Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SNIMILA EKIPA DNEVNIKA NOVE TV

Ulašteni podovi, WC i kupaonica: Pogledajte kako izgleda vjerojatno najskuplji podrum u Hrvatskoj

Ekipa Dnevnika Nove TV ušla je u najpoznatiji hrvatski podrum - onaj koji je koristio premijerov šef kabineta Zvonimir Frka-Petešić. Iz tvrtke su odlučili otvoriti vrata podruma da bi, kako kažu, zaustavili histeriju. U obilasku je bio reporter Ivan Čorkalo.

Ono što mu nije stalo u 96 kvadrata stana u kojem živi sa suprugom, završilo je u Palmotićevoj. Prostor u vlasništvu Državnih nekretnina u kojem je premijerov šef kabineta Zvonimir Frka-Petešić držao svoju vrijednu zbirku knjiga i arhivskog materijala. Sada ovdje trenutno nema ničega, što ne znači da neće biti.

Pročitajte i ovo Razotkrivanje Zvonimira Frke-Petešića - 6 RAZOTKRIVANJE Pogledajte majstorije Frke Petešića na rolama, otkrio kako je upozorio Plenkovića: "Premijeru, dogodit će se nešto stravično u Europi za dva mjeseca" Ilustracija Strava u Austriji Monstrum zatvarao svoje šestero djece u podrum, najmlađe je beba. Djed mu je bio ozloglašeni nacist i ratni zločinac

"Bilo tko tko je korisnik stanova može zatražiti odlaganje...“, pojašnjava Željka Franić iz Državnih nekretnina.

Tako i Frka-Petešić može ako poželi ponovno odlagati svoje stvari. Bez straha od vlage. Dok je tamo držao stvari, podrum je izgledao derutno. A nakon 417 tisuća uloženih kuna - preobražaj. Prostor od 80-ak kvadrata sastoji se od hodnika, dvije velike prostorije, WC-a i kupaone s tuš kabinom te ostave.

"Između ostalog, jedan dio je za odlaganje inventara, drugi za zaposlenike tvrtke. Isto tako još nije okončana situacija s radovima na ovom objektu, po okončanju očekujemo nižu cijenu“, dodaje Franić.

Iz Državnih nekretnina ističu kako se obnova odvijala sukladno planu, a ne po nečijem nalogu ili preporuci. No novinar 24sata koji je otkrio brojne nelogičnosti u slučaju Frke-Petešića kaže -
slučajnosti nema.

"Stan u kojem živi Frka nije obnovljen slučajno tako brzo. I da zgrada nije bila obnovljena, on bi bio obnovljen. Mi smo objavili dokument koji to dokazuje. Prve rekonstrukcije su bile u travnju nakon potresa. Sve je bilo dovršeno do lipnja kada ostali nisu ni počeli obnavljati zgradu, a kamoli da je bio kredit podignut", objašnjava Ivan Pandžić, novinar 24sata.

"Što se tiče podruma, koincidencija je da je Frka rekao da je vlaga najveći neprijatelj knjiga. Sada za 5 tisuća kuna po kvadratu vlage sigurno neće biti“, dodaje..

U Državnim nekretninama kažu da je natječaj transparentan.

"Apsolutno je cijeli postupak proveden transparentn. Od postupka javne nabave za 2021.godinu. Bilo tko je od zainteresiranih ponuditelja mogao sudjelovati. Ocjene ponuda je ocijenilo neovisno povjerenstvo. Uprava trgovačkog društva u tome ne sudjeluje...“, pojašnjava Franić.

U sklopu obilaska podruma koji je koristio Frka-Petešić, iz Državnih nekretnina proveli su nas i kroz zgradu u Ilici gdje žive ministri i zastupnici, kako bi pokazali da vode računa o državnoj imovini.

Državne nekretnine: "Adaptaciju smo planirali redovitim poslovanjem"

U međuvremenu priopćenjem su se oglasile i Državne nekretnine. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Vezano za medijske upite na temu radnih prostorija i podrumskog prostora Državnih nekretnina d.o.o na lokaciji Palmotićeva ulica 24 u Zagrebu ističemo kako je riječ o nekretnini u vlasništvu RH kojom upravlja trgovačko društvo.

Adaptaciju navedenih radnih prostorija i podrumskog prostora, koji čine zajedničku cjelinu, Društvo je planiralo redovitim poslovanjem te je sukladno planiranom i javno objavljenom u Planu nabave Društva za 2021. godinu, adaptacija i rađena.

Izvođač radova je izabran temeljem najjeftinije ponude od ukupno šest ponuđača, po pravilima Zakona o javnoj nabavi i podzakonskim propisima poštujući sve propisane procedure javne nabave.

Radovi su izvođeni za korisnika i investitora Državne nekretnine i za imovinu u vlasništvu RH te su pokrenuti za potrebe Društva s ciljem održavanja imovine i sprečavanje iste od propadanja – što je i obveza Društva.

Postupak nabave radova je proveden kroz Elektronički oglasnik javne nabave te se bilo koji zainteresirani ponuđač mogao javiti i dostaviti ponudu, sukladno javnoj obavi. Na poziv za nadmetanje javilo se šest ponuditelja te je stručno neovisno povjerenstvo ocijenilo ponude sukladno Zakonu o javnoj nabavi i odabralo najjeftiniju ponudu.

Zapisnik i odluka o odabiru javno su dostupni svima zainteresiranima u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Najjeftinija ponuda je bila ona društva Kulture prostora i iznosila je 333.706,65 kn dok je druga pristigla ponuda bila skuplja za 51.568 kuna što je 15% skuplje od najjeftinije te iznosi 385.274,90 kn. Najskuplja pristigla ponuda bila je na iznos od 425.009,20 kuna što je za 91.303,00 skuplje.

Zaključno, Državne nekretnine su javni naručitelj i obveznik javne nabave koju provodi stručno povjerenstvo sastavljeno od educiranih i certificiranih osoba za javnu nabavu koje su neovisne te kazneno i prekršajno odgovorne za provedbu nabave. Društvo ne posluje po ičijim nalozima, već prema godišnjim planovima, planovima nabave i u skladu s propisima, o čemu svjedoče i dosadašnji pozitivni revizijski nalazi u kontinuitetu od 2016. godine.

Trgovačko društvo radi kao stručno tijelo po profesionalnim standardima i Zakonu o trgovačkim društvima, a ne kao političko tijelo kakvim ga se u medijskom prostoru kontinuirano želi prikazati", naveli su.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene