Sve je veća potražnja za energetski štedljivim kućanskim uređajima.


Sada su oni označeni slovima od A do D s plusevima. Uskoro bi Uredbom Europski parlament kao energetske oznake trebao vratiti samo slova, od A do G - što će kupcima olakšati odabir uređaja koji mogu donijeti i do 4 tisuće kuna godišnje uštede.

Vezani članci Za kakvo grijanje ćete odvajati najmanje? Na plin, struju ili drva: Evo koje je grijanje najisplativije Žena ubacuje odjeću u perilicu rublja Kako stati na kraj programiranom kvarenju kućanskih aparata?

Zbog troje djece - Sabina gotovo tri puta na dan uključuje perilicu rublja i bar jednom onu za posuđe. Stoga joj je potrošnja kućanskih uređaja jako važna.

''Pazim da mi režije budu što manje, ipak smo peteročlana obitelj'', kaže Sabina Čupić iz Crikvenice.

Poput Sabine paze mnogi, jer su s vremenom shvatili da uređaji višeg energetskog razreda donose uštede.

''Baš sam danas gledala perilicu rublja i vidim da još uvijek ima A+++, to postoji još uvijek, još nisu promijenili'', kaže Dolores iz Rijeke.

Još nisu, ali hoće. Za najviše dvije godine umjesto dosadašnjih oznaka u kojima su korišteni plusevi ići će one od A do G kao nekada što je većini kupaca jednostavnije - odlučili su pregovarači Europskog parlamenta.

''To je jednostavnije, bolji je pregled za svakoga ako se ide abecednim redoslijedom '', kaže Ivica iz Rijeke.

Kupcima će biti na raspolaganju i javne baze podataka.

''Uvest će se registar proizvoda po energetskoj učinkovitosti kako bi se imala bolja kontrola takvih proizvoda, a isto tako i registar energetskih oznaka'', objašnjava Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu (SDP).

Pa će Sabini biti još lakše odabrati.

''Djeca treniraju, suprug još uvijek i ovo dijete najmanje naprljavije, tako da, pere se'', kaže. A sa štedljivim će uređajima Sabinina obitelj - uštedjeti.

''Europska komisija je izračunala da će svako kućanstvo na ovaj način uštedjeti do 500 eura godišnje'', kaže Borzan.

Gotovo četiri tisuće kuna uštede u kućnom proračunu nije mala stvar - pa u Europi očekuju sve veću potražnju za ovakvim uređajima.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju