Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO SE DOGAĐA S KLIMOM?

Stručnjak otkriva kako je nastala velika oluja u kojoj su stradale Požega i okolica, ali i upozorava: "2020. je bila druga najtoplija u zadnjih 150 godina"

Požeština zbraja štete nakon što ju je tuča u samo nekoliko minuta doslovce poharala. Štete su velike, poljoprivreda - uništena. Mnogi se pitaju - što se događa s klimom?

Temperature su s gotovo 40 pale na svega dvadesetak stupnjeva. O tome što se događa s klimom, reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s geofizičarom, akademikom Mirkom Orlićem.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Ivan Güttler Za Dnevnik Nove TV Vodeći hrvatski klimatolog: ''Što se tiče tornada u Hrvatskoj, ne treba zanemariti taj rizik. On je manji nego u SAD-u, ali ga ne treba ignorirati"

"Što se točno događa, vidjet će se dok meteorolozi naprave analizu svih podataka koji uključuju i radare koji jako dobro vide te sustave. Gledajući sa strane, reklo bi se da je to bila grmljavinska oluja", kazao je Orlić.

"Ona nastaje onda kad imate vlažni zrak iznad tople podloge i kad je atmosfera nestabilna, dolazi do velikih strujanja, stvaraju se oblaci, pada intenzivna oborina, često u obliku tuče. I kasnije se čak to strujanje zraka okrene, tako da onda taj hladni zrak iz visine dođe dolje pa onda temperatura dolje padne", objasnio je Orlić.

"Takve stvari se ne mogu prognozirati, ne možete reći gdje će se i kada dogoditi, ali može se reći da će se takve stvari u određenom području događati", dodao je Orlić.

Na pitanje novinarke o toplinskim valovima kaže: "Kad je riječ o toplinskim valovima, tu su tri parametra - intenzitet, kolika je bila maksimalna temperatura, koliko dugo to traje i koliko se često ponavlja".

"Svi klimatološki modeli govore da će s globalnim zatopljenjem nastati promjene u svim tim režimima. Dakle - da će temperature rasti, da će to dulje trajati, da će se češće ponavljati. Godina 2020. bila je druga najtoplija u 150 godina mjerenja", rekao je Orlić i dodao kako to pokazuje kakav je trend zatopljenja.

"Kako ide zatopljenje, mijenjaju se toplinski valovi, njihova karakteristika. Imamo s jedne strane globalno zatopljenje, promjene u režimima toplinskih valova i to je očito povezano", istaknuo je Orlić.

Na pitanje koliko ljudi utječu na promjene klime navodi kako je to jedna velika tema. 

"Unatrag 20-30 godina više od polovice djelovanja su ljudi. Oni dominiraju trenutačno - izgrađuju fosilna goriva, emitiraju se staklenički plinovi, ti plinovi ne propuštaju globalno zračenje koje stiže sa Zemlje, ali propuštaju Sunčevo zračenje i zbog toga se toplina zadržava uz površinu, dolazi do zagrijavanja i svih drugih promjena u klimatskom sustavu", kazao je Orlić i dodao kako su promjene i u ledenom pokrovu, oceanima, podizanju morske razine i ostalim promjenama. 

"Govorimo o kompletnoj reakciji klimatskog sustava na novu situaciju koju imamo sa stakleničkim plinovima", zaključio je Orlić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene