Festival, ilustracija
Festival, ilustracija Foto: Getty Images

Inicijativa koja pokušava spasiti event industriju prvi put je ujedinila cjelokupni sektor - od organizatora festivala, konferencija, sajmova, klubova, cateringa, vjenčanja, poslovnih događaja, glazbenika... kako bi zajedno ukazali na važnost te industrije. Naime, event industrija važna je za Hrvatsku ne samo u ekonomskom smislu, već ima i veliki društveni značaj. Poduzetnici iz event industrije podsjećaju kako je pandemija najteže pogodila upravo taj sektor.


Event industrija važna je za Hrvatsku ne samo u ekonomskom smislu, već ima i veliki društveni značaj. Poduzetnici iz te industrije podsjećaju kako je pandemija najteže pogodila upravo taj sektor.

''Event industrija je na izdisaju! Jedino je zaposlenima u ovom sektoru potpuno ukinuto pravo na rad i to već dugih godinu dana. Većina poduzetnika suočava se sa stopostotnim padom prihoda. I dok se u državama regije, uključujući i Hrvatsku, još uvijek u potpunosti ne prepoznaje ova katastrofa, postoje i dobri primjeri. Primjerice, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Danska, Slovenija i mnoge druge europske države izdvojile su milijarde eura za posebne pakete pomoći'', ističu iz udruge Glas poduzetnika.

Napominju kako su u mnogim europskim državama posljednjih nekoliko mjeseci kreirani fondovi pomoći za event industriju kroz ''Fond oporavka'', kojemu je cilj financijski pomoći ugroženim tvrtkama. Također, postoje državna financijska jamstva kako bi organizatori mogli početi s pripremama većih manifestacija. U slučaju da manifestacije budu otkazane, poduzetnici imaju pokriveno 70 posto troškova upravo zbog državnih financijskih jamstava.

“Nitko iz industrije događanja ne želi živjeti od potpora i sjediti doma prekriženih ruku. Mi smo svi naučeni na intenzivan rad i živimo za trenutak kad će oduševljena publika i turisti opet izlaziti s festivala, koncerata, konferencija i sajmova prepuni pozitivnih dojmova, sreće i novih znanja'', rekao je Berislav Marszalek, koordinator Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

Unatoč brojnim sastancima, inicijativama i pokušajima ukazivanja na ogroman problem u kojem se hrvatska event industrija nalazi već godinu dana, kaže Marszalek, tvrtke koje rade u ovoj branši i kojima je, indirektno, zabranjen rad već godinu dana nisu od Vlade RH dobile niti kune pomoći za opstanak ove ključne grane hrvatskog turizma i kulture.

Tvrdi da, ako prođe još jedna sezona bez jasnog plana i potpore Vlade za tvrtke kojima je onemogućen rad, od hrvatske event industrije, festivala, koncerata, konferencija, sajmova - neće ostati ni slovo ''e''.

Zatvoren kafić, ilustracija Poduzetnici pokrenuli peticiju: ''Nije vam palo na pamet da se pokrijete ušima od sramote, rastjerate uhljebe i konačno počnete raditi?''

Danijell Nikolla Splitski stožer postrožio mjere, ugostitelji na koljenima: "Preuzet ćemo odgovornost, ali neka se i ostali drže mjera"

''Vlada Republike Hrvatske putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti trebala bi precizno naciljati pakete pomoći prema onim industrijama i poslovnim subjektima koji su pandemijom najviše izgubili, a tu se na prvom mjestu nalazi event industrija. Imajući u vidu da event industrija godišnje u hrvatski proračun donosi 22 milijarde kuna te zapošljava više od 17.000 profesionalaca, uvjeren sam da ne postoji vlada koja bi dopustila propast event industrije koja je, osim punjenja proračuna, zaslužna i za stvaranje pozitivnog imidža Hrvatske kao poželjne turističke destinacije u svijetu'', rekao je Adnan Mehmedović, član Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

Organizatori događanja i 17.000 zaposlenika u event industriji nemaju nikakve informacije o svojoj budućnosti. ''Osim organizatora, moramo misliti i na turiste koje potencijalno želimo privući u Hrvatsku, a koji nemaju informaciju o tome hoće li se manifestacije održavati'', ističu iz Glasa poduzetnika.

Za opstanak event industrije, kao jednog od najvažnijih segmenata hrvatskog turizma, a samim time i cjelokupnog gospodarstva, nužno je, ističu, učiniti sljedeće:

1. Osiguravanje fiksnih troškova svim poslovnim subjektima koji pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, koja su zabranjena već godinu dana.

2. Hitno otvaranje redovne i direktne komunikacije između Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika event industrije s ciljem donošenja okvirnog plana rada te tempa otvaranja događanja pod sigurnim uvjetima.

3. Osiguravanje financijskih sredstava kroz fond oporavka za industriju događanja i omogućavanje tzv. ''Umbrella'' zaštitnog programa koji će organizatorima omogućiti da krenu planirati događanja, po uzoru na Austriju i druge države iz Europske unije.


  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju