Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dalmacija u plamenu

Situacija na terenu u Kistanjama i okolici je pod kontrolom, požar na Biokovu i dalje se širi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasci se i dalje bore s vatrom diljem Dalmacije. Gori na Velebitu, kod Biokova, u zeleđu Vodica i Kistanja.

Ako posjedujete fotografije požara i želite ih podijeliti s čitateljima portala Dnevnik.hr, možete ih poslati na moj.report@novatv.hr. Napominjemo da prilikom fotografiranja nikako ne poduzimate radnje kojima biste mogli ugroziti svoj život.

Pročitajte i ovo Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara - 4 Ugovori potpisani Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara: "Ovo je nova mogućnost, nova snaga" Požar u Donjem Miholjcu Otkriven uzrok požara VIDEO/FOTO Vatra progutala obiteljsku kuću, svjedokinja o trenucima užasa: "Vidim šiklja vatra kroz prozore, budila sam ih..."

20:50 Požar na Biokovu na teško pristupačnom terenu, južno od vrha Šibenika, na visini od oko 1400 metara i dalje se širi, a gori borova šuma, nisko raslinje i trava te nakupine raznog granja, trave i borovih iglica u škrapama i planinskim udubinama, doznaje se u četvrtak navečer od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine koji vodi gašenje.

Požar je danas pokušalo obuzdati gotovo stotinu vatrogasaca koje je helikopter HRZ s opremom prevezao iz Makarske na Biokovu. Air-tractor im je u ,,kruški,, dopremao vodu, a predvečer su dva kanadera s nekoliko ,,vodenih bombi, dijelom obuzdali vatru na primorskom dijelu Biokova. Na požarištu je osim vatrogasaca do večeras bilo 10 pripadnika HGSS-a te dio radnika Parka prirode Biokovu i Hrvatskih šuma.

Glavina je rekao kako nije zadovoljan sa stanjem na požarištu dodajući da će gašenje zbog nepristupačnosti terena koji je od najbliže ceste udaljen gotovo tri sata hoda, potrajati nekoliko dana. Vjetar na Biokovu često mijenja smjer i pomaže širenju vatre, te će uz pomoć zračnih snaga vatrogasci sutra i idućih dana pokušati obuzdati širenje vatre, a onda krenuti u sanaciju požarišta.

19:51 Nikola Blažević, načelnik stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije dao je izjavu reporteru Dnevnika Nove TV Šimi Vičeviću te poručio da je situacija na terenu u Kistanjama i okolici pod kontrolom.

Odluka da dignemo stupanj pripravnosti na višu razinu je rezultat prepoznavanja stanja na terenu i potrebe da uključimo sve dionike sustava, osim onih koji su uključeni u rad stožera civilne zaštite", rekao je Blažević.

"Odluka se pokazala opravdanom jer vidimo da je danas opet buknuo požar ovdje u Kistanjama", dodao je.

Blažević smatra da se stanje na terenu s požarima može držati pod kontrolom, jer još uvijek unatoč brzini kojom požari nastaju i šire se, i dalje nema ljudskih žrtava.

Na kraju je rekao da zasad neće biti proglašenja elementarne nepogode, ali ako se ukaže potreba, onda će župan donijeti i tu odluku.

19:42 Sa zapovjednikom vodičkih vatrogasaca Ivicom Begićem, razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič. Situacija na području Vodica, što se požara koji je tamo ranije u četvrtak zaprijetio, pod kontrolom je gasitelja, odnosno lokaliziran je.

"Trenutno stanje je zadovoljavajuće. 37 vatrogasaca obilazi rubove požarišta", rekao je Begić.

Rekao je da on svakako ima svoje mišljenje o pojavi tih požara na području Vodica i okolice. "To netko pali, s obzirom na vrijeme i mjesto nastanka, no druge službe rade po tom pitanju i vjerujem da će to i brzo odraditi", kaže Begić.

17:28 Reporter Nove TV Šime Vičević razgovarao je s lokalnim stanovništvom nakon dramatičnih događaja i požara koji je doslovce prohujao neposredno uz kuće naselja Štrbci.

"Svaka čast kanaderima, došli su u posljednjim sekundama", poručio je mještanin Miloš Štrbac. Ljudi su nakon svega ostali u šoku, kaže gospodin Miloš.

Njegova kuća nije bila u neposrednoj opasnisti, ali kuća njegovog rođaka jest. "Ja sam se potresao, a nije moje. Onda možete zamisliti kako je njemu", kaže.

Mještani su prvo djecu zbrinuli na sigurno.

Oko Kistanja konstantno gori od početka kolovoza, a gospodin Miloš kaže da on "ne zna kome je to u interesu".

"Ne mogu vjerovati da netko ima imalo razuma da takvo nešto može učiniti", ističe.

17:22 "Mi imamo na stotine pijavica na opožarenom prostoru. Te pijavice doslovno šetaju kroz požare i jednostavno aktiviraju te vatrene linije", rekao je Darko Dukić, glavni vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije. Na taj način je pojasnio i kako dolazi do novih aktivacija na požarištima pod kontrolom vatrogasaca.

16:45 Požar kod Kistanja gasi šest protupožarnih aviona - četiri kanadera CL-415 i dva Airtractora AT-802 iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

16:42 Požarište kod Vodica stavljeno je pod nadzor gasitelja.

16:40 Nastavlja se gašenje požara i na Biokovu, gdje je angažiran Airtractor AT-802, dok letačke posade helikopterima Mi-8 MTV prevoze zemaljske snage i vatrogasnu opremu do požarišta.

16:31 - Reporter Nove TV Šime Vičević javlja da su kuće kojima je zaprijetio požar u selima Štrbci, Mjerkači, Popovići i Kojići obranjene i više im ne prijeti opasnost, iako je u jednom trenutku vatra došla na dva metra od njih.

Stanovništvo je ogorčeno i u šoku, kaže Vičević te dodaje kako požarište i dalje gase i kanaderi, ali da je situacija trenutno ipak znatno bolja nego prije.

15:18 - Kako nam s terena javlja Šime Vičević, reporter Dnevnika Nove TV na području Kistanja situacija je sve dramatičnija, Kritično je trenutno kod naselja Štrbci, Mjerkači, Popovići i Kojići gdje je vatra došla nadomak kuća. Puše vjetar i vatra je prebacila preko ceste Benkovac Knin. Vatra se razbuktala, a plamen je toliko visko da ga je gotovo nemoguće obuzdati iako lete kanaderi.

 

 

15:15 - Nešto prije 13 sati izbio je požar i na predjelu Leć u zaleđu Vodica, gdje gori makija i gusta borova šuma, doznajemo se u četvrtak u Županijskom centru 112 Šibenik.

Požar na vodičkom području gasi 30-tak vatrogasaca s 12 vozila, a iz zraka i dva air tractora. Kuće nisu ugrožene, ali zbog požara zapadni dio županije - Vodice, Zaton Tribunj, Murter i Pirovac su ostali bez struje, doznaje se u Županijskom centru 112 Šibenik.

Požar se brzo širi jer nema pristupnih putova, a u pomoć su im upućena pet protupožarnih aviona.

Još nije ugašen požar na Promini, ali je pod nadzorom vatrogasaca. Izdimljavanje se mjestimice još uvijek javlja iznad Bibića i Raiča, te Čulina. Na požarištu dežura 50 pripadnika Hrvatske vojske te 140 vatrogasaca, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

14:35 - Požar na području Kistanja došao je nadomak kuća. Stanovništvo Kozjaka i Popovića već je u panici. Uklanjaju stoku na sigurno, a okućnice polijevaju vodom. Nad naseljima se nadvio gusti crni dim. 

 

 

 

13:45  S požarišta srednjeg i sjevernog Velebita upućen je zahtjev za dva kanadera, dronom se izviđa teren iz zraka i traži i adekvatna lokacija za helikoptersko dopremanje spremnika s vodom, tzv. kruške, rekao je u četvrtak županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

Prema Ostovićevim riječima požar jest pod nadzorom, ali nije lokaliziran, već se stalno širi i to treba zaustaviti, poglavito u dijelu Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit".

Zbog promjene smjera vjetra nešto je bolje u predjelu Mirovo, gdje ima kuća, jer je tamo sada samo veliko zadimljenje, ali se vatra nije spustila prema kućama.

"Za sada nema opasnosti za kuće, ali će se tijekom dana tamo osim svježih vatrogasnih snaga, uputiti i šumari sa šumskim traktorom, da se spriječi nova opasnost", rekao je Ostović.

Požar na dijelu srednjeg i sjevernog Velebita aktivan je osam dana, a sada je vatrena fronta duga oko devet kilometara. Opožareno je gotovo 140 hektara, no aktivno je i požarište u blizini Tulovih greda, koje su dio Parka prirode Velebit.

Jučer je buknuo požar i na predjelu Krbave u općini Udbina, rekao je u četvrtak Hini županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

12:38 - Na požarištu Kistanje, u Šibensko-kninskoj županiji u četvrtak se vatra ponovno razbuktala, a gase ju četiri kanadera protupožarnih snaga (PP NOS OS RH) iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Na požarištu na Biokovu i dalje djeluje jedan airtractor AT-802, dok letačka posada helikopterom Mi-8 MTV prevozi zemaljske snage i vatrogasnu opremu do ovog požarišta.

U međuvremenu aktivirana je još jedna posada helikoptera Mi-8 MTV koja će također prevoziti vatrogasce i vodu do požarišta Promina i Biokovo, navode iz MORH-a..

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 266 požara - 91 u Šibensko-kninskoj, 85 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67.700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, stoji u priopćenju MORH-a.

10:00 Dvadeset vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja prevezeno je u četvrtak prijepodne helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na Biokovo kako bi obuzdali požar koji već četvrti dan gori na nepristupačnom planinskom terenu istočno od vrha Šibenik.

Tijekom dana na Biokovo će biti poslano stotinu vatrogasaca, kojima su u pomoć već su pritekle zračne snage HRZ-a, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Na Biokovu gori dio borove šume, nisko raslinje, visoke naslage trave, suhog granja i borovih iglica, a požar ne prijeti širenjem prema primorskoj strani, dodao je Glavina.

9:55 Ministarstvo obrane izvijestilo je da su protupožarni zrakoplovi i helikopteri Oružanih snaga RH od jutra angažirani na požarištima u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, gdje gase požare na Biokovu i Dobropoljcima kod Lišana Ostrovičkih.

Požar na hrptu Biokova gasi Airtractor AT-802, a zbog nepristupačnosti terena tamo je poslan i helikopter Mi-8 MTV za prijevoz vatrogasaca i opreme.

U Zadarskoj županiji kod Lišana Ostrovičkih požar gasi kanader.

9:18 - Požar na dijelu srednjeg i sjevernog Velebita aktivan je već osmi dan. Fronta požara duža je od 7 kilometara, a opožarena je površina od gotovo 140 hektara.

Požar je pod nadzorom vatrogasaca koji i tijekom noći dežuraju na požarištu, međutim požar još uvijek nije lokaliziran.

''Zbog mogućnosti širenja požara, poglavito u dijelu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, tijekom ranih jutarnjih sati u požarište uvodimo odmorene domicilne vatrogasne snage, a za ispomoć u gašenju su angažirani i vatrogasci iz dvije vatrogasne postrojbe s područja grada Novalje. Uz vatrogasce, za gašenje požara biti će angažirani rendžeri i nadzornici iz NP Sjeverni Velebit i PP Velebit osposobljeni za gašenje požara. Ukupno će biti angažirano 40 gasitelja. Za potrebe dopreme vode na požarište, zbog nepristupačnog terena angažiran je šumski traktor i djelatnici Hrvatskih šuma – Uprave šuma Senj'', priopćio je Hrvoje Ostović, Županijski vatrogasni zapovjednik.

U gašenje požara uključeni su pripadnici JVP-a Grada Senja, DVD-a Senj, DVD-a Krasno, DVD-a Sveti Juraj, DVD-a Otočac, DVD-a Sinac, DVD-a Brinje i DVD-a Perušić.

Uz navedeni požar, aktivno je i požarište u blizini Tulovih greda na Velebitu gdje je angažiran DVD Velebit – Lovinac, a tijekom današnjeg dana buknuo je požar i na predjelu Krbave u općini Udbina gdje su bili angažirani vatrogasci iz Udbine i Korenice.

9:16 - Požari na Promini te na području Đevrsaka i Kistanja još nisu lokalizirani ni ugašeni, ali su pod nadzorom i situacija je puno lakša nego prethodnih dana, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

"Aktivni su požari kod Kistanja i Đevrsaka, a još gori i na Promini. Ništa nije ugašeno, ali je situacija pod kontrolom", kažu u Centru 112.

Za vatrogasce, ova je noć ipak bila lakša od prethodne. Na Promini nema otvorene vatre i situacija je puno lakša nego prethodnih dana. Ugašen je požar koji je planuo jučer popodne na Miljevcima kod Bogatića, kao i oni kod Kadine Glavice i kod Knina. U Nuniću je požar također ugašen, a najkompliciranija je situacija kod sela Ležajići i Kistanja, gdje su vatrogasci ostali cijelu noć na terenu. Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, ističe da je stanje na Promini mirno i nema otvorene vatre, a cijelu noć na tom su području bila organizirana dežurstva.

7:20 Požar na Biokovu, na južnim padinama istočno od vrha Šibenik, izazvan udarom groma prije tri dana, i dalje se razbuktava.

Gori manji dio šume takozvanog crnog bora i nisko raslinje te visoke naslage trave i borovih iglica na nepristupačnom terenu na 1400 metara nadmorske visine gdje nema nikakve pristupne ceste, već samo loš pješački put.

Jutros će iz Makarske na Biokovo biti upućeni vatrogasci koji će na požarište biti prebačeni helikopterom, a očekuje se i pomoć zračnih snaga kako bi se obuzdalo širenje vatre, izjavio je u četvrtak ujutro županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina dodajući kako ništa nije ugroženo, a od požara neće biti velike štete.

Požar koji gori na hrptu Biokova i vidi se iz Makarske ne može se dalje spuštati prema moru zbog visokih litica, već se širi samim vrhom planine, a opožarenu površinu za sada je teško utvrditi, kazao je Glavina.

Privode se osumnjičeni za podmetanje požara

01:31 Policija privodi osumnjičene za podmetanje požara. Privedene su dvije djevojke u dobi od 21 i 24 godine za koje se sumnja da su podmetnule požar u okolici Benkovca. Šibenska policija na djelu je uhvatila 22-godišnjaka koji je usred noći podmetao požar. Osumnjičena je i starica od 75 godina koja je odlučila spaljivati odjeću i vatra joj se otela kontroli. Štetne posljedice požara koji su poharali dalmatinsko zaleđe Zadra i Šibenika posljednjih dana najbolje se vide iz prizora snimanih iz zraka, na području Kistanja. Vatra se, zbog jakog vjetra, širila uz cestu i došla na svega nekoliko metara od kuća. Izgorjelo je više od tisuću hektara trave i niskog raslinja. Vatrena stihija širila se uz cestu, a gasili su je i protupožarni zrakoplovi. Ovakav požar u tom se području nije dogodio već desetljećima.

Požar je još aktivan na širem benkovačkom prostoru. U jednom trenutku razbuktala se vatra između Bulića i Lišana Ostrovičkih zbog vjetra, ali stanovništvo nije ugroženo. Gori i na vrhu Biokova iznad Makarske, a prema posljednjim informacijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje, aktivan je požar i na Velebitu, kao i kod općine Promina i Đevrske. Vatrogasci ostaju na terenu tijekom noći.

Prema najnovijim podacima koje smo dobili od zapovjednika zadarske vatrogasne postrojbe Željka Šoše, očekuje se mnogo mirnija noć od protekle.

"Kompletno požarište u Zadarskoj županiji, a posebno ovo na benkovačkom području miruje. Samo na jednom mjestu Bulić malo je izdimljavanje. Imamo dobre snage, ljudi su na terenu. Iako je teški teren, ljudi ga brane. Ljudi mogu mirno spavati, vatrogasci će biti uz njih i njihove kuće i zaštititi njihovu imovinu. Ostali tereni su potpuno mirni. Ja se nadam da ćemo u četvrtak otpustiti ostali dio snaga i mislimo da nema nikakvih problema", rekao je Željko Šoša.

Nema razloga za brigu

Požar na Biokovu u srijedu navečer postao je vidljiv i građanima u Makarskoj. Iz Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije poručili su da nema razloga za brigu.

"Radi se o požaru koji je na dosta nepristupačnom terenu, na 1400 metara nadmorske visine gdje ne postoje nikakve ceste za vozila. Ima nešto pješački, ali je to dosta udaljeno, požar se sada pojavio na hrptu Biokova. Građani vide pa se boje, ali ne moraju se ništa bojati, požar se neće spustiti na Makarsku", rekao je Dražen Glavina, zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije te nam je potvrdio da će zračne i zemaljske snage ondje biti poslane ujutro. ''Ništa nije ugroženo, a teren je nepristupačan pa je nemoguće gasiti u ovom trenutku'', rekao je Glavina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene