Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udarac

Europi prijeti nestašica dizela: "U tom slučaju sve će stati. Bojim se da će biti ozbiljnih problema"

Aktualno Galerija Dizel Dizel Foto: DNEVNIK.hr Dizel Dizel Foto: DNEVNIK.hr Punionica električnih automobila - 1 Punionica električnih automobila - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Punionica električnih automobila - 2 Galerija 1/4 >>
Europi prijeti nestašica dizela! Gorivo je to koje pokreće prijevoz roba i gospodarstvo, zbog čije bi nestašice sve moglo dodatno poskupjeti. Loša je vijest i što zbog rata u Ukrajini dobrih vijesti nema na vidiku!

Nikad skuplji dizel - udarac koji vozači sve teže podnose.

Pročitajte i ovo Gorivo, ilustracija - 5 neslužbeno Nove cijene goriva od idućeg tjedna: "Ma dobro, meni muž toči - meni je svejedno" Slika nije dostupna UOBIČAJENI UTORAK Još jedan udarac na novčanike građana: Gorivo opet poskupjelo, pogledajte nove cijene

"Manje se vozim, nisu više godine da se vozikam okolo", rekao je Vilibald iz Zagreba.

"Vozit ćemo se dok se vozimo, dok nećemo, nećemo i zdravo, nema druge. Mislim da je 14 kuna puno, a i lako što je 14 kuna, nego neće ga ni biti", komentirao je Hani s Ugljana.

Europi zbog rata u Ukrajini prijeti nestašica dizela, koji čini gotovo 70 posto udjela u ukupnoj količini goriva, a njime se koristi oko 40 posto europskih automobila i, što je najgore, gotovo sav teretni prijevoz!

"U tom slučaju će sve stati. Mi nemamo nekakvih alternativnih prijevoza, tipa željeznice, da je veliki udio željeznice u prijevozu roba. Tako da se bojim da će biti ozbiljnih problema. U prijevoznom procesu udio goriva nam je sada 60 posto, što je - eto, jednostavno nepodnošljivo", objasnio je za Dnevnik Nove TV reporteru Dinu Golešu Zdravko Bubnić, predsjednik Ceha prijevoznika pri HOK-u.

Nepodnošljivo je stanje i poljoprivrednicima i ribarima, kojima je cijena plavog dizela skočila za 100 posto! A sve bi ovo moglo potrajati.

"Iako nema embarga na izvoz nafte i derivata iz Rusije, brodovi nerado ulaze u Crno more, gdje plutaju mine. Vrlo su visoke vozarine, osiguravajuće kuće traže puno novaca za osiguranje takvih brodova i tereta. Prema tome, to će trajati dokle god traje rat", naveo je Davor Štern, stručnjak za energiju.

Štern spas vidi u čim bržoj aktivaciji rafinerije Rijeka.

"Nije do kraja modernizirana, ali proizvodi vrlo kvalitetna goriva, tako da mi možemo dočekati turističku sezonu i iduću zimu bez brige", dodao je.

Većina europskih rafinerija zatvorila se zbog zelene tranzicije EU-a i ne može se tako brzo pokrenuti.

Pročitajte i ovo Grijalica Gdje se može uštedjeti Njemačka aktivirala krizni plan opskrbe plinom: Što će Hrvatska u slučaju moguće krize u opskrbi?

Pročitajte i ovo WC papir, ilustracija Divljanje cijena Dug je popis namirnica koje drastično poskupljuju: Među njima su i automobilske gume, a prijeti nestašica WC papira

Koliko-toliko dobra vijest za Europu, jer i struja poskupljujeje činjenica da je lani u Europi prvi put registrirano više novih električnih vozila nego onih koje pokreće dizel. Svako peto novo vozilo u Europi je električno, dok je Hrvatska na mizernih tri posto.

Omjer benzinaca i dizelaša u Hrvatskoj je gotovo pola-pola.
Benzinci se više voze u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, dok su u Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Krapinsko-zagorskoj dva od tri automobila - dizelaši.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene