22.000 osnovnoškolaca danas je dobilo besplatnu užinu. Srednjoškolci još uvijek često gladuju, a zbog lošijeg materijalnog statusa - mnogi se među svojim vršnjacima osjećaju nelagodno.

Galerija Školska prehrana, ilustracija Školska blagavaonica - 1 Školska blagavaonica - 3 +0 Školska blagavaonica - 4

318 osnovnih škola dobilo je 22,5 milijuna kuna, europska sredstva za prehranu učenika koji su socioekonomski zakinutiji. 15% je to od svih osnovnih škola.

"Pokušavamo sve kako bismo osigurali dostojanstveno djetinjstvo svima koji se nalaze u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti", rekao je ministar socijale Josip Aladrović.

U školama koje nisu obuhvaćene sličnim projektima, srećom rade većinom osjetljivi pedagozi, profesori, ravnatelji. Pa i onom učeniku kojem škola plati ručak, razrednica na stol stavi uplatnicu, a drugi učenici ne moraju vidjeti da je na njoj 0 kuna.

"Jedan dječak je izbivao iz škole jer imao strašne bolove u trbuhu. Shvatili smo da je jeo bobice u parku. Onda smo ga uključivali u našu prehranu pod gratis", rekao je Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko reporterki Barbari Golji.

Radovan Fuchs Provedeno najveće istraživanje u Hrvatskoj, predstavljeni rezultati: "Na osnovu toga ćemo implementirati neke nove mjere"

"Djeca kradu obroke jedni drugima u školi, mi kao udruga smo uspjele realizirati da oko milijun obroka platimo“, kaže Sanja Bijonda iz humanitarna udruge Portal dobrote.

Školske klupe, ilustracija ANKETA Recite nam što mislite: Podržavate li uvođenje građanskog odgoja u škole?

I dok osnovnoškolcima i pomognu, kaže jedna osječka majka troje djece, srednjoškolac joj gladuje, ali nikom ne kaže...

"Ostane gladan u školi, u osnovnoj ne, srednjoj da, ali izgura se... Ali uspije se sakriti jer djeca su nemilosrda, baš nemilosrdna“, govori mama.

"Mnogo jedinica lokalne samouprave pomaže na svoj način i ovoj skupini koju ste sada nabrojali", dodaje ministar.

To u prosjeku jedno dijete u svakom razredu, ne bi trebalo biti teret. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju