Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema i u Saboru

Nakon priče u Dnevniku Nove TV: DORH će istražiti zašto radnici Brodotrogira već šest mjeseci nisu dobili plaće

Aktualno Galerija Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 6 Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 6 Foto: DNEVNIK.hr Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 1 Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 1 Foto: DNEVNIK.hr Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 2 Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 2 Foto: DNEVNIK.hr Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 3 Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 4 Galerija 1/6 >>
Dan nakon što smo u Dnevniku Nove TV objavili priču o radnicima koji mjesecima nisu dobili plaću u Brodotrogiru, reagiralo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Potvrdili su nam da će provjeriti zašto radnici nisu dobili plaću. A o ovom problemu govorilo se i u Saboru.

Gdje je zapelo s isplatom plaća u Brodotrogiru provjerit će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Slika nije dostupna Tema dana Kako komentirate odnos države prema radnicima koji ne dobivaju plaću?

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provest će izvide kako bi provjerilo navode u medijskim napisima o neisplati plaća u Brodotrogiru za protekli period od šest mjeseci", potvrdili su.

Detalje izvida nestrpljivo čekaju radnici koji sada muku muče s preživljavanjem.

"Mi nemamo od čega živit. Banka šalje opomene, svašta se događa čovik ne zna šta će. Stjerani smo uz rub i više nemamo gdje. Postoji izreka da sit gladnome ne vjeruje, a sad je obrnuto gladni situ ne vjeruju", kaže zaposlenik Brodotrogira Tonči Radnović.

"U pet godina tri su firme išle u stečaj, a isti radnici prebacivani iz jedne u drugu", govori Ljiljana Geić iz Stožera za obranu Brodotrogira.

A problem s plaćama DORH je već provjeravao.

"Ja sam osobno podnosila kaznenu prijavu za neisplatu plaće, međutim, DORH je odgovorio da je firma u blokadi da oni nemaju novaca", dodaje Geić.

"Tu nema viška radne snage u Brodotrogiru. Imamo manjka radne snage. Restrukturiranje se nije napravilo kako triba. Tribalo je ostat 650 ljudi, a nas danas ima 280", kaže Damir Palada, radnik Hrvatske brodogradnje Trogir.

Trogirski škver vruća je tema i u Saboru.

"Da ljudima ne daju plaće, to je grijeh i zločin i po Bogu i po čovjeku", govori Mostov Miro Bulj.

A na SDP-ovo pitanje na aktualcu odgovorio je ministar Ćorić.

"Brodotrogir kao privatna kompanija funkcionira na razini 4 ili 5 entiteta. Koliko imam informacija, 4 od tih 5 stvari je u potpunosti u redu. U jednom od njih dolazi do zaostatka kašnjenja u isplati plaća i menadžeri komuniciraju da će to rješenje naći u najkraćem roku", odgovorio je ministar gospodarstva.

"Ministre, kad se budete odnosili prema hrvatskim radnicima i hrvatskim poduzetnicima kao što se odnosite prema stranačkim kolegama, ova država i njeno gospodarstvo će prodisati, ali to nije moguće dok vi ne odete", poručila mu je SDP-ova zastupnica Mirela Ahmetović.

Dok radnici samo žele svoj pošteno zarađeni novac.

"Ovo je ko Divlji Zapad: revolveraši šetaju, ubijaju, pljačkaju, kradu, a niko ništa ne reagira", kaže Tonči Radnović.

Uprava Brodotrogira priznaje neisplatu plaća u jednoj od sestrinskih tvrtki i najavljuje da će radnicima zaostaci biti uplaćeni najkasnije do kraja veljače. No, ovim radnicima je svaki dan čekanja - kao godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene