Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar upozoravaju kako bilježimo manju epidemiju hepatitisa A, koji se prenosi putem nečistih ruku.

Galerija Goran Tešović - 3 Pranje ruku Goran Tešović - 2 +1 Valentina Baus

"Potreban je povećan oprez", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus o manjoj epidemiji hepatitisa A. 

"Mučnina, proljev, vrućica, opća slabost, bolovi u gornjem dijelu trbuha su neki od najčešćih simptoma. Relativno malen broj adolescenata i djece će i požutjeti, a zaraziti se mogu svi", pojasnio je infektolog Goran Tešović u Dnevniku Nove TV, koji dodaje da te bolesti dugo nije bilo u Hrvatskoj te je smanjena imunost.

Tešović je rekao da su brojke značajno manje u odnosu na 20, 30 godina prije, ali nakon 2000. su ovo najveći brojevi dosad.

Osvrnuo se i na ospice. "Značajan je broj onih koji su primili jednu dozu cjepiva i nemaju imunost. Oni koji su primili dvije doze cjepiva su zaštićeni, koji nisu - nisu zaštićeni", napominje Tešović, koji dodaje da ima sve više ljudi koji nisu cijepljeni protiv ospica.

Upozorava da je u nekim dijelovima Hrvatske loša procijepljenost, što znači da bi se tamo mogla pojaviti epidemija ospica.

Ilustracija Stiglo ozbiljno upozorenje na mogućnost nove epidemije: "Može buknuti ako netko zaražen dođe u Hrvatsku"

Tomo Medved Tomo Medved završio u bolnici: Danima je imao temperaturu iznad 40 stupnjeva

Osvrnuo se i na rotavirus. "Mjesecima traje, valjda je to najveća epidemija otkako ja radim - 32 godine. Svakoga dana primamo gomilu djece. To je vjerojatno jer su epidemiološke mjere učinile svoje, a da su neke generacije preskočile rotavirus kada je najčešći i sada imate porast", smatra Tešović.

Više o hepatitisu A pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju