Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Državni inspektorat objavio je nove nalaze o poskupljenjima u Hrvatskoj nakon uvođenja eura. Inspekcije su obavile ukupno 1145 nadzora.


Državni inspektorat objavio je u petak rezultate nadzora poskupljenja u Hrvatskoj nakon uvođenja eura.

Inspekcije se provode od 5. siječnja, i to kako bi se utvrdilo je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Do 19. siječnja obavili su ukupno 1145 nadzora.

  • U 25,2 posto obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju (njih 163), utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. godine.
  • Od ukupnog broja nadzora tržišna inspekcija Državnog inspektorata obavila je 659 inspekcijska nadzora (od čega: 282 inspekcijska nadzora nad pružateljima usluge, 280 nadzora u trgovini na malo te 97 inspekcijskih nadzora u trgovini na malo pekarskim proizvodima).
  • U nadzorima tržišne inspekcije utvrđeno je u 87 slučajeva nepoštena poslovna praksa neopravdanog povećanja cijena, od čega u 53 slučaja u uslužnim djelatnostima, 19 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te 15 u ostaloj trgovini na malo.

Neki su digli cijene za 126 posto!

Iz Državnog inspektorata izvijestili su kako je prosječno neopravdano povećanje cijena usluga 20 posto te da u pojedinačnim slučajevima povećanje doseže i 126 posto.

  • Tako je, primjerice, inspekcijskim nadzorom utvrđeno povećanje fotografskih usluga od 57 posto, pojedinih frizerskih usluga od 126 posto, usluge privatnog parkiranja od 25 posto, usluga samoposlužnih autopraonica od 50 posto i sl.

 

Ilustracija Objavljene nove cijene: Pogledajte što je i koliko poskupjelo posljednjih mjeseci

Hrvatska pošta: Ilustracija - 4 Hoće li pošta i telekomi podići cijene usluga? Potpredsjednik Vlade: "Neće biti povećanja univerzalne usluge u pošti"

  • U djelatnosti trgovine na malo prosječno je utvrđeno neopravdano povećanje od 17 posto za kontrolirane proizvode nakon 31. prosinca 2022. godine, primjerice za pileće i pureće meso, suhomesnati proizvodi, voda, sok, jaja, konditorski proizvodi, mliječni proizvodi, hrana za životinje, konzervirano povrće.


"Isto tako, u trgovini na malo pekarskim proizvodima bilježimo i dalje povećanje cijena i kruha i ostalih pekarskih proizvoda, i to prosječno do 15 posto, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje pojedinih pekarskih proizvoda od 20 do 30 posto", priopćili su iz Inspektorata.

Što je s turističkim sektorom?

Turistički inspektori obavili su 486 inspekcijskih nadzora, od čega su u 161 inspekcijskom nadzoru (33,1 posto) utvrdili neopravdano povećanje cijena ugostiteljskih usluga.

  • U 72,6 posto okončanih inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno neopravdano povećanje cijena poslovni su subjekti tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do okončanja nadzora vratili maloprodajne cijene na visinu maloprodajnih cijena na dan 31. prosinca 2022. godine.


"Zbog prekršaja nepoštene poslovne prakse iz 149. Zakona o zaštiti potrošača, u tijeku je izricanje novčanih kazni prema svim poslovnim subjektima koji su neopravdano povećali cijene nakon 31. prosinca 2022. godine odnosno od 1. siječnja 2023. godine pa do dana inspekcijskog nadzora", ističu iz Državnog inspektorata.

U okončanim inspekcijskim nadzorima, prekršajnim nalozima prema poslovnim subjektima izrečene su 234 novčane kazne u iznosu od 399.489,09 eura (3.009.950,55 kn).

"Inspekcije Državnog inspektorata i dalje će svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore u cilju zaštite potrošača", zaključili su iz DIRH-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju