Gasitelji svim naporima nastoje dovesti požarišta u dalmatinskom zaleđu pod kontrolu, ali se pripremaju i za burnu noć. Najgore je trenutno na području Promine i Drniša gdje su upućeni pozivi na evakuaciju stanovništva. Na otoku Ugljanu izbio je novi požar.

Galerija


Ako posjedujete fotografije požara i želite ih podijeliti s čitateljima portala Dnevnik.hr, možete ih poslati na moj.report@novatv.hr. Napominjemo da prilikom fotografiranja nikako ne poduzimate radnje kojima biste mogli ugroziti svoj život.

- Najkritičnija situacija trenutno je u okolici općine Promina, gdje je naređena evakuacija stanovništva, a sve raspoložive zračne snage preusmjerene su na gašenje velikog požara u obližnjem Trbounju.

- Gori u Zadarskoj županiji na području Kožina, Dikla, Sikova, Pristega, Kašića i Vrane, gdje je situacija i najteža. 

- Sve raspoložive vatrogasne snage dežuraju i na području Benkovca. Požar koji je buknuo u večernjim satima na otoku Ugljanu ugašen je, no vatrogasne snage još uvijek čuvaju požarište.

- I za šibenske vatrogasce izazovna noć, bore se s dvama požarima na području Kistanja, kao i s požarima u Promini te na Svilaji.

- Posla imaju i vatrogasci u Splitsko-dalmatinskoj županiji kod Omiša i Makarske, a dežuraju još uvijek i na otoku Hvaru.  

- Na izvanrednoj presici u Benkovcu, ministar Božinović poručio je kako se ljudski faktor u pokretanju desetak požara koji bjesne čitav dan na širem zadarskom i šibenskom području, ne može isključiti. Njegov kolega iz Vlade, ministar obrane Damir Krstičević poručio je kako je "vojska uvijek tu kad treba pomoći narodu", na istoj presici.

- Kninska policija privela je više osoba zbog sumnje na podmetanje požara.

- Tijekom dana bilo je ugroženo više mjesta, pa i sam Zadar, no kanaderi i vatrogasci uspješno su obranili sva požarišta.

Tijek događaja pratite u nastavku:

04:06 - Požar s planine Promine potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutno u njegovu gašenju sudjeluje 400-tinjak vatrogasaca i građana, izjavio je Hini u noći s ponedjeljka na utorak načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

"Sve snage su na terenu i brani se grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju obrane kako bismo obranili mjesta Siverić i Badanj", rekao je Dželalija.

Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili tijekom noći i njihovi kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije, a ujutro u 6 sati očekuje se dolazak 100 vojnika. U gašenju sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

0:26 - Najteža je situacija u Pristegu, izvještava N1. Vatru, koja ja došla do kuća, s desetak vozila gasi oko 30 vatrogasaca, kojima pomaže i lokalno stanovništvo. Iako puše bura, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da je uvjeren da će uspjeti obraniti kuće.

23:14 - Na Promini nema mira za vatrogasce i mještane već danima. Požar nije još ni lokaliziran, a kamoli ugašen, izvijestio je reporter Šime Vičević.

Andrija Jarak javio se iz Zemunika gdje se užurbano pripremaju za sljedeće jutro. ''Ne bih mogao izdvojiti na kojem je požarištu danas bilo najgore. Gasili smo više od 10 požara i sve je bilo komplicirano'', rekao je pilot-satnik Denis Smajo.

I u utorak zračne snage očekuje buran dan. ''Dobio sam sad poruku da sutra u šest ujutro dođem na posao, tako da nas i sutra isto očekuje'', rekao je Smajo.

23:08 - Velika vatrena fronta približava se kućama u Pristegu. ''Vatrogasci su raspoređeni i obranit će kuće'', rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković ističući težinu situacije podatkom da je u posljednja 24 sata samo na području Zadarske županije buknulo 32 požara.

22:34 - ''Večeras je u vijećnici Grada Drniša održana zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Grada Drniša i Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije zbog velikog požara na planini Promina. Na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Drniša gradonačelnik Drniša Josip Begonja proglasio je veliku nesreću za područje Grada Drniša. Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk je na prijedlog Načelnika Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije proglasio veliku nesreću za područje Šibensko-kninske županije.

Na sjednici je analizirana situacija na požarištu na području planine Promina. Zbog jakog vjetra i stanja vegetacije na tom podrućju požar se širi.

Zaključak je obaju Stožera da je prioritet zaustaviti širenje požara između Lišnjaka i Velušića. Zatražit će se dodatne vatrogasne snage iz unutrašnjosti, kao i iz drugih županija, i to u vidu 10 šumskih vozila, 5 autocisterni te 100 pripadnika Hrvatske vojske da čuvaju rubne dijelove požarišta tijekom noći. Preventivno je izvršena djelomična evakuacija 15 osoba koje su smještene kod rodbine, a šest osoba je evakuirano i smješteno u dječjem vrtiću u Drnišu.

Vrši se priprema za eventualnu daljnju evakuaciju, osigurano je dežurstvo hitne medicinske pomoći na terenu. Dežurni je telefon za dodatne informacije 022/888-830.

Mole se građani da ne odlaze na požarište samoinicijativno, već da se za bilo kakvu organizaciju jave Načelniku Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislavu Dželaliji na broj mobitela 098 200 950.

Moli se stanovništvo na ugroženim područjima da prate upute nadležnih službi na terenu i istih se pridržavaju'', priopćeno je iz ureda župana Šibensko-kninske županije.

22: 28 - "U Pristegima, Vukšićima i Popovićima još uvijek gore požari koji nisu pod kontrolom vatrogasaca", rekla je Barbara Štrbac, novinarka Nove TV, tijekom javljanja uživo u Izvanredne vijesti.

"Vatrogascima ne pomaže ni bura koja ne jenjava i koja je gašenje požara pretvorila u sizifovski posao", dodala je.

Štrbac je tijekom dana razgovarala s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, koji je naglasio kako Hrvatskoj nije potrebna pomoć iz inozemstva. Dodao je da na terenu ima dovoljno ljudi, što pokazuje činjenica da za sada niti jedna kuća nije izgorjela niti je itko nastradao.

21:58 - Pod Prominom se opet razvila vatrena linija u dužini nekoliko kilometara.

21:57 - ''Nakon zatvaranja dijela autoceste tijekom današnjeg dana zbog većeg broja požara u neposrednoj blizini autoceste, autocesta A1 od čvora Zadar II do čvora Pirovac puštena je u promet u punom profilu. Trenutno stanje na autocestama omogućava nesmetano i sigurno odvijanje prometa. Zbog bure koja još uvijek traje, brzina na ovoj dionici bit će ograničena na 60 km/h'', javili su iz HAC-a.

21:56 - Cesta DC8 Jadranska magistrala na dionici Pisak – Dubci zatvorena je za promet zbog dima od požara. Promet se preusmjerava, javili su iz PU splitsko-dalmatinske.

21:54 - ''Desetak mahom starijih stanovnika evakuiranih iz Velušića i Lišnjaka, zaseoka podno Promine nalazi se u dječjem vrtiću u Drnišu. Kako bude tekla večer, ako bude potreba, još je otvorena i velika sportska dvorana. Oni koji su ostali na područjima s kojeg je zatražena evakuacija iz Kriznog stožera, ostali su na svoju odgovornost. Ostali su pozvani da vodom zalijevaju svoje okućnice kako se vatra ne bi proširila do samih kuća', rekao je reporter Nove TV Šime Vičević.

21:48 - ''Gori sa svih strana. Teško je situaciju opisati riječima. Došla je bura koja je naglo pojačala te je zbog nje nemoguće prići požarištu. Autocesta je i dalje zatvorena. Ovaj je požar apsolutno izvan kontrole'', rekao je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak iz mjesta Zapužane, nedaleko od Vrane.

Na požarište su došli i bageri, koji vjerojatno pokušavaju raskrčiti šume kako bi zaustavili širenje požara. Mještani obližnjeg sela zapalili su vatru na suprotnoj strani šume i nadaju se da će se ta dva velika ognja spojiti i da će se vatra ugušiti, objasnio je Jarak.

Bura vatrogascima i dalje predstavlja najveći problem: "Ta fronta je toliko jaka i toliko široka da je nemoguće uopće prići požaru i ostaje samo braniti rubna područja", rekao je Jarak.

Jarak je komentirao i uhićenje sedam osoba zbog sumnje da su podmetnuli požar: "Bilo je potpuno jasno da su ovi požari podmetnuti. Naime, sinoć je u razmaku od dva sata buknulo je 16 požara. Nije bilo kvara na električnim vodovima. Nije bilo ni udara groma. Preostaje samo ljudski faktor."

"Kako doznajemo u policiji, navodno će još nekoliko osoba biti privedeno. Ono o čemu se godinama govori i špekulira sada se pokazalo točnim. Iako ministar unutarnjih poslova uvjerava da su pronađene ampule samo dječje igra koja nema veze s požarom, na nekoliko su mjesta, kako doznajem, pronađeni kanistri s benzinom", dodao je Jarak te zaključio: "Jasno je da se radi o piromanima koji su svjesno i namjerno ugrozili sve žitelje obližnjih mjesta."

21:37 - Zbog alarmantne situacije na požarištima u Šibensko-kninskoj županiji župan Goran Pauk sazvao je večeras sastanak Kriznog stožera u Drnišu, javlja Šibenik.in.

21:24 - S dolaskom noći, s radom su prestali kanaderi i air tractori, a u pomoć vatrogascima na jugu pristiže pomoć iz cijele Hrvatske. U nekim mjestima naređena je i evakucija stanovništva.

20:29 - Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika u kasnim popodnevnim satima upućene su na najnovije požarište na otoku Ugljanu gdje su angažirani jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802.

Zračne snage i dalje djeluju na velikim požarištima kod Kistanja i Pristega, gdje ulažu i maksimalne napore kako bi do mraka primirile stanje na požarištima.

Istovremeno na požarištu kod Kistanja djeluju i dva helikoptera Mi-8 MTV.

Uz zračne snage na terenu se cijeli dan nalazi i oko 100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH.

20:25 - Od zadarskih vatrogasaca doznajemo da u okrugu 20 kilometara od Zadra više ništa ne gori, ali na više je mjesta požar još aktivan, dok je na nekim mjestima u Zadarskoj županiji poput mjesta Slivnica, Kožino, Smilčić, Kačić požar pod kontrolom.

20:19 - Reporterka Barbara Štrbac javila se s terena kazavši kako mjerodavni procjenjuju da je požar manjeg intenziteta nego je bio tijekom dana, ali je još daleko od toga da je pod kontrolom.

20:12 - Stožer civilne zaštite Drniš objavio je poziv za evakuaciju:

''Povodom požara koji je u kategoriji velike nesreće izbio 21. kolovoza 2017. godine na Promini obavještavaju se stanovnici da je u tijeku evakuacija stanovništva iz požarom zahvaćenih područja i to:

LIŠNJAK - evakuiran

VELUŠIĆ – BIBIĆI, RAIČI I BUHE, VAROŠ u tijeku evakuacija.

Stanovnici požarom zahvaćenih područja pozivaju se na evakuaciju, a tko ostaje, ostaje na svoju odgovornost. Ujedno se pozivaju svi vlasnici objekata koji ostaju kod svojih domova u blizini požara da natapaju vodom područja oko svojih kuća radi obrane od požara.

Dežurni telefon za krizna stanja 022-888-830.

Pozivaju se svi stanovnici da ne prometuju na relaciji Drniš – Lišnjak i Drniš – Velušić'', stoji u pozivu koji je potpisao zapovjednik Stožera civilne zaštite Tome Dželalija.

19:26 - ''Požar još uvijek nije pod nadzorom, a kakva će biti noć prilično je neizvjesno. Svi se nadaju da se neće rasplamsati novi požar'', javila je Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV iz Popovića.

Iz Sv. Filipa i Jakova javio se reporter Šime Vičević. ''Dim se i dalje širi iz smjera Benkovca'', rekao je te dodao da su se na autocesti zbog dima stvarale i kolone od 10 kilometara.

19:22 PU šibensko-kninska privela je više osoba koje se nalaze pod kriminalističkim istraživanjem u vezi s podmetanjem požara, doznajemo iz navedene PU. Osumnjičene osobe privedene su u PP Knin zbog sumnje na podmetanje požara na tom području. Policijski izvidi su u tijeku.

Portal Šibenik.in piše da je privedene osobe prijavio nadzornik NP Krka te da je riječ o petorici maloljetnika i jednom 18-godišnjaku. Dvojica su državljani Republike Srbije.

Navedeni nadzornik, piše Šibenik.in pozivajući se na izvor blizak istrazi, zaključio je da je riječ o lokalcima te ih je pronašao u obližnjem selu i stupio s njima u kontakt, a oni su mu priznali da su zapalili vatru.

Nadzorniku parka rekli su da je vatru danas oko 13 sati zapalio 17-godišnjak i da se ona otela kontroli te da su je uzalud pokušali ugasiti. Kad su shvatili da je 'vrag odnio šalu' jer su izazvali veliki požar, pobjegli su.

Nakon razgovora s mladićima nadzornik Nacionalnog parka Krka sve je ispričao policiji koja ih je odmah privela.

19:00 - Naređena je evakuacija stanovništva kod Promina, potvrđeno nam je u Centru 112 Šibensko-kninske županije. Na područje u blizini poslane su zračne snage MORH-a.

18:48 - Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017., trenutačno su koncentrirale sve raspoložive snage na dva velika požarišta u Pristegu i Popovićima u Zadarskoj županiji.

Novi zahtjev za hitnim dolaskom zračnih snaga stigao je iz Trbounja kod Drniša te će zračne snage nakon primirivanja požarišta u Pristegu i Popovićima sve snage usmjeriti u Trbounje.

Istovremeno na požarištu kod Kistanja djeluju i dva helikoptera Mi-8 MTV. Također, ulažu se krajnji napori u obrani naselja i kuća na svim aktivnim požarištima.

18:27 Ministar prometa Oleg Butković kazao je kako su dijelovi autoceste A1 zatvoreni zbog požara zbog čega je on izdao nalog da se podignu rampe.

"Kad su vidjeli požar, ljudi su se na autocesti kretali u suprotnom smjeru te sada u suradnji s policijom kontroliramo promet. Od Benkovca do Pirovca je veći dio ceste miniran pa to kanaderi ne mogu gasiti. Možda smo trebali ranije otvoriti rampe, ali u početku nisu odmah bile kolone. Sada je sve normalizirano", kazao je Butković.

18:24 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako ampule pronađene na požarištima ne sadrže zapaljivi materijal, već je riječ o epruveti s pisanim porukama, svojevrsnoj dječjoj igri.

"Podmetanje kao uzrok ipak ne možemo isključiti", kazao je Božinović i dodao da se prema pojedincima provode izvidne radnje zbog požara u Kistanjama.

18:18 Ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako je vojska uvijek tu kada treba pomoći narodu.

"Ovo je jedan od najgorih protupožarnih letova. Bačeno je preko 60.000 tona vode i potrošeno 1,2 milijuna litara goriva. Ispričao bih se svima koji su ovim trenucima na cesti. Mi ćemo ponovno izvidjeti trasu i vidjeti da se veza između Zagreba i Zadra stavi pod kontrolu", kazao je Krstičević te dodao da je angažirano stotinu vojnika, a u slučaju potrebe spremno ih je još 200.

Na pitanje trebaju li hrvatskoj novi MiG-ovi ili dodatni kanaderi, Krstičević je odgovorio kako je struka ustvrdila da kanadera ima dovoljno.

18:15 Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik kazao je kako su tijekom noći angažirane dodatne snage iz unutrašnjosti.

"Uzroke požara ostavimo policiji i malo pričekajmo", kazao je Tucaković koji je potvrdio kako je požar kod Kistanja pod kontrolom.

18:12 "Od jučer do danas imali smo 30 požara, trenutni ih je sadam do osam. Većina ih je pod kontrolom, osim dva-tri u Benkovcu. Nijedna kuća nije izgorjela. Nažalost, ne mogu još reći da je požar lokaliziran, ali učinit ćemo sve da se obrane kuće. Nadamo se da bi sutra požar mogao biti pod kontrolom. Najgore je u području Vrane i Pristega", kazao je Željko Šoša, glavni vatrogasni zapovjednik Zadarske županije i zahvalio svim snagama koje su gasile požare.

Kazao je kako se očekuje burna noć.

"Učinit ćemo sve što možemo", kazao je.

17:15  Kožino kod Zadra obranjeno je od vatre i odmah nakon toga su sve raspoložive krenule su u Pristeg na najnovije požarište u Zadarskoj županiji.

17:00 O požaru u blizini Zadra u Vijestima u 17 sati izvijestio je reporter Nove TV Šime Vičević.

"Iza 15 sati buknuo je požar iza zadarskih naselja Diklo i Kožino. Gust dim vidio se iz centra Zadra. Gori gusta šuma, pod plamenom su i poljoprivredne površine i maslinici. Ovo je novi požar na zapadnoj strani Zadra. Na terenu su vatrogasci i zračne snage zbog blizine kuća. Nema izravne ugroženosti kuća, požar se stavlja pod kontrolu", kazao je Vičević.

16:45 Ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar prometa Oleg Butković u 17:30 sati održat će izvanrednu konferenciju za medije u vatrogasnom domu u Benkovcu.

16:20 Zbog požara uz autocestu A1 na naplatnim postajama Benkovac, Pirovac i Zadar II  promet se isključuje bez naplate cestarine.

"U dogovoru s prometnom policijom, odjelom za sigurnost cestovnog prometa, zbog velikog broja požara uz autocestu, a u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja naših korisnika, te bržeg isključivanja korisnika s autoceste, Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske autoceste održavanje i naplate cestarine d.o.o. donijele su odluku o "dizanju rampi" odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II. Ističemo da naši korisnici zbog otvorenih požara uz autocestu, nisu ugroženi, ali zbog vremenskih uvjeta i gustog dima, donesena je Odluka o bržem isključenju s autoceste", poručuju iz HAC-a.

16:18 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH preusmjerene su na najnovije požarište Kožino kod Zadra. Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage PP NOS OS RH od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne.

Na području Benkovca, uz zračne snage, na gašenju požara angažirano je i 96 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH.

16:10 Oko 15.15 sati izbio je požar između Kožina i Dikla, naselja udaljenih desetak kilometara od Zadra.

Tu je informaciju za DNEVNIK.hr potvrdio je Marino Vuković iz Županijskog vatrogasnog centra.

"Na terenu su na kanaderi, vozila JVP grada Zadra i DVD-a Vir, Privlaka, Povljana i Starigrad", kazao je Vuković.

Požar nedaleko Zadra (Foto: Čitatelj)

16:00 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH  iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika uspjele su u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku.

Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar.

15:50 Darko Banić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Biograd kazao je kako su na požarištima pronađene ampule s nepoznatim sadržajem, no da je naknadno utvrđeno kako nije riječ o zapaljivom materijalu. 

"Pronađena je ampula s papirićem koja je predana policiji i oni su utvrdili kako nije riječ o zapaljivoj ampuli. Riječ je o zatvorenoj epruveti s određenim sadržajem koju se ne dovodi u vezu s podmetanje požara", kazao je za DNEVNIK.hr Banić.

15:30 Na terenu su sve snage s područja Benkovca, Biograda, DIP Split, DIP Zadar, 72 vojnika NOS-a HKoV-a te izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske županije 6/2, Karlovačke županije 2/1, Zagrebačke županije (s požara Promina preusmjereni na ovaj požar) 14/5. Na putu iz Krapinsko-zagorske županije je 18 vatrogasaca s 4 vozila, Primorsko-goranske županija 17 vatrogasaca s 5 vozila te iz Sisačko-moslovačke županije 24 vatrogasca s 5 vatrogasnih vozila. Iz zraka požare gase 4 kanadera i 2 air tractora.

15:25 Prema informacijama iz OKC MUP-a i ŽC 112 Zadar, evakuirane su 3 osobe iz 2 kuće s Kožlovca i 5 osoba iz naselja Kolarina.

15:13 Iz javne vatrogasne postrojbe grada Zadra kratko su poručili kako je vatra daleko od samog grada.

14:45 Gori i kod Kistanja.

"Požar je iznimno aktivan, radimo na njemu, vjetar je jak", kazao nam je u kratkom telefonskom razgovoru jedan od vatrogasaca.

14:05 Na požarištu u zadarskom zaleđu, kod sela Vukšić, nalazi se i Barbara Štrbac, reporterka Nove TV, koja kaže da se požari vide svugdje uokolo. "Požara je manje nego jutros, sad ih je aktivno pet do šest, no to je zato što se nekoliko manjih spojilo", kaže Štrbac, dodajući da je vjetar još uvijek jak.

Na požarištu se nalazi više od 350 vatrogasaca kojima pomoć stalno pristiže iz drugih županija. Vatru je na nekim područjima moguće gasiti samo iz zraka jer su pojedina mjesta još uvijek minirana. 

13:55 Veliki požar koji je u nedjelju navečer krenuo kod Turnja u ponedjeljak ujutro proširio se do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure, izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta, rekao je Hini Šoša.

Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: "Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima".

Sličan odgovor dobiven je i u Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je zamjenica glasnogovornika Nikolina Bačić kazala kako policija ne može potvrditi postojanje i pronalazak ampula. "Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nam se još od vatrogasaca nije obratio", dodala je.

Šoša je napomenuo da je u nedjelju navečer između 20 i 22 sata izbilo 10 do 15 požara na benkovačkom području, pa ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje. "Imamo dosta vojske, dolaze kolege iz drugih županija, štitit ćemo ljude, ali ovdje je još uvijek situacija daleko od lokaliziranja požara", rekao je Šoša.

Područja na kojima haraju požari (Screenshot: Google Maps)

12:15 Autocesta A1 između čvora Zadar II i Pirovac zatvorena je za sav promet zbog požara, obavještava Hrvatski autoklub.

Zbog toga su nastale i velike kolone na naplati Benkovac u smjeru Splita (oko osam kilometara), Pirovac u smjeru Zagreba (oko 9 kilometara). 

Od 11:30 sati zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac –Stankovci, u Pristegu. HAK vozačima savjetuje da koriste izlaze Zadar II i Šibenik te obilazak Jadranskom magistralom.

Zbog požara je zatvorena državna cesta Kožlovac – Lišane, županijska Perušić Benkovačk – Kolarina te lokalna cesta Vrana – Ceranje.

11:31: "Jako je kritično, ne mogu sada razgovarati", kratko nam je rekao Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

Požari u zadarskom zaleđu (Foto: Dnevnik.hr)

Sa Šošom smo razgovarali i tijekom jutra dok je obilazio opožarena područja u okolici Benkovca, kada nam je rekao da je većina požara koji su planuli u nedjelju u noći stavljena pod nadzor, no da požari oko sela Lepuri i Bulić još uvijek nisu pod kontrolom. 

U međuvremenu je pojačala i bura koja otežava gašenje, no zračne snage još uvijek uspijevaju pomagati gasiteljima na zemlji.

11:10 "Od sinoć na zadarskom području ponovno gori. U samo nekoliko sati, od 22 sata, buknuo je požar na nekoliko lokacija. Nalazimo se u Vrani, tu je dosta veliki dim, aktivan je požar. Sve što možete vidjeti iza su vinogradi. Nekoliko zrakoplova se bori ne bi li sačuvali te vinograde da vatra ne zahvati cijelu mrežu koja ih natkriva jer će sve izgorjeti ako ih zahvati", rekla je Barbara Štrbac, reporterka Nove TV, koja se javila izravno s požarišta u okolici Vrane.

Požari u zadarskom zaleđu (Foto: Dnevnik.hr)

Štrbac kaže da je dobar dio opožarenog područja miniran te se povremeno čuju detonacije zaostalih mina. 

"Noćas je gorjelo i u Turnju, vatra je došla do kuća i plastenika, ali to se uspjelo obraniti. Veliki je požar i na području Benkovca, puše bura, ali nije toliko jaka da bi onemogućila zračne snage da pomognu zemaljskim vatrogasnim snagama u borbi protiv ove vatrene stihije koja je zaista velika na nekoliko mjesta i nadljudski napori se ulažu ne bi li se sve to držalo pod kontrolom", rekla je Štrbac, dodajući da svi mještani s kojima je razgovarala sumnjaju da su požari podmetnuti.

"Svi sumnjaju da su požari podmetnuti jer kažu da je nemoguće da u trenutku kada se najavi bura na nekoliko mjesta istodobno planu požari. No, to je već posao za policiju", kaže Štrbac koja će se i dalje javljati s požarišta na tom području. 

10:30 Barbara Štrbac, reporterka Nove TV, nalazi se kod Vrane gdje se gasitelji bore s požarom. Štrbac javlja da se s požarišta čuju eksplozije mina.

10:00 Sedam protupožarnih zrakoplova Oružanih snaga uspjelo je staviti pod nadzor požar kod Turnja u ponedjeljak ujutro te su nastavili gasiti požarišta u okolici Benkovca.

MORH je objavio da na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802, a u nastavku djelovanje zračne snage će preraspoređivati djelovanja na najkritičnijim područjima i sukladno prioritetima gašenja.

 

7:30 Požari na benkovačkom području, oko sela Lepuri i Bulić, još uvijek nisu pod kontrolom, dok većina ostalih jest. Kuće u kojima ljudi žive, kaže Šoša, nisu ugrožene, no u selu Kožlovac vatra tinja u jednoj napuštenoj kući. Te požare trenutno gase i tri kanadera.

Ozlijeđeno nekoliko vatrogasaca

Ministarstvo obrane izvijestilo je da su zračne snage na više požarišta u Zadarskoj županiji te da je najveća koncentracija snaga na požarištu kod Turnja gdje je vatra došla do kuća. Na požarištu su tri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Jedan Canadair upućen je i na gašenja požara kod Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija.

Nekoliko gasitelja ozlijeđeno je u gašenju, no Šoša kaže da ozbiljnijih ozljeda nema. Uglavnom se radi o ozljedama dišnog sustava zbog prekomjerna udisanja dima.

Iz Hrvatskog autokluba javljaju da je zbog požara zatvorena državna cesta DC56 Kožlovac – Lišane. Zatvorena je i županijska cesta Perušić Benkovački – Kolarina te lokalna cesta Vrana – Ceranje.

Cijelu noć je gorilo i na području Pakoštana, Vrane, Svetog Filipa i Jakova, Turnja... 

Upravo je požar kod Turnja tijekom noći zaprijetio i kućama, no vatrogasci su ga uspjeli zaustaviti i trenutno su kuće obranjene, no vatra još uvijek nije ugašena

Još uvijek gori na Promini i Svilaji

Vatrogasci su u noći sa nedjelje na ponedjeljak dežurali na požarima na Promini i Svilaji koji još nisu lokalizirani, a sinoć je gorjelo i kod vodotornja u Kistanjima, doznaje se iz šibensko-kninskog Centra 112.

Na Promini su preko noći dežurala 42 vatrogasaca s devet vozila, a na Svilaji su noć provela četiri vatrogasca s dva vatrogasna vozila.

Zapovjednik županijskih vatrogasaca Darko Dukić u nedjelju je kazao kako su požari pod kontrolom i u fazi dogašavanja pa jake vatrogasne snage još ostaju na terenu.

Sinoć nešto iza 23 sata izbio je novi požar kod vodotornja u Kistanjama. Na intervenciju su izašli vatrogasci iz DVD-a Kistanje i DVD-a Ervenik sa pet vatrogasaca i dva vozila, a požar je lokaliziran jutros oko pola dva, da bi se oko pola šest ponovno aktivirao. (Hina/S.Ve.)