Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Arheološka senzacija u Splitu: Prve snimke antičkih stupova koji su stoljećima bili skriveni od očiju javnosti

Aktualno Galerija Dioklecijanova palača: Ilustracija - 1 Dioklecijanova palača: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dioklecijanova palača: Ilustracija - 2 Dioklecijanova palača: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dioklecijanova palača: Ilustracija - 3 Dioklecijanova palača: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dioklecijanova palača: Ilustracija - 4 Dioklecijanova palača: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Dioklecijanova palača: Ilustracija - 5 Galerija 1/9 >>
Arheološka senzacija u Splitu. Dnevnik Nove TV prvi je snimio antičke stupove iz vremena cara Dioklecijana koji su stoljećima bili skriveni od pogleda javnosti. Dio je ovo opsežnog projekta kojim će se povezati podrumi palače s dijelom u kojem se u vrijeme gradnje nalazio stan cara Dioklecijana.

Skriveni u tonama kamena i žbuke, u sklopu naknadno dograđenih zidova, svjetlo dana ugledali su mramorni stupovi iz vremena cara Dioklecijana.

Nalik su onima kojima se danas divimo na Peristilu, a bit će prezentirani javnosti kao dio Muzeja grada.

Upućeni kažu da je u pitanju prava arheološka senzacija. Jednom kada radovi na toj lokaciji budu dovršeni, uklonit će se cijeli zid, uklonit će se pod, kako bi se dobio sasvim novi pogled na Dioklecijanovu palaču, doznao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Rekonstruirana antička lođa tek je dio obnove jugoistočnog kvadranta Dioklecijanove palače, s kojom se započelo nakon desetljeća zahtjevnih priprema.

"To je zapravo za Splićane episkopija Splita, od sedmog stoljeća, to je izvod iz matične knjige rođenih grada. I, dakako, sjedište prvog cara Dioklecijana, njegove najintimnije prostorije", kaže Radoslav Bužančić iz Konzervatorskog odjela Split.

Istraživanja su bila zaustavljena prije pola stoljeća zbog problema sa statikom zgrada iznad Podruma. Dio toga problema sada je riješen.

Pročitajte i ovo Šareno izdanje Dioklecijanove palače - 1 Kockicama ispunjene pukotine Šareno ruho najpoznatijeg splitskog spomenika: ''Pomalo se i raspada pa smo htjeli nekako to popuniti i naglasiti da se može, da bi se trebalo popraviti"

"Povezat ćemo više prostora unutar grada upravo preko podruma i otvorit ćemo više toga prema gradu upravo preko ovih prostora koji se onda spajaju na srednjovjekovne da bismo onda došli do nekih novih etaža", kaže Branka Brekalo, v.d. ravnateljica Muzeja Grada Splita

Podrumi Dioklecijanove palače prostiru se pedeset dvorana, ukupno na više od sedam tisuća metara četvornih. Iako je istraživanje počelo 1955. godine, još je dvadeset pet posto tih dvorana zatrpano. Ali uskoro započinju istraživanja.

"U kojemu se nalazi upisana genetska povijest Splita od Dioklecijanove palače do praktički današnjih dana. Najveće je blago to što ćemo naraštajima arheologa omogućiti da sloj po sloj dođu do onih podataka o kojima nam izvori i povijest šute", kaže Bužančić.

Pročitajte i ovo Split je korak bliže novom sustavu odvajanja otpada - 3 TESTNI PROJEKT Još jedan hrvatski grad kreće u novi sustav odvajanja otpada: Postavljeno više od 50 polupodzemnih kontejnera

Pritom nema sumnje da će naići na brojna iznenađenja koja Palača već sedamnaest stoljeća skriva.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene