Kilometarske kolone vozila stvaraju se na naplatnim postajama, autocestama i graničnim prijelazima diljem Hrvatske.

Galerija Gužva na naplatnoj postaji Lučko Gužve na cestama - 2 Gužve na cestama - 3 +12 Gužve na cestama - 4

Traje udarni turistički vikend pa se tako na autocestama, naplatnim postajama i graničnim prijelazima diljem Hrvatske danas stvaraju kilometarske kolone. Na graničnom prijelazu Bajakovo, kolone su prijepodne bile 13 kilometara, a nisu se smanjile niti u popodnevnim satima. Ranije je HAK objavio da se čeka čak i po devet sati. 

22:20 HAK javlja kako su povremena usporavanja i vožnja u koloni zbog veće gustoće prometa su na pojedinim dionicama autocesta, osobito u zonama odmorišta, tunela i čvorova te kod naplatnih postaja, na zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici te na pojedinim graničnim prijelazima i u trajektnim pristaništima.

Na autocesi A1 Zagreb-Split-Ploče na naplatnoj postaji Demerje, u smjeru Zagreba, i Lučko, u oba smjera, nema dužih čekanja.

Zbog nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 80+500 km između čvora Popovača i čvora Križ u smjeru Bregane vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h.

Kolona osobnih i teretnih vozila kod GP Bajakovo u smjeru istoka duga je oko 11 km.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) zbog jakog vjetra između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabranjen je promet za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

20:50 Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče promet je srednje gust do povremeno pojačan u oba smjera, na pojedinim dionicama vozi se otežano u kolonama u pokretu uz povremene zastoje.

Na naplatnoj postaji Demerje, u smjeru Zagreba, i Lučko, u oba smjera, nema dužih čekanja.

Kod NP Trakošćan na A2 Zagreb-Macelj u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 1 km. Vozila se povremeno zaustavljaju kod tunela Frukov Krč.


Zbog prometne nesreće na autocesti A3 na 80+500 km između čvora Popovača i čvora Križ u smjeru Bregane vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h.

Kolona osobnih i teretnih vozila kod GP Bajakovo u smjeru istoka duga je oko 12 km.

20:45 Na Korčuli su bile kolone i za ulazak na trajekt.

17:50 Na A1 Zagreb-Split-Ploče promet je srednje gust do povremeno pojačan u oba smjera, na pojedinim dionicama vozi se otežano u kolonama u pokretu uz povremene zastoje, objavio je HAK.

U smjeru Zagreba kod naplatnih postaja Demerje kolona je duga oko 3 km, a kod NP Lučko oko 1 km.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod NP Trakošćan u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 4 km. Vozila se povremeno zaustavljaju kod tunela Frukov Krč.

Kolona osobnih i teretnih vozila na A3 Bregana-Lipovac kod GP Bajakovo u smjeru istoka duga je oko 11 km.

Kod Krčkog mosta u smjeru kopna kolona je duga oko 4 km.

17:05 Dijeljenjem promotivnih letaka i besplatnih bočica vode danas je na četiri najprometnija granična prijelaza u Hrvatskoj dočekana nova smjena gostiju. Direktor hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić u društvu svojih istarskih kolega pridružio se dijeljenju na graničnom prijelazu Plovanija, a kako je najavio - sljedeća takva akcija bit će idući vikend u trajektnim lukama diljem obale. Sve, napomenuo je, kako bi gosti lakše podnijeli čekanja i gužve u udarnim turističkim vikendima.

"Mogu konstatirati da je i danas vrlo frekventan promet, da se očekuje veliki dolazak broja gostiju. U Hrvatskoj bilježimo negdje oko milijun i sto tisuća gostiju i za očekivati je da će se taj trend nastaviti i sljedećih nekoliko vikenda", rekao je Staničić, direktor hrvatske turističke zajednice za Dnevnik Nove TV.

Turisti: Ovo je užasno

17:00 I ovog vikenda su velike gužve na cestama, graničnim prijelazima i u trajektnim lukama. Promet je pojačan na većini obilaznica i autocesta u smjeru mora, ali i obrnuto - prema unutrašnjosti. U blizini čvorišta i odmorišta vozi se u koloni, a zbog vlažnih kolnika vozače se upozorava na dodatan oprez. Oko Svetog Roka kolona je duga 8 kilometara zbog čega turisti koji idu na ljetovanje nisu oduševljeni.

"Gužva nam je uzela oko dva do tri sata i užasno je. To nas iznenađuje jer smo bili u Hrvatskoj prije pet godina i nije bilo tako", kazale su za Vijesti Nove TV Paulina i Julia iz Poljske.

"Idem na Srimu kod Vodica. Ostajemo 7 dana. Promet je užasan, kao da to nije autoput", rekao je Marin iz Slovenije.

16:20 Pogledajte gužvu ispred tunela Sveti Rok.

16:10 HAK javlja da je na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče pojačan je promet u oba smjera (na pojedinim dionicama vozi se otežano u kolonama u pokretu uz povremene zastoje).

Kod naplatnih postaja Demerje i Lučko u smjeru Zagreba kolone su duge oko 1 km. Kolona vozila između čvora Gornja Ploča i tunela Sveti Rok u smjeru Dubrovnika duga je oko 5 km.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod NP Trakošćan u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 6 km. Vozila se povremeno zaustavljaju kod tunela Frukov Krč i kod čvora Krapina gdje je kolona duga oko 3 kilometra.

Na autoceti A3 Bregana-Lipovac kolona osobnih i teretnih vozila kod GP Bajakovo u smjeru istoka duga je oko 12 km.

Kod Krčkog mosta u smjeru otoka kolona je duga oko 2 kilometra, a u smjeru kopna kolona je duga oko 4 km.

Zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona koja se dijelom proteže na Istarski ipsilon duga je oko 3 km.

11:09 Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče pojačan je promet u oba smjera, a na pojedinim dionicama vozi se otežano u kolonama uz povremene zastoje, izvijestili su iz HAK-a. Priljev vozila pojačan je i kod naplatnih postaja Lučko u smjeru mora. 

Udarni vikend: Gužve na cestama - 3 Gužve kod Lučkog (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na svom Twitteru snimku gužve na naplatnoj postaji Lučko u smjeru Zagreba.

Irena Belamarić, HAK - 2 Krkljanac na svim cestama, zatvorena dionica prema granici: "Ogromna je gužva..."

Dolores Brenko Škerjanc Lučka kapetanica ima posebno upozorenje za sve koji su na moru: "Danas smo na malom području naplatili 40 tisuća kuna kazni..."

U oba smjera promet je pojačan i na autocesti A2 Zagreb-Macelj dok je kod graničnog prijelaza Bajakovo u smjeru istoka kolona duga oko 13 kilometara. Promet je pojačan i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, stoji u izviješću HAK-a.

Kolona vozila kod naplatnih postaja Rupa u smjeru Krčkog mosta duga je oko 1 km, a u oba smjera promet je povremeno pojačan na Krčkom mostu.

Također, promet je pojačan na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija te se kolona vozila proteže na Istarski ipsilon i duga je oko pet kilometra.

Udarni vikend: Gužve na cestama - 3 Gužve kod Lučkog (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

"Očekuje se pojačan promet tijekom cijelog dana. Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Mogući su odroni. Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora, u priobalju te na pojedinim graničnim prijelazima. Na autocestama mogući su kraći zastoji u blizini čvorova i odmorišta. Vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između vozila", priopćili su iz HAK-a.

Špica sezone u splitskoj zračnoj i trajektnoj luci

Špica sezone u Splitu na samom je vrhuncu, pa se za vikend u zračnoj luci na Resniku očekuje 215 zrakoplova i 50 tisuća putnika, a ništa manje gužve neće biti ni u trajektnoj luci kroz koju će proći 80 tisuća putnika i 16 tisuća vozila.

Šef Službe prihvata i otpreme putnika Zračne luke Split Mate Melvan je uvjeren kako će to biti najbolji vikend sezone po broju putnika.

Gužve kod Lučkog Velike gužve na cestama: Na zagrebačkoj obilaznici kolona duga 6 kilometara

Ilustracija Kolone i gužve na cestama: Jadranska magistrala zbog bure zatvorena za dio vozila

Najveće gužve, rekao je, obično su krajem srpnja ili početkom kolovoza, a ovaj je vikend taman na granici, 31. srpnja, tako će to biti taj najbolji vikend u sezoni.

A da je špica sezone i u trajektnoj luci potvrdila je Hini koordinatorica Jadrolinije Jelena Ivulić koja je navela da će kroz vikend u luci imati više od 80 tisuća putnika i 16 tisuća vozila zbog čega će to biti udarni vikend.

"Velike su gužve ne samo u splitskoj luci već i u Supetru zbog čega jedno određeno vrijeme kontinuirano imamo izvanredne linije prema Braču", rekla je Ivulić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju