Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političari na ljetovanju

Gdje državni vrh ide na odmor? Premijer skriva detalje, Grabar-Kitarović i Jandroković otkrili svoje planove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Sinjske alke za Vladu i ministre već uobičajeno slijede godišnji odmori jer više od dva tjedna neće biti sjednice Vlade.

Državni čelnici po Ustavu imaju skoro dva mjeseca slobodno, a sjednice Vlade na stanci su 18 dana. Vremena za odmor ima, ali neki ne dijele detalje o svojim godišnjima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Zoran Milanović Predsjednik u Koprivnici Milanović opleo po Plenkoviću: "On je manijak, kum kriminala u Hrvatskoj"

Premijer Plenković još ne otkriva gdje će se odmarati s obitelji. Ipak, tu informaciju predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne skriva, kao ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je dio odmora već provela na Brijunima.

Predsjednica je tjedan dana provela u bivšoj vojarni s uređenim apartmanima za posebne goste u Uvali Peneda. Navodi kako neće imati vremena za još jedan tjedan odmora, možda neki duži vikend.

„S obzirom na to da putujem u Australiju, neće biti baš više vremena. A troškove prošlog godišnjeg odmora? Podmirila sam ih.“

Umjesto bivše vojarne, predsjednica je mogla provesti odmor i u nekoj od osam državnih rezidencija. Vladina uredba za njih propisuje cijenu korištenja.

Uz sve ponuđeno, i predsjednik Sabora ipak bira drugu lokaciju, svoju obiteljsku kuću.

„Zasad sam siguran da idem na Krk, u Malinsku, gdje odlazim već 40-ak godina. Tamo sam u kući od roditelja moje supruge, bit ću 10-ak dana.“

Predsjednika Sabora prate i tjelohranitelji, kao i druge štićene osobe. Njihove dnevnice i smještaj koštaju. Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila uvjeren je kako bi jetinije i sigurnije bilo u državnim rezidencijama.

„Objekti koji su već ranije sigurnosno provjereni, kao i okoliš koji je provjeren, a i prilazi su drugačije posloženi. Također, tamo postoje sobe i pozicije za osoblje osiguranja."

Prisjećamo se kako su i bivši čelnici državnog vrha provodili odmor. Stjepan Mesić i Zoran Milanović birali su Hvar, no Mesić je volio i Brijune, nakadašnji Titov raj.

„Stranim državnicima uvijek damo bocu s godinom njihova rođenja,“ navodi bivši predsjednik Mesić.

Ivo Josipović ljeta je provodio u Baškoj vodi. Po Brijunima se priča kako je Bijelu Vilu znao koristiti za odmor vikendom.

Bivša premijerka Jadranka Kosor odmarala se uglavnom na Braču, što je stvaralo probleme osiguranju.

Tihomir Orešković s obitelji je ljetovao u riječkoj Costabelli. Troškove je platio sam tek pod pritiskom javnosti.

A Božo Petrov, uvjerava, godišnjeg ni nema.

„Nema godišnjeg uopće. Trebamo stići sve ono što se treba odraditi u devetom mjesecu“, navodi Petrov.

Ipak, ustavna stanka omogućuje im dva mjeseca odmora o kojem obični radnici mogu samo sanjati.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene