Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O sudbini 1.700 zaposlenika

MARIĆ O JAMSTVU ZA PETROKEMIJU 'Na tom smo rješenju radili detaljno i temeljito'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnički ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je država dala jamstvo za odobrenje kredita za Petrokemiju.

'Proteklih dana pozornost javnost je privukla situacija s Petrokemijom. Jučer je nadzorni odbor HBOR-a dao suglasnost za odobrenje kredita od 200 milijuna kuna uz državno jamstvo. Država će naći, Vlada će to na svojoj sjednici potvrditi i na taj način smo spriječili neželjeni scenarij obustave plina za kutinsku Petrokemiju koja bi imala dalekosežne negativne posljedice ne samo za firmu i njenih više od 1.700 zaposlenika za kutinski kraj, nego i za hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo', rekao je Marić.

Pročitajte i ovo Petrokemija "Nastavak afere HEP" Oglasio se PPD: "Grmoja iznosi neistine, Petrokemija nije platila penale za nepreuzeti plin" Petrokemija, ilustracija - 1 Dobre vijesti Petrokemija nakon 15 mjeseci ponovno radi: "Raduje nas ponovni početak proizvodnje"

'Na tom smo rješenju radili detaljno i temeljito. Izdano jamstvo u ovom trenutku ne povećava javni dug. Ono bi utjecalo na javni dug kada Petrokemija ne bi bila u stanju vraćati taj kredit, odnosno kada bi bio poziv po jamstvu. Međutim, mi smatramo da Petrokemiju treba ne samo dobro voditi i njome upravljati nego treba pokazati i pravi interes za nju kako se ne bi doveli u ovu situaciju u koju smo se danas doveli, a to je da moramo donositi rješenja doslovno u pet do 12', dodaje Marić.

INA poslala priopćenje

O svemu se oglasila i INA.

'Kao jedan od najvećih vjerovnika Petrokemije, INA pozdravlja pomake u pregovorima Petrokemije s ciljem poboljšanja likvidnosti, kao i nastojanje Petrokemije za uspješno operativno restrukturiranje Društva.

INA se tijekom godina pokazala stabilnim i pouzdanim partnerom Petrokemije u opskrbi plinom unatoč poteškoćama koje Petrokemija ima u ispunjavanju ugovorenih obveza plaćanja.

Ranije ove godine INA je i reprogramirala dospjeli dug Petrokemije, odnosno dodatno snizila cijene plina u postojećim ugovorima uz usuglašavanje načina otplate dugovanja koji Petrokemija ima prema Ini na osnovu ranije isporučenih količina plina.

Imajući u vidu nadolazeće restrukturiranje Društva, a s obzirom na veliku izloženost Ine nastavno na dugotrajna nepodmirena dugovanja Petrokemije, očekujemo kako će Petrokemija poboljšanje likvidnosti iskoristiti za podmirenje značajnog dijela dospjelih obveza prema Ini te na taj način opravdati dosadašnje povjerenje i pruženu podršku u poslovanju', stoji u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene