Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na uhićenje

ŠPIJUNSKA AFERA 'Ne vidim koje bi tajne skupljao hrvatski špijun u Beogradu, valjda recept za pljeskavicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska dosad nije dobila nikakvu službenu obavijest od srbijanske strane o uhićenju hrvatskog državljana pod optužbom za špijuniranje, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u subotu u Bratislavi, dodajući kako smatra da se radi o "trećerazrednoj epizodi sapunice" koja je plasirana u medije.

"Mi smo od jučer popodne u stalnom kontaktu s hrvatskim predstavništvom u Srbiji, pokušali smo saznati od relevantnih srbijanskih državnih tijela o čemu je riječ. Mogu vam reći da sve do sad nikakvu informaciju naše veleposlanstvo, unatoč tome što je inzistiralo, nije dobilo od vlade Republike Srbije i mi o tome službeno ne znamo ništa", kazao je Kovač novinarima u Bratislavi gdje sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

"Budući da je to plasirano u medije, a ne našoj hrvatskoj strani, ispada da je to neka vrsta trećerazredne epizode u ovoj sapunici koja se nama u Hrvatskoj servira već tjednima. To je neka vrsta 'cirkusa Colorado'", kazao je Kovač.

Naglasio je da je to za njega "koji želi raditi ozbiljan posao a ne baviti se ovakim načinom komuniciranja preko medija", zaista neozbiljno te izrazio uvjerenost da će se strasti u Srbiji smiriti.

Isto to stajalište, kazao je Kovač, iznio je srbijanskom ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću koji u subotu u Bratislavi sudjeluje na sastanku šefova diplomacija 28-orice s ministrima iz zemalja kandidata. S njim se, kako je rekao, "vidio i sinoć i jutros".

"Ja sam rekao istu stvar svojem kolegi Dačiću, da ne želimo sudjelovati u nekakvoj jeftinoj sapunici. Idemo ozbiljno raditi. Ja se tako ponašam, a to očekujemo i od kolega u Srbiji", rekao je Kovač.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u petak da je srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) uhitila muškarca osumnjičenog za špijunažu, državljanina Srbije i Hrvatske, a beogradski mediji spekuliraju da je riječ o Srbinu, bivšem časniku, koji je radio za hrvatske obavještajne službe.

U priopćenju Tužiteljstva potvrđeno je da uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Republike Hrvatske i da je do 1990. živio i radio u Hrvatskoj, a zatim mu je prebivalište bilo u Srbiji.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Osumnjičenom je određen 48-satni pritvor nakon čega će biti saslušan u nadležnom tužiteljstvu, koje će sukladno svojim ustavnim i zakonskim ovlastima, nastaviti postupak "vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije", objavljeno je.

Tužiteljstvo je najavilo i da će nakon provedene istrage i utvrđenih činjenica izvijestiti javnost.

Milanović: Vlast u Beogradu ponaša se kao da je osnovala EU

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Vukovaru je u subotu komentirao uhićenje hrvatskog špijuna u Beogradu te rekao kako ga ne bi začudilo da je riječ o konstrukciji, posebno u svjetlu činjenice što se vlast u Beogradu "ponaša kao da je osnovala Europsku uniju".

Ljudima u regiji poručio je da gledaju što vlast u Beogradu radi "kako one kod nas koji ništa ne razumiju, tako i Bošnjake u BiH koji moraju vidjeti tko im je prijatelj, a tko ne".

Špijun je u Beogradu valjda skupljao recept za pljeskavicu

"Ne vidim koje bi tajne skupljao hrvatski špijun u Beogradu, valjda recept za pljeskavicu", rekao je Milanović. Ponovio je izjavu o 'šaci jada' koja se odnosi na aktualnu srbijansku vlast i na srbijansku čaršiju. Podsjetio je i da ga je bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić u Srbiji uzeo u zaštitu te Tadića nazvao "oficirom i gentlemanom - oficirom srpskih interesa i gentlemanom u ponašanju i dogovoru".

Aktualnu srbijansku politiku ocijenio je kontinuirano agresivnom i nazadnom te politikom koja je nanijela štetu srbijanskom narodu i donijela mu povijesno "svu bedu ovoga sveta".

Božinović i Plenković ne žele špekulirati o uhićenju navodnog hrvatskog špijuna

Savjetnik predsjednika HDZ-a i kandidat za saborskog zastupnika, iskusni diplomat Davor Božinović nije u subotu želio komentirati uhićenje hrvatskog državljanina u Beogradu osumnjičenog za, kako navode srbijanske vlasti, špijunažu u korist Hrvatske, naglasivši da ne želi špekulirati jer nema dovoljno informacija, a istog je stajališta i predsjedsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

 

„Ne želim spekulirati o tom slučaju, jer imam premalo informacija“, rekao je Božinović u Središnjici HDZ-a gdje je predstavio Središnji državni informacijski sustav.

Zbog nedostatka vjerodostojnih informacija nije želio komentirati ni pitanje kako uhićenje navodnog hrvatskog špijuna utječe na ionako zategnute odnose Hrvatske i Srbije.

'U ovom trenutku ne raspolažemo nekim informacijama, to je posao državnih tijela da stupe u kontakt i da izvide o čemu se radi', rekao je Božinović upućujući novinare na jutrošnju izjavu predsjednika stranke Andreja Plenkovića, kojoj, kaže, nema što dodati.

 

Plenković: nemam informacije i neću špekulirati

Predsjednik HDZ-a i kandidat za premijera Andrej Plenković danas je u Drnišu novinarima izjavio da zbog nedostatka informacija o slučaju, ne bi htio špekulirati zašto se uhićenje u Beogradu, osobe koja ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo, dogodilo baš u ovom trenutku.

Dodao je kako je s tom informacijom upoznat iz medija te da nema zakonsku mogućnost znati više.

Da sam u poziciji da odlučujem, naložio bih ministarstvima i službama da provjere i uspostave kontakte sa srpskim tijelima, da se utvrdi o čemu je riječ, naglasio je.Plenković.

"Moja poruka je da želim smiriti tenzije, maknuti teme i podizanje retorike iz predizborne kampanje", kazao je Plenković, koji je posjetio Drniš u sklopu predizborne kampanje

Također je istaknuo da je Bosna i Hercegovina prioritet HDZ-a, u kontekstu susjednih zemalja, odnosno napredovanje Hrvata kao konstitutivnoga naroda u BiH.

Nakon toga slijedi i rješavanje rezidualnih pitanja sa Srbijom. "Znat ćemo riješiti pitanja naših branitelja, kao i apostrofirati rješavanje spornoga zakona", poručio je Plenković.

Drniško je područje posebno patilo tijekom Domovinskoga rata, rekao je predsjednik HDZ-a Plenković, komentirajući to razdoblje.

"Sasvim je jasno da je došlo ne samo do oružane pobune u Republici Hrvatskoj, nego je došlo i do okupacije hrvatskog teritorija, koje smo oslobodili vojno-redarstvenom operacijom Oluja, a prije nje i Bljeskom. Hrvatska je bila žrtva, a Beograd je bio agresor", zaključio je Plenković.

General Miljavac: Uhićenje navodnog špijuna u Begradu je stvar dnevne politike u Srbiji

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), umirovljeni general zbora Pavao Miljavac, komentirao je u subotu uhićenje hrvatskog državljanina u Beogradu osumnjičenog za špijunažu u korist Hrvatske ocijenivši da se tu radi o dnevnoj politici u Beogradu.

General Miljavac je na upit novinara u prostorima HGZ-a o za komentar o uhićenju navodnog hrvatskog špijuna, rekao kako je vlast u Beogradu procijenila da im je u ovom političkom trenutku povoljno da objavi takvu vijest, nakon pisma Europske unije u kojem stoji da se Beograd i Zagreb trebaju okrenuti konstruktivnom dijalogu.

Dodao je i da tako oni na neki način mogu reći - Hrvatska nas špijunira, nije to tako kako izgleda, vodi se posebni oblik rata protiv nas.

Upitan što to znači za suradnju dviju država i njihove odnose, predsjednik HGZ-a je ocijenio kako će taj događaj još neko vrijeme biti u medijima te dodao da će agent možda biti i osuđen.

"Nije to neka velika špijunaža da bi se to moglo odraziti na odnose", dodao je. To se događa, nastavio je kazavši da se npr. iz Rusije protjera pet američkih diplomata, a onda Amerika odgovori protjerivanjem šest ruskih, i tu se, dodaje, radi na višem obliku špijunaže.

Ponovio je da je u ovom slučaju riječ o dnevno-političkoj svrsi u Srbiji.

"Nije to nešto bitno da bi se dizalo 'na sva zvona', obično se to radi diplomatski 'ispod stola'", istaknuo je. Te službe (hrvatska i srpska) imaju i zajednički protokol o suradnji, prije svega oko terorizma, tako da bi se u tom slučaju kontaktiralo prije, istaknuo je.

Upitan očekuje li još takvih situacija kao što je uhićenje navodnog pripadnika hrvatske tajne službe, Miljavac je odgovorio da će ih vjerojatno biti te ocijenio da je "problem što sada nemamo ono što se zove čvrsta vlada". Vlada je u ostavci, kao i parlament i nemamo osnove poluge vlasti koja bi rekla - stop, naglasio je te izrazio uvjerenje da će se situacija smiriti.

Tepeš (HSP AS): Ako je uhićen hrvatski obavještajac, to je katastrofa za nacionalnu sigurnost

Nositelj liste za Hrvatski sabor za X. izbornu jedinicu Ivan Tepeš (HSP AS) ocijenio je u subotu u Dubrovniku kako je katastrofa za nacionalnu sigurnost ukoliko je u Srbiji u petak zaista uhićen hrvatski obavještajac te dodao da se Hrvatska mora pripremiti za novi izbjeglički val.

Tepeš se u pratnji kolega s liste u X. izbornoj jedinci obratio novinarima ispred crkve svetog Vlaha u povijesnoj jezgri Dubrovnika, a pozvao je hrvatske institucije da daju obrazloženje cijele situacije.

''Događaju se i špijunske igre na Balkanu, nadam se da ovo što se dogodilo u Srbiji nije propust hrvatskih obavještajnih službi jer bi to bila katastrofa", rekao je Tepeš te naglasio da prvenstveno treba poraditi na pitanju nacionalne sigurnosti. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene