Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva, pojasnio nam je nedoumice vezane uz popis stanovništva i podstanarstva.


U drugoj fazi popisa stanovništva, od 27. rujna do 17. listopada, popisivanje će provoditi popisivači na terenu osobnim intervjuom sa stanovništvom. Uz pomoć prijenosnih računala popisat će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Provjerili smo moraju li podstanari biti u panici i hoće li ih popisivači cinkati ako u stanu žive bez prijavljenog boravišta, ilegalno, odnosno što da rade podstanari kada im popisivač pozvoni na vrata. 

Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva, kaže: "Mi smo statistika, nismo MUP. Nas zanima samo gdje osoba boravi i u kakvom kućanstvu", pojasnio nam je. 

Kaže kako je cilj popisa stanovništva utvrditi stvarno stanje i realnu sliku Hrvatske.

Dakle, podstanari ne trebaju biti u panici i slobodno mogu otvoriti vrata popisivaču, bez straha da ih on cinka MUP-u.

Popisivačima je bitno samo utvrditi koliko podstanara ima u Hrvatskoj, a ne jeste li svoje boravište prijavili policiji. 

"Nemojte se bojati, bitno je da se osoba popiše na stvarnoj adresi na kojoj boravi", kazao je Plesac.

Ispričao nam je bizarne situacije s kojima su se popisivači u nekim zemljama susretali. 

"Bilo je slučajeva da su ljudi popisivali osobe koje ne postoje, koje su umrle i koje su na groblju, čak su i popisivači odlazili na groblja da bi više zaradili", rekao je. 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju