Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRILER U KBC-U SPLIT

DORH ga tereti da je primio mito, a on i dalje radi u bolnici: Provjereno otkrilo nove nepravilnosti

Aktualno Galerija Provjereno: Bolnica - 1 Provjereno: Bolnica - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Bolnica - 2 Provjereno: Bolnica - 2 Foto: Provjereno Provjereno: Ljubica Adžaip, supruga preminulog Ivice Provjereno: Ljubica Adžaip, supruga preminulog Ivice Foto: Provjereno +0 Provjereno: Ministar zdravstva Vili Beroš Galerija 1/4 >>
DORH ga tereti da je primio mito, a on i dalje radi u bolnici. Riječ je o kardiokirurgu Cristianu Bulatu iz KBC-a Split. Provjereno je tu priču otkrilo prije četiri godine kada je Ljubica Adžaip priznala da je dala mito za liječenje pokojnog supruga. Krajem siječnja počinje i suđenje. Isti se liječnik suočava ne samo s tom, već i s još jednom optužnicom - onom za nesavjesno liječenje.

Korupciju na splitskom KBC-u Provjereno je otkrilo prije otprilike četiri godine. Ona je dobila epilog u vidu optužnice protiv kardiokirurga Cristiana Bulata kojeg DORH sada tereti da je primio mito od pacijentice Ljubice Adžaip za spas njezinog supruga Ivice.

Suđenje kreće krajem ovoga mjeseca na Županijskom sudu u Splitu. DORH je protiv njega podignuo i drugu optužnicu za nesavjesno liječenje, a on uza sve to još uvijek radi na Zavodu za kardiokirurgiju.

Ondje je od izbijanja afere bilo niz iskusnih kirurga iz Zagreba koji su pružali podršku svojim splitskim kolegama, ali su otkrili i niz nepravilnosti.

Ana Malbaša, novinarka Provjerenog, došla je do dva takva izvješća te razgovarala s anonimnim izvorima iz bolnice koji su joj otkrili nove nepravilnosti na splitskoj kardiokirurgiji koje se dovode u vezu s doktorom Bulatom. 

Ondje se sve ovo vrijeme događa pravi triler, liječnici se međusobno optužuju, prijavljuju, pokreću se unutarnji nadzori, inspekcija neprestano dolazi…

Pročitajte i ovo Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 7 NAKON OTKRIĆA PROVJERENOG Gdje je zapelo: Slučaj splitskog kardiokirurga optuženog za primanje mita od lipnja prošle godine leži u ladici suda, kad će početak suđenja?

"Nemojmo zaboraviti da Bulat u tome sigurno nije bio sam, a svi ljudi koji su tada u toj aferi sudjelovali su i danas zaposlenici bolnice", govori za Provjereno izvor iz bolnice koji je odlučio progovoriti, ali tajnog identiteta. "Ostanak Bulata na radnom mjestu kardiokirurga je zapravo po meni ona ključna pogreška".

Izvor navodi i jedan nedavni događaj koji to zorno prikazuje. Pacijentica je, tvrdi, izuzeta iz bolničkog protokola, iako je njezino stanje upućivalo na žurnu operaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkrilo provjereno Propala žalba liječnika iz Splita: Sud će snimku na kojoj priča o mitu priznati kao dokaz

Provjereno se javilo i Bulatu, koji je putem svojeg odvjetnika, među ostalim, poručio da "nema nikakvog saznanja o pregledu pacijenta izvan bolničkog protokola i upućivanja na operaciju". Cijeli slučaj se negira. Bolnica je pokrenula unutarnji izvanredni nadzor. O njemu je obavješteno i Ministarstvo zdravstva, koje kaže da im KBC Split nije poslao obavijest o tome što je utvrđeno unutarnjim nadzorom pa su od njih tražili žuran odgovor – još ga nisu dobili.

Hrvatska liječnička komora (HLK) nije htjela pred kamere Provjerenog, a nije se oglasila ni Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Odgovora ni na jedan e-mail nema ni od KBC-a Split, jednog od rijetkih u državi koji nema službu za odnose s medijima, već se direktno morate javljati ravnatelju - ravnatelju koji je nedavno ponovno izabran na to mjesto, a na sve pozive Provjerenog nije se javio.

Cijelu priču pogledajte u videoprilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene