Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedeni Sinčić i 40-ak aktivista

VIDEO i FOTO Deložacija u Zagrebu: ' J**** ti državu. Da sam barem nekom nešto dužan pa ne bi ništa rekao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je iznijela i privela 40 članova Živog zida tijekom deložacije, a priveden je i Vilibor Sinčić.

Iz kuće u Karašičkoj 20 u zagrebačkom Trnju u četvrtak je iz svog doma deložiran hrvatski branitelj Drago Božić jer nije imao stanarsko pravo, a deložaciju je pokušalo spriječiti 40-ak članova stranke "Živi zid" koje je policija uhitila kao i njihovog predsjedničkog kandidata Ivana Sinčića koji je u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio više od 16 posto glasova.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Sinčić je novinarima na početku deložacije rekao da se radi o slučaju stanarskog prava koji pogađa preko 4.300 obitelji. "Vlasnik na temelju vlasničke tužbe deložira posjednika, gospodina Božića. Ovo je njegov jedini dom i zato smo ovdje. U zadnjih nekoliko mjeseci imamo veliki broj deložacija zbog stanarskog prava. Država je stavila u sukob vlasnike i posjednike ovih nekretnina, 1996. ukinuto je stanarsko pravo i uveden je status zaštićenog najmoprimca. Ustavni sud je poništio taj zakon, ali Sabor poništenje nikada nije proveo. I sada se jedni pozivaju na Sabor, drugi na Ustavni sud i to po sudovima ide desetljećima i završava ovakvim tragedijama", kazao je Sinčić.

Četrdesetak članova Živog zida i Ivana Vilibora Sinčića policija je privela tijekom deložacije obitelji Božić u Karašićkoj 20 u zagrebačkom Trnju. Sinčić je priveden jer je prešao policijsku traku kako bi fotografirao događaje i deložaciju, doznajemo.

"Ovo što ste danas vidjeli u stvari nije bila deložacija, nego privid, jer Josipović je deložacije dokinuo. Sinčić u stvari nije uhićen, nego se voza okolo u jaguaru. U Hrvatskoj nema gladnih, nego se šnite kruha režu predebelo...", piše Živi zid na svojoj Facebook stranici.

 

 

Deložacija je počela u 10 sati. Dragu Božića odvezlo je vozilo Hitne pomoći. Policija je trakama ogradila područje deložacije tako da ni novinari nisu imali pristup. Četrdesetak članova "Živog zida" bilo je na mjestu deložacije i policija je jednog po jednog nosila u 'maricu', a oni su pritom uzvikivali svoje parole među kojima i "pravo na dom".

 

Sinčić je bio izvan prostora ograđenog trakama, ali se pri kraju deložacije približio kako bi snimio policijsko izvlačenje članova "Živog zida" i pritom je navodno prešao policijsku traku. Nakon toga, policija je i njega uhitila i odvela.

Sinčićeva zaručnica Vladimira Palfi novinarima je rekla da će članove "Živog zida" policija u pritvoru zadržati oko šest do sedam sati te će ih nakon obrade pustiti s prekršajnim prijavama. Rekla je da je Sinčiću to već šesto uhićenje. "Ne znam zašto je opet uhićen, nije sprječavao deložaciju, vjerojatno zato jer je htio snimiti", rekla je. Upitana je li Sinčić prešao policijsku traku, rekla je da ne zna.

Palfi je rekla da "Živi zid" nije uspio spriječiti deložaciju jer se kod privatnih sporova uglavnom ide na nasilne deložacije. "Ne znam što će s čovjekom (Dragom Božićem) biti, odvezla ga je Hitna i gdje će on sada nakon što ga puste iz bolnice, ne znam. Počeli smo spriječavati deložacije jer se izrazito protivimo tome da se ljude baca na cestu kad oni nisu prisutni, kad su bolesni i kad ih se taj dan otpusti iz bolnice. Tražimo ovim putem od države da pronađe način da čovjek ima negdje prespavati, da se negdje smjesti, budući da mu je država uzela novac za legalizaciju objekta koji je dogradio na kuću na koju je imao stanarsko pravo. Protiv smo beskućništva, protiv smo ove nepravde, borimo se za socijalnu državu i borit ćemo se za nju", poručila je Palfi.

Upitana može li "Živi zid" naći privremeni smještaj za Božića, odgovorila je da oni nemaju niti financijske injekcije iz državnog proračuna niti nikakvu političku moć te da mogu jedino pozvati ljude da se odazovu. Dodala je kako je danas jedan čovjek već ponudio smještaj za Božića, ali da to nije konačno rješenje, jer država mora brinuti o svojim građanima.

Na pitanje je li točno da je Božiću prije desetak godina bio ponuđen drugi smještaj, ali ga je on odbio te da nema stanarsko pravo, rekla je da je prije deset godina imao stanarsko pravo. "Ali, nije on jedini u tom problemu, u Hrvatskoj je oko 4.000 obitelji kojima je država odjednom ukinula stanarsko pravo i njih sve čeka deložacija". Dodala je da su unazad dvije godine branili već tri obitelji od deložacije, gdje su im iznenada ukinuta stanarska prava i to su ljudi koji nemaju gdje ići, ne mogu u 60-im godinama dizati kredite i kupovati stanove, a država im nikave solucije ne nudi.

Istaknula je kako su prvi pokušaj deložiranja obitelji Božić uspjeli spriječiti, tada je došla i socijalna služba te rekla da je Drago Božić imao stanarsko pravo na stari dio kuće, a budući da je kuća ruševna, on je nadogradio jedan manji dio. U međuvremenu mu je oduzeto to stanarsko pravo na stari dio kuće i sada ga prvotni vlasnik deložira. Smatra tragedijom što je Božiću kada je išao legalizirati nadograđeni dio kuće država uzela novac, iako nije bio vlasnik, a sada ga bacaju na cestu. Rekla je da je Božić danas pušten iz bolnice gdje je bio zbog upale pluća.

Palfi je istaknula kako "Živi zid" nema ništa protiv da se imovina koja je oduzeta građanima vrati u njihovo vlasništvo, ali sam o traže od države da ljudima koje baca na ulicu osigura alternativni smještaj.

Ervan Begović, odvjetnik ovrhovoditelja, čije ime nije htio otkriti, rekao je novinarima da fizička osoba koja je vlasnik nekretnine iseljava drugu fizičku osobu koja 20 godina bespravno stanuje u njegovoj nekretnini. Rekao je i kako objekt koji je Drago Božić nadograđivao i platio za taj objekt legalizaciju nije povezan s onim što je predmet ovrhe. "On je bespravno izgradio svoj objekt na dijelu objekta koje je vlasništvo ovrhovoditelja i to njegovo pravo ne može derogirati pravo vlasnika da štiti svoju privatnu imovinu", rekao je odvjetnik.

 

I Facebook profil Krtica - nekorumpirani medij piše o deložaciji u Trnju, a na svojem Facebook profilu objavili su i mnoštvo fotografija s mjesta događaja.

"Stigao (je) vlasnik kojeg deložiraju, direktno iz bolnice. Čovjeku je teško. Upravo je izjavio: Nakon 35 godina me deložiraju iz mog doma. **bem ti državu. Da sam barem nekom nešto dužan pa ne bi ništa rekao, ali nikom ništa nisam dužan", stoji na Facebook stranici Krtice. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene