Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV u posjedu rukopisa

Pisane ručno i sa stručnim objašnjenjima: Ovo su upute koje Mamiću govore da traži izuzeće sudaca, o svemu se oglasio prozvani Vekić

Aktualno Galerija Upute Zdravku Mamiću - 4 Upute Zdravku Mamiću - 4 Foto: DNEVNIK.hr Upute Zdravku Mamiću - 3 Upute Zdravku Mamiću - 3 Foto: DNEVNIK.hr Upute Zdravku Mamiću - 2 Upute Zdravku Mamiću - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Upute Zdravku Mamiću - 1 Galerija 1/4 >>
Dnevnik Nove TV u posjedu je uputa koje Zdravku Mamiću sugeriraju kako da tijekom sudskog postupka u Osijeku traži izuzeće predsjednika tog suda Zvonka Vrbana i suca Zorana Vekića.

Pisane ručno i sa stručnim objašnjenjima – takve je upute dobio Zdravko Mamić kojima mu se sugerira kako tražiti izuzeće predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, ali i suca Zvonka Vekića. Mamić tvrdi da je rukopis Vekićev. Njegov odvjetnik Veljko Miljević je oprezniji.

 "Ako netko poriče da je to njegov rukopis, provede se grafološko vještačenje i utvrdi se. Ovdje ja ne prepoznajem nijedan rukopis koji bi pripadao nekoj od osoba čiji ja rukopis poznajem", rekao je Mamićev odvjetnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokrenut stegovni postupak Prozvani suci predali očitovanja: ''Naravno da ne priznaju da su primili mito, imaju svoje verzije druženja s Mamićem''

U pisanom zahtjevu navodi se da su se spomenuti suci, koji su odlučivali o optužnicama u njegovu slučaju, osobno sastajali s Mamićem dok je trajalo suđenje.

Vrban je, piše to u zahtjevu, na javnim mjestima i pred svjedocima govorio da će ga u drugom sudskom postupku lakše osuditi na veću zatvorsku kaznu.

"...smatram da je to konkretna okolnost koja izaziva sumnju u njegovu pristranost, a koja se odnosi na njegovu neposrednu zainteresiranost da se predmet riješi osuđujućom presudom...", stoji u pismu Mamiću.

Vekić odgovorio

Čelni čovjek osječkog suda u telefonskom razgovoru negira svoje susrete s Mamićem. Kaže da se izuzeće sudaca tražilo više puta, što nije provedeno u djelo.

Prozvani Vekić za Dnevnik Nove TV kaže: vjerojatno je riječ o falsifikatu. "To nije moj rukopis i ne znam čiji je. Nema potrebe za komentarom. Neka vještače!", poručio je.

Je li riječ o Vekićevu rukopisu, Vrban će provjeriti s onima koje već ima u sudskom spisu.

"Čini mi se da ovo nikada nije ugledalo svjetlo dana, kako je isplivalo, nek' Bog zna, ali mislim da bi o tome trebalo pitati druge aktere slučaja", smatra Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Kada je spis nastao?

Prema Miljeviću, sporni dokument najvjerojatnije je nastao od siječnja do svibnja 2019. godine. Mamić je tada bio u BiH.

Nalazi li se i u spisima tužiteljstva među podacima koje im je bivši Dinamov čelnik dostavio, u USKOK-u službeno ne potvrđuju

Osječki suci očitovali su se nakon što su u medijima objavljene ove fotografije i snimke. Protiv njih je pokrenut stegovni postupak.

Na potezu je Državno sudbeno vijeće, koje je uz ministra pravosuđa, ali i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, dobilo očitovanja, za kojeg Mamić kaže da ga je podmitio.

Ostaju na radnom mjestu do okončanja postupka

Slučaj Mamić prati i analizira reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak koji otkriva da predsjednik Županijskog suda od osječkih sudaca traži da dodatno pojasne okolnosti susreta s Mamićem i optužbi da su od njega primili mito.

''Njihova očitovanja sud je dostavio ministru pravosuđa i predsjedniku Vrhovnog suda, a poslat će ga i Državnom sudbenom vijeću. O sudbini dvojice sudaca odlučuje Državno sudbeno vijeće.

Oni na raspolaganju imaju tri mogućnosti. Prva je ukor, druga je novčana kazna i treće je razrješenje dužnosti. Do okončanja postupka oni ostaju na svojim radnim mjestima i nastavljaju raditi svoj posao.

Pravni stručnjaci kažu da je privatno druženje sudaca i osoba kojima se sudi neprihvatljivo sa svake strane i da šalje lošu poruku javnosti.

Ponašanje sudaca regulirano je sudačkim etičkim kodeksom. No jednostavno je nemoguće kontrolirati što sudac radi u slobodno vrijeme, kada i s kim se druže, s kime razgovara, jedino ako netko dostavi fotografije ili ih izravno optuži, kao što se dogodilo u ovom slučaju'', zaključio je Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene