Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U DNEVNIKU NOVE TV

Jandroković: "Postoji određeni teret... Ne mislim da to netko iz HDZ-a namješta, imamo dosta protivnika, pa i predsjednika Republike"

I dalje se ne zna tko će sjesti u fotelju Darka Horvata. Jedino što se zna da će biti iz redova HDZ-a. U večerašnjem Dnevniku Nove TV o aktualnoj temi govorio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Koalicijski partneri HSLS i Reformisti rekli su "ne" Stjepanu Ćuraju. Ali nisu rekli "ne" i Vladi Andreja Plenkovića. Saborska desnica uvjerava da ih nitko iz HDZ-a nije kontaktirao, a niti s HDZ-om planiraju bilo kakvu suradnju.

Predsjednik Hrvatskog sabora komentirao je aktualnu političku situaciju. Na pitanje  bi li sjedio u Vladi kao ministar da mu je kolega pod istragom, odgovorio je - "Kako mislite? Ovisi o čemu se radi. To je jako generalno."

Idući dani pokazat će može li potpredsjednik Vlade Boris Milošević politički preživjeti. "To ćemo vidjeti. Nemam dovoljno informacije osim onoga iz medija. Pratit ćemo na dnevnoj bazi što se događa i donositi odluke u skladu s time. Ne kažem da nije teret, sve je ovo politički teret i za HDZ, Vladu i parlamentarnu većinu. Mi ćemo se s tim teretom nositi na način da poštujemo zakone, držimo se određene razine političke korektnosti i da vodimo računa o presumpciji nevinosti", komentirao je Jandroković

Oprezno je najbolje

Oprezan je jer je dugo i politici. "Neke stvari treba pustiti da teku pa onda donositi odluke. Postoji određeni teret u ovome trenutku i mi ćemo se na dnevnoj razini konzultirati i donositi odluke vodeći računa da se nalazimo u složenim okolnostima Hrvatska u ovom trenutku mora imati i stabilnu većinu i Vladu", naveo je.

"Vrijeme i dinamika nam diktira ono što ćemo činiti", dodao je kada je reporter Mislav Bago naveo da USKOK diktira sljedeće korake za stranku.

Novinari su u prvoj fazi imali puno više informacija nego, primjerice, premijer. "Premijer nije morao imati nikakvu informaciju, ali smatram da nije bilo uobičajeno da istog tjedna kada se premijer vratio iz Bruxellesa nakon dogovora s Europskom komisijom, da se uhiti jedan ministar. Te da nema adekvatne informacije, a gleda na televiziji novinare koji imaju preciznu sliku što se događa", rekao je.

"Ne kažem da je netko radio protiv premijera nego govorim o onome što smatram da nije demokratski ili u skladu za zakonom da neke informacije idu u medije koje ne bi trebale ići. Onaj koji je te informacije dao, doveo nas je sve zajedno u neugodnu situaciju. Mi ne dovodimo u pitanje rad DORH-a. Nije mi u redu da gledam u medijima segmente tih istraga i SMS poruke. Nemam jasnu sliku n i drugi u politici što se zapravo događa", objasnio je Jandroković.

Premijer je bio ponižen?

Je li premijer bio ponižen na neki način kada su njegovi koalicijski partneri odbili prijedlog za zamjenu bivšeg ministra Darka Horvata? Predsjednik Sabora rekao je da nije... "Nama je iznimno bitno da u ovom teškom trenutku imamo stabilnu parlamentarnu većinu i stabilnu Vladu. Predsjednik Vlade je išao s prijedlogom prema koalicijskim partnerima da netko od njih preuzme to Ministarstvo. Dao je priliku kolegicama i kolegama da netko od njih preuzme taj resor. Činilo se da je to dobar prijedlog i da politički pije vodu. Oni su vrlo jasno poručili da daju potporu premijeru i da očekuju da se u narednim danima naše adekvatno rješenje", komentirao je.

Tvrdi da percepcija nije ključna u politici. "Nije percepcija ključna nego realne i stvarne stvari. Kada stavim na vagu treba li se igrati s političkom stabilnošću ili biti ustrajan i stisnuti zube - ja biram ovo drugo."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AKTIVACIJA MANDATA Horvat se vraća u Sabor: Koristit će i povlasticu šest mjeseci

Pročitajte i ovo Mislav Bago do petka novi prijedlog ministra Analiza Mislava Bage: "Sigurno neće biti prevelikih redova ispred Banskih dvora, pitanje je hoće li uspjeti naći kandidata"

Kada bi se trebala napustiti politika, kada je crvena linija prekoračena, pitao ga je Bago. "Kada se digne optužni prijedlog to je zaista visoka razina i čovjek je u teškoj situaciji. Veliki je to teret, mi ćemo o tome razgovarati - i premijer sa članovima Vlade i donosit će se odluke", naveo je.

Curenje informacija, istrage, afere... Jandroković ne misli da netko iz HDZ-a to namješta. "Ne mislim, s obzirom na to da imamo veliki broj protivnika izvan HDZ-a - od oporbe, može se slobodno kazati i predsjednika Republike, puno je zainteresiranih."

Sebe 2024. godine vidi "na ljeto na moru", a ne kao predsjednika Vlade, u Banskim dvorima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene