Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji bebe koja je mrtvorođena krajem lipnja prošle godine u Dubrovniku i čije je tijelo bez znanja roditelja bačeno u humani otpad i spaljeno, tuže Opću bolnicu Dubrovnik zbog duševne boli, kao i zbog, smatraju oni, nemara koji je doveo do tog smrtnog slučaja.


Naime, kako je u petak potvrdila odvjetnica roditelja, Ana Tošev, a informaciju o tom objavio je Dubrovački vjesnik, shrvani roditelji nju su angažirali u studenom prošle godine nakon što su nekoliko mjeseci neuspješno pokušavali doznati što se s njihovim djetetom dogodilo.

Vezani članci Beba, ilustracija U jednom hrvatskom rodilištu pravi baby boom: ''Govorimo o jednom razredu više'' Rodilje morale izaći iz Petrove nakon potresa Najmanji sada trebaju našu pomoć: U potresu iz Petrove spašavali nedonoščad, ali je odjel teško stradao

''Tužba je podnesena krajem prošle godine, a u rujnu je prvo ročište vezano uz ovaj slučaj. Majka je došla u bolnicu u skoro 41. tjednu trudnoće koja je bila uredna. Ona je primljena u bolnicu ujutro, a ja ne znam gdje je došlo do zastoja. Mi smo stava, odnosno naša je pretpostavka kako se kasno krenulo s carskim rezom'', rekla je Tošev koja je dodala kako je majka zbog kašnjenja poroda dolazila na česte redovite preglede.

MASOVNA TUČNJAVA KOD OGULINA Bolnica ima pune ruke posla, novi ozlijeđeni stalno pristižu

''Liječnici u slučaju kašnjenja vode strogu evidenciju, majka je bila često na pregledima, a 30. lipnja ju je zaprimila liječnica u ambulanti i rekla kako je potreban hitni porod. Tek je u popodnevnim satima napravljen carski rez, a mi smo stava da je to prekasno'', rekla je Tošev.

Sanacijski upravitelj Opće bolnice Dubrovnik, Jerko Ferri Certić potvrdio je ovaj slučaj, te dodao kako je sve napravljeno sukladno važećoj proceduri. ''To je na sudu i ne mogu davati izjave oko slučaja. Roditelji nas tuže, sve će reći sud. Sve se dogodilo prošle godine, mi smo u međuvremenu imali tri sastanka s roditeljima, nakon toga su nas tužili. Roditelji nisu duže od dva mjeseca preuzeli tijelo, a dalje se poštivala procedura. Naš voditelj patologije je ujedno i sudski vještak i ne bi napravio ništa što je protivno proceduri. On ne bi napravio ništa što nije kako treba'', rekao je Jerko Ferri Certić.

Ovakve navode odvjetnica Tošev odbacuje te ističe kako ''roditelji u prvo vrijeme nisu mogli vidjeti dijete''.

''Oni su višekratno tražili, zvali su telefonom, dolazili su u bolnicu. Postoje pisani zahtjevi i elektronička pošta iz kojih je jasno kako su roditelji pokušali ostvariti svoja prava do listopada. Oni nisu ni znali što se s njihovim djetetom dogodilo jer su im bile uskraćene neke informacije'', rekla je Tošev koja zbog sudskog postupka nije mogla odgovoriti na upit koja su obrazloženja iz dubrovačke bolnice davana roditeljima preminule bebe.

''To je stvar sudskog postupka, ali stranke imaju svoje dokaze, poznato je s kime je razgovarano. Tu je riječ o djetetu, a ne nikakvom plodu kako se pokušalo to prikazati. Dijete je upisano u Maticu umrlih'', rekla je Tošev te dodala kako je u cijelom slučaju nevjerojatna i činjenica da je Opća bolnica Dubrovinik zagubila dio trudničke dokumentacije majke.

''Kad je gospođa trebala izaći iz bolnice rekli su joj da su papiri izgubljeni. Među ostalim, nestala je i njezina trudnička knjižica'', zaključila je Tošev. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju