Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUĆKE S HRANOM

Europol otkrio tešku prevaru s mesom u Hrvatskoj, a domaće službe o tome - nemaju pojma. Lažnjaka ima i među alkoholnim pićima

Aktualno Galerija Meso, ilustracija - 1 Meso, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Meso, ilustracija - 2 Meso, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Meso, ilustracija - 3 Meso, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Meso, ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom - teletine. Izvijestio je o tome Europol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima. No hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

Konjsko se meso u trgovinama i na internetu prodavalo pod teletinu. Otkrio je to Europol, agencija EU-a koja europskim državama pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma.

Pročitajte i ovo Europol - 2 Osobna karta kriminala Kriminalne mreže duboko su infiltrirane u sve pore društva, a u europskim bandama visoko kotiraju i Hrvati: "Više se ne možete skrivati" Ilustracija Velika afera Golemi incident u Europolu, nestali izuzetno povjerljivi dokumenti iz sefa: Pogledajte kakve detalje sadrže i gdje je dio njih pronađen

"Mi redovito mijenjamo europske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo spriječili krivotvorenje hrane, no, nažalost, uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke rupe u zakonu", objašnjava eurozastupnica Biljana Borzan.

U akciji nazvanoj OPSON X, koja se od prosinca 2020. pa sve do kraja lipnja ove godine provodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje svijeta, zaplijenjeno je gotovo 16.000 tona robe. Nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

Osim mesa u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima - prednjače vino i votka. Vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u toj akciji je 54 milijuna eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za uhićenje.

Europarlamentarka Biljana Borzan u svom se radu susrela i s drugim vrstama krivotvorenja hrane.

"Krivotvorenja hrane vrlo se često događaju kada se govori o hrani koja je označena bio, organski, eko i slično, koju najčešće uzimaju oni ljudi koji to moraju zbog zdravstvenih razloga. Tim je ta nesreća veća", govori Biljana Borzan.

Carinska uprava sudjelovala je u akciji. Ona se provodila pojačanim nadzorom i kontrolom nad osobnim vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima, kao i provođenjem pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice.

Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

"Mi smo zakone pooštrili i kazne su sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakoga tko pokuša varati s hranom. Pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo varanje s hranom sveli na što manju mjeru", objasnila je Borzan.

Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi pojma nisu imali Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat. Koliko je konjetine završilo na hrvatskim policama pod teletinom, nismo dobili odgovor. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene