Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva brobena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas su, po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva, izvršili presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor.


Radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistoku Europe i nije se javljao kontroli leta već na području Slovenije.

Nadležno NATO zapovjedništvo u 16,52 sati izdalo je zapovjed za intervencijom  dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, koji su odmah poletjeli i presreli civilni zrakoplov u neposrednoj granici sa Slovenijom.

Nakon što je izvršena identifikacija, utvrđeno je da je riječ o avionu Air-bus 321 britanske kompanije Monarch Airlines.

S obzirom da je navedeni avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice BiH  te su se po zapovijedi NATO zapovjedništva CAOC vratitli u zrakoplovnu bazu Pleso.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima iprocedurama predviđenim za takav postupak.

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja, stoji u priopćenju MORH-a.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Dobre vijesti iz nekoliko županija: U Zagrebu nastavlja padati broj novozaraženih, u jednoj čak 66 posto pozitivnih među svim testiranima Koronavirus, ilustracija U Zagrebu danas prijavljena trećina od ukupnog broja novozaraženih, u jednoj županiji na respiratoru svaki četvrti pacijent

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook