Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umirovljeni general Vladimir Zagorec u Dubrovniku je kupio zemljište u vrijednosti 30 milijuna eura. Tu investiciju vrijednu najvjerojatnije oko 30 milijuna eura, za Zagorca, odradio je Dragan Jurilj, zagrebački poduzetnik, poznatiji kao sada već bivši vlasnik kafića "Hemingway".


Dok se u zagrebačkom Županijskom sudu umirovljeni general Vladimir Zagorec i Hrvoje Petrač prepucavaju, po Dubrovniku se sve intenzivnije priča o nekretninama koje dvojac ima na krajnjem jugu Hrvatske. Kvadrat 1500 eura. 

Vezani članci Ministar rada Josip Aladrović Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega'' Slika nije dostupna Lihtenštajn pokreće postupak protiv Zagorca?

Tako je, navodno, ovih dana završena isplata novca nekim dubrovačkim obiteljima za oko 20 tisuća četvornih metara zemljišta na Pločama, rezidencijalnom dubrovačkom kvartu.
Tu investiciju vrijednu najvjerojatnije oko 30 milijuna eura, zato što se četvorni metar zemljišta na tom dijelu procjenjuje na oko 1500 eura, za Vladimira Zagorca kao i u drugim slučajevima, posebice o pitanju kupnje nekretnina, odradio je Dragan Jurilj, zagrebački poduzetnik, poznatiji kao sada već bivši vlasnik kafića ’Hamingway’. 

Naravno, Zagorec je više puta obišao taj dubrovački teren, gdje, neslužbeno saznajemo, planira graditi elitne vile. S tog područja, poviše najboljih dubrovačkih hotela Argentina i Excelsior, neposredno iznad Turističko-ugostiteljske škole, puca pogled na staru gradsku jezgru Dubrovnika i otok Lokrum, što daje posebnu atraktivnost budućim objektima. 

Međutim, Zagorec je već odavno usidren na dubrovačkom području. Kao i ruskim tajkunima, umirovljenom generalu se svidio otok Mljet. Naime, prije četiri godine u mjestu Saplunari na Odisejevu otoku kupio je veliko zemljište, čiju točnu površinu nismo uspjeli doznati. Činjenica je da četvorni metar zemljišta tu sada vrijedi od 250 do 300 eura, što zasigurno znači da se i to zemljište cijeni u desecima milijuna eura. 

I za nedavnog boravka u Dubrovniku, Zagorec je gliserom otišao na otok Mljet kako bi obišao svoja tamošnja ulaganja.
Navodno se kao pravi građevinski poduzetnik, nakon Mljeta, prebacio i na otok Šipan, jedan od Elafitskih otoka, te tamo kupio također poveće zemljište. Na Šipanu je četvorni metar nešto skuplji od mljetskog i stoji oko 400 eura. Dobro upućeni tvrde da on tamo planira graditi ambijentalne vile.

Zagorčev donedavni partner, a sada izgleda neprijatelj Hrvoje Petrač, na dubrovačkom području prema dostupnim informacijama ima nešto manje nekretnina. Spominje se tek zemljište u također elitnom dijelu Grada u Svetom Jakovu, nedaleko od hotela Vila Dubrovnik, gdje je bilo problema s lokacijskom dozvolom, koja je na kraju ipak dobivena.

Prema podacima koji su objavljeni u trećem mjesecu ove godine ("Nacional"), umirovljeni general i dugogodišnji pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, koji se godinama bavio unosnim poslom nabave oružja za HV-e, i "poduzetni" Hrvoje Petrač nalaze se u skupini 50 najbogatijih Hrvata. Petrač je navodno "težak" 28 milijuna, a Zagorac 26 milijuna eura. Sa sigurnošću se može reći da se značajan dio odnosi na vrijedne nekretnine u zemlji i inozemstvu (kuće, poslovni prostori...).

Sudski spis u postupku protiv umirovljenih generala Vladimira Zagorca i Matka Kakarigija, optuženih za malverzacije u MORH-u, je nakon "skupljanja prašine" od 2002.godine u ladicama drugih sudaca zagrebačkog Županijskog suda, sada dodijeljen sutkinji Rajki Tomerlin - Almer, koja će zakazati raspravu nakon što prouči spis. 

Kakarigi i Zagorec su optuženi da su skupa s Jurajem Vojkovićem, Antunom Šporerom i Leom Kuretom gospodarskim malverzacijama oštetili MORH za oko 16 milijuna kuna.