o požaru krovišta u centru Zagreba: "Najbitnije je da nije bilo ozlijeđenih"

"Taj alat prvenstveno služi Gradu Zagrebu i istraživačkim institucijama", rekao je Tomašević dodavši da tako može planirati energetsku tranziciju na razini kvartova. "Htjeli smo da dio tih podataka, koliko je to moguće, do neke mjere bude dostupan građanima", pojasnio je.

"Riječ je o živom alatu koji će se svakodnevno unaprijeđivati i obnavljati. Radi se o vizualnoj usporedbi spomenutih četiri resursa", dodao je.

Drugim alatom, rekao je Tomašević, Grad Zagreb želi pratiti vrtiće, škole i druge ustanove kako bi vidjeli napredak u energetskoj obnovi.

"Nije samo bitno za smanjenje troškova, već i za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Grad Zagreb ima čak 340 ustanova kojima je osnivač. Zagreb želi biti lider u energetskoj obnovi, i na razini Hrvatske", poručio je Tomašević.

"Nama je ovo veliki korak prema pravoj energetskoj tranziciji. To smo planirali i ranije. To više nije pitanje samo zelene politike, već i financijske održivosti grada", rekao je.

Pročitajte i ovo Problemi s otpadom u Zagrebu - 1 Problemi s odvozom Umjesto radnika Čistoće smeće u Zagrebu obilaze muhe: "Smrdi da se ne može tu biti. Nikad nije bilo gore..."

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Roditelj odgojitelj Odluka suda težak udarac za Tomaševića, njegova zamjenica poručila: "Predložit ćemo postepeno smanjenje naknade"

Zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Svjerozapadne Hrvatske (REGEA) Velimir Šogon poručio je kako su od danas u pogonu dvije nove aplikacije. 

"Zagreb je postavio vrlo visoke ciljeve. Ova aplikacija omogućava praćenje tih ciljeva. Energetski atlas ima funkciju pružanja podataka o energetskoj potrošnji", pojasnio je Šogon dodavši da građani imaju uvid u potrošnju na razini gradskih četvrti. Građani mogu vidjeti kako Grad Zagreb izgleda s obzirom na energetsku potrošnju.

Press konferencija Gradske uprave (Zagreb) - 1 Press konferencija Gradske uprave (Zagreb) - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Alat je vrlo moćan za prostorno planiranje i za praćenje energetske tranzicije. Moguć je pregled izgradnje plinske infrastrukture, toplinske infrastrukture i gdje se one tuku i preklapaju što nije dobro", pojasnio je na primjeru Šogon.

Za bilo koji objekt moguće je dobiti podatke o potrošnji u zgradama, rekao je Šogon, dodavši da je za svaku zgradu moguće dobiti uvid u potrošnju prirodnog plina, električne i toplinske energije od 2015. do 2020. godine što je "vrhunski alat za provedbu energetskog planiranja". 

Istaknuo je Šogon kako će se aplikacija i dalje nadograđivati.

Zamjenica gradonačelnika Tomaševića, Danijela Dolenec, objavila je javni poziv za financiranje programa kulture. "Namijenjen je specifičnim kulturnim sadržajima u gradskim četvrtima. Namijenjen je umjetnicima, organizacijama i udrugama da objave program koji bismo financirali. Pojedini programi mogu biti financirani u iznosima od 80.000 kuna", pojasnila je ukratko.

"Želimo oživjeti kvartove, odnosno gradske četvrti. Poziv će biti otvoren do 15. rujna", poručila je.

Novi sutav odvoza otpada

Početkom listopada trebao bi zaživjeti najavljeni novi sustav prikupljanja, odnosno naplate odvoza otpada u Zagrebu. Osvrnuvši se na aktualno stanje, Tomašević je rekao kako se intenzivno radi na svim aktivnostima.

"Potpisani su ugovori sa svim trgovačkim centrima koji su se javili na poziv Čistoće. Prva isporuka vrećica prema trgovačkim lancima bit će već početkom rujna. Dva tjedna prije stupanja novog sustava na snagu, građani će već moći kupiti vrećice", pojasnio je Tomašević.

"Prva varijanta je da boksevi budu u zgradama, smetlarnicima, a druga varijanta da budu na zemljištu zgrade u kojoj se stanari nalaze. Jedino ako to ne mogu, ide se u bokseve koji se ugovaraju direktno s proizvođačima. Boksevi se plaćaju iz pričuve. Građani su počeli tražiti dozvole za bokseve, a Grad Zagreb izdavati dozvole za tipizirane bokseve", rekao je.

Komentirao je Tomašević i stanje u Zagrebačkom Holdingu. "Do kraja godine će u Zagrebačkom Holdingu raditi oko 700 ljudi manje. I to će se i dogoditi. Možete vidjeti nove natječaje za operativna radna mjesta", poručio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nastavlja se borba Tomašević ide u nove izmjene mjere roditelj-odgojitelj: "To nisu stečena prava nego privilegije"

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević ZA SVU NAŠU DJECU Tomašević najavio izgradnju novih vrtića, Dolenec poručila: "Sva djeca trebaju biti uključena u predškolski odgoj"

O potencijalnoj redukciji struje i vode, Tomašević je rekao kako očekuje sastanke s Vladom i lokalnim samoupravama. "Najavljena poskupljenja će biti ogroman udar za jedinice lokalne samouprave", rekao je Tomašević. 

"Što se tiče energetskih ušteda, Grad Zagreb je među prvima u Hrvatskoj propisao najveću moguću temperaturu za hlađenje - 25 supnjeva. Cijelu javnu rasvjetu nastojimo zamijeniti LED rasvjetom. LED svjetiljke su bitne jer možemo regulirati da puno manje koriste energije po noći. To su projekti na kojima radimo", rekao je o projektima.

"Moramo smanjiti emisije stakleničkih plinova. Pogledajte travnate površine kako izgledaju, vodostaj rijeka i jezera. Što više obnovljivih izvora energije i energetske obnove zgrada", istaknuo je. 

Na pitanje o predviđenom vremenu provedbe spomenutih planova, Tomašević je rekao kako se sve to razmatra. "Postoje standardi i propisi i moramo biti u skladu s njima na nacionalnoj razini. Ići ćemo do onog manevarskog prostora koji nam je dozvoljen. Ključna je sigurnost u prometu, postoje određeni propisi. Država će možda morati mijenjati neke pravilnike i morat ćemo se više koordinirati s obzirom na ono što nam vjerojatno slijedi", poručio je Tomašević.

"Idemo u novu plinsku godinu, nova pravila i nove cijene, nova pravila igre s obzirom na globalne okolnosti. Likvidnost gradske plinare je bila jako načeta. Likvidnost je ključna za sigurnost energetskog sustava Hrvatske. GPZO ima oko 60 posto tržišta Hrvatske kada govorimo o opskrbi plinom hrvatskih građana", dodao je Tomašević.

Na pitanje o potencijalnom smanjenju broja tramvajskih linija, Tomašević je rekao kako do toga neće doći.

"Ne možemo dozvoliti da ZET ode u bankrot. To nije samo situacija za Zagreb nego za sve jedinice lokalne samouprave. Gledamo kako biti socijalno osjetljivi i kako da se teret krize ne prebaci na leđa najsiromašnijih", poručio je.

Nakon potresa i pandemije, rekao je Tomašević, moramo se nositi i s energetskom krizom. "Kada govorimo o rasvjeti za Advent u Zagrebu, to je LED rasvjeta. Stvari se mijenjaju iz dana u dan. Pogledajte cijene dizela i benzina. O tom - po tom, što će biti za tri mjeseca. Upravljat ćemo odgovorno Gradom. Odgovorno ćemo upravljati krizama koje su nas dočekale", zaključio je Tomašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene