Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slatkovodna riba

Doskočili nestašici ribe: U moru uzgajaju pastrve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Jadranu bi ribe moglo nestati za 40 godina, upozoravaju stručnjaci. Zato su se u Karlobagu odlučili uzgajati pastrve u moru.

Godinama smo učili da je pastrva slatkovodna riba. Onda su u Karlobagu pastrvu odlučili uzgajati u moru, gdje raste brže nego u rijeci, a brže se I lovi. Zbog toga se brže i prodaje. Sve one koji ne znaju, začudit će činjenica da je ova riba jednako morska, koliko i riječna. 'Pastrva je isti rod kao i losos, samo što je ona povijesno ostala u rijekama, ali nekad je isto pastrva ko i losos migrirala, odnosno mrijestila se u rijekama i vraćala se u more’, objasnio je Duško Pilja, direktor tvrtke 'Jadran riba’.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Uz morske struje podvelebitskog kanala 180 tisuća pastrva pliva već mjesec dana. Rastu nevjerojatno brzo. 'Po našim proračunima riba bi trebala narasti kroz 18 mjeseci uzgoja do 3 kilograma težine. Koliko bi trebalo na rijeci? Uopće se ne uzgaja do tih težina. Znači konzumna riba koja se uzgaja na našim područjima je 400 grama, a za taj prirast joj treba također oko 18 mjeseci.’, rekao je Danijel Kanski, voditelj uzgajališta.

Sličan pothvat pokušali su norveški uzgajivači prije nekolko godina, ali nisu uspjeli. Umjesto ribe, zakazale su hrvatske institucije. ‘Kako je procedura predugo trajala, investitor je izgubio strpljenje i povukao se’, dodaje Duško Pilja, direktor tvrtke ‘Jadran riba’.

U posljednje vrijeme, čini se, sve je moguće. Pa i da cijena ribe dosegne neslućene visine. Jedno je ipak sigurno brancinu s Vranskog jezera, ipak se ne možemo nadati.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene