Obavijesti Video Pretražite Navigacija
surađuju s dorh-om

VIDEO Glavni ravnatelj policije o premlaćivanju migranata na granici: "To su bili interventni policajci. Udaljujemo ih s dužnosti"

Nakon što je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Bruxellesu potvrdio da su na snimkama zlostavljanja migranata policajci, glavni ravnatelj policije Nikola Milina dao je izjavu za medije u Ravnateljstvu policije.

Kako bi rasvjetlili okolnosti događaja, Milina je iznio činjenice koje su do sada utvrđene. Kazao je kako je oformljen stručni tim koji je upućen na teren i na moguću lokaciju događaja s ciljem da se rasvjetli situacija. "Došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije", kazao je i dodao kako postoji sumnja na težu povredu dužnosti i u tijeku je postupak udaljenja s dužnosti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 4 Sporna objava na Facebooku Nova meta Zorana Milanovića: Dnevnik Nove TV provjerio što o njegovim stavovima misle SDP i njegovi partneri Davor Božinović Oštre kritike Božinović brzinom munje odgovorio Milanoviću te mu poručio kako se voli domovina

"U odnosu na ovo postupanje koristimo i mehanizam nezavisnog nadzora koji je uspostavljen jedino u RH tako da su se i oni uključili. Ponavljam, on je ustanovljen i financiran od strane EK", rekao je.

Dodao je kako su u suradnji s DORH-om s kojim će provoditi daljnje izvide. Ističe kako žele rasvjetliti događaj do kraja jer ne žele da se ocrni kvalitetan rad policije. 

"Oni koji se ogriješe o zakon moraju znati da će snositi posljedice"

Milina je demantirao pojedine informacije koje su se pojavile posljednjih dana. 

"Moramo demantirati da je Koridor nekakva tajna operacija kojoj je cilj zastrašiti migrante. Cilj je zaustaviti krijumčare, uhitili smo 4000 krijumčara u zadnje dvije godine. Druga dezinformacija je da ima zataškavanja. Ja stalno šaljem upute da se ponaša obazrivo, posebno prema ranjivim skupinama - ženama, djeci, ali u drugim situacijama".

"Također bezrezervno štitimo policijske službenike kad obavljaju požrtvovno i zakonito svoj posao, s druge strane za one koji se ogriješe o zakon ili druga pravila moraju znati da će snositi posljedice. Na godišnjoj razini procesuiramo preko 400 policijskih službenika. Što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je ovakvo neko postupanje naređeno, oni su dužni u tom slučaju prijaviti kazneno djelo. I prije medijskih navoda smo prijavljivali policajce i za nanošenje tjelesnih ozljeda protiv migranta i za neprijavljivanje kaznenog djela", govori Milina.

Ravnatelj policije kazao je i kako su državna odvjetništva ukupno od 2018. pokrenula 22 postupka u vezi postupanja policije prema migrantima. U 13 slučajeva obustavljeni postupci, ostali u tijeku.

Trojica interventnih policajaca postupala samostalno

Koliko je bilo službenika u ovom slučaju, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

"Ukupno tri interventna. To je utvrđeno do sada", odgovorio je Milina.

"Sada je utvrđeno, policijski službenici su radili na minski sumnjivom području i gdje je rijeka Korana i oni su postupali samostalno. I dalje će se provoditi izvidi u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom. Ovo su rezultati koji su zasad utvrđeno u 36 sati", dodao je.

Na pitanje hoćete li preuzeti odgovornost, odgovorio je: !Ja snosim odgovornost od prvog dana rada u policiji na bilo kojem poslu na kojem sam radio. Bilo je ravnatelja prije mene i moj je posao da radim časno".

Teška povreda službene discipline

"Nije dopuštena nikakva uporeba sile prema osjetljivim skupinama", rekao je Milina odgovarajući na pitanja novinara. Rekao je da se radi o postupanju u radnom vremenu, ne u slobodno vrijeme.

"Vidjet će se iz kojeg razloga nisu nosili propisanu uniformu", dodao je.

"Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske", rekao je ravnatelj.

"Osim što imaju striktne pismene upute, imamo i usmene upute, imamo i edukacije", kaže Milina i dodaje kako će značajnije uključiti sve pripadnike interventne policije i rukovoditelja, ali i sve ostale rodove policije, u edukaciju.

"Ovo je teška povreda službene discipline i nanošenja štete ugledu hrvatske policije zbog onoga što je bilo na snimci. Definitvno je da su udaljeni zbog teže povrede službene dužnosti jer to šteti hrvatskoj policiji", rekao je.

"Dosad protiv njih nije bilo nekih disciplinskih postupaka", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene