Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Infektolog o bolesti prljavih ruku i virusu kojim se zarazio ministar Medved: "To je najveća epidemija u moje 32 godine rada"

Aktualno Galerija Goran Tešović - 3 Goran Tešović - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pranje ruku Pranje ruku Foto: DNEVNIK.hr Goran Tešović - 2 Goran Tešović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus Valentina Baus Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Tešović - 1 Galerija 1/5 >>
Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar upozoravaju kako bilježimo manju epidemiju hepatitisa A, koji se prenosi putem nečistih ruku.

"Potreban je povećan oprez", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus o manjoj epidemiji hepatitisa A. 

"Mučnina, proljev, vrućica, opća slabost, bolovi u gornjem dijelu trbuha su neki od najčešćih simptoma. Relativno malen broj adolescenata i djece će i požutjeti, a zaraziti se mogu svi", pojasnio je infektolog Goran Tešović u Dnevniku Nove TV, koji dodaje da te bolesti dugo nije bilo u Hrvatskoj te je smanjena imunost.

Tešović je rekao da su brojke značajno manje u odnosu na 20, 30 godina prije, ali nakon 2000. su ovo najveći brojevi dosad.

Osvrnuo se i na ospice. "Značajan je broj onih koji su primili jednu dozu cjepiva i nemaju imunost. Oni koji su primili dvije doze cjepiva su zaštićeni, koji nisu - nisu zaštićeni", napominje Tešović, koji dodaje da ima sve više ljudi koji nisu cijepljeni protiv ospica.

Upozorava da je u nekim dijelovima Hrvatske loša procijepljenost, što znači da bi se tamo mogla pojaviti epidemija ospica.

Pročitajte i ovo Cijepljenje protiv ospica (Foto: AFP) pozivaju na oprez Stiglo ozbiljno upozorenje na mogućnost nove epidemije: "Može buknuti ako netko zaražen dođe u Hrvatsku"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oporavlja se Tomo Medved završio u bolnici: Danima je imao temperaturu iznad 40 stupnjeva

Osvrnuo se i na rotavirus. "Mjesecima traje, valjda je to najveća epidemija otkako ja radim - 32 godine. Svakoga dana primamo gomilu djece. To je vjerojatno jer su epidemiološke mjere učinile svoje, a da su neke generacije preskočile rotavirus kada je najčešći i sada imate porast", smatra Tešović.

Više o hepatitisu A pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene