Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMA LI KRAJA?

Dnevnik Nove TV doznao za još jedan skandal u Hrvatskoj vojsci: Viši časnik na iznenadnom testu pozitivan na kokain

Časnik, inače, satnik Hrvatske vojske bio je pozitivan na kokain, otkriveno je u izvanrednom nadzoru u splitskoj vojarni ''Admiral flote Sveto Letica-Barba'' gdje je u ponedjeljak obavljena kontrola, doznao je Dnevnik Nove TV.

I u ovom slučaju riječ je o pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga, iste one elitne postrojbe specijalaca, koja obavlja neke od najzahtjevnijih zadataka - najbolji od najboljih - i kod kojih je ranije utvrđena prisutnost kokaina, podsjetila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Službeno nije poznato je li drogu konzumirao dok je bio u službi ili izvan nje niti kako ju je nabavio. ''Neslužbeno doznajem da su testirani i neki njegovi članovi obitelji, na dužnosti su u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Inače, ovo je samo u studenome četvrti takav slučaj - već su podnesene tri stegovne prijave, kriminalistička istraga u ovom slučaju još traje. Časniku prijeti stegovni postupak, ali i izbacivanje iz sustava'', kazala je Pezo Moskaljov javljajući se za Dnevnik Nove TV ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH.

Na području Hrvatske u ponedjeljak je testirano 30-ak vojnika, među njima jedna trećina bili su specijalci: ''Dodajmo ovome i da je početkom mjeseca u pretresu obiteljske kuće u Dalmaciji civilna policija pronašla nešto više od pet kilograma marihuane i opet kod djelatne vojne osobe''.

U MORH-u, ali i Glavnom stožeru već su ranije najavili strože kontrole, no danas na ovu temu tek šture informacije, upozorila je Pezo Moskaljov: ''Pojašnjenja smo tražili i od šefa vojske, koji tek poručuje kako u svjetlu aktualnih zbivanja i događaja ni on, ali ni drugi vojni zapovjednici neće istupati. Admiral Robert Hranj kaže i kako to ne bi bilo u interesu istražnih postupaka koji se sada vode''.

''Ni danas nismo dobili odgovor na cijelu seriju pitanja, pa i odakle uopće toliko droge u Hrvatskoj vojsci, što su sve do sada službe (VSOA) utvrdile, je li bilo propusta i čijih, i što je uopće napravljeno da se problem spriječi'', istaknula je Pezo Moskaljov te podsjetila da je šira istraga pokrenuta u srpnju.

''Može se pretpostaviti da je načelnik Stožera o posljednjem slučaju izvijestio i predsjednika Republike, koji je tek nedavno otvoreno priznao da je bilo raspačavanja droge unutar vojnih redova. Do tada je tvrdio da je riječ o izoliranim slučajevima, a da Hrvatska nema narkomansku vojsku. Štoviše, tada su odbacili mogućnost da se testira i cijela problematična postrojba. Ali o problemima vojni vrh ne govori. Uostalom, svjedočimo već tjednima o svađi na relaciji ministar obrane - predsjednik, a ozbiljne teme ostaju po strani. Što bi se reklo u narodu - selo gori, a baba se češlja'', zaključila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Pročitajte i ovo Opet problem s kokainom u vojsci - 4 SVE VIŠE KOKAINA Dnevnik Nove TV doznaje kako je pao pripadnik najelitnije vojne postrojbe, ali neodgovoreno i dalje ostaje pitanje - kako je nabavio drogu
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nevjerojatan slučaj VIDEO Zaprešićki dileri, među kojima i ravnatelj vrtića, u istražnom zatvoru

O slučaju se ipak oglasio i MORH odgovorivši na upit Nove TV, a navode da su se ''u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uključili u Program aktivnosti obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti za 2021. godinu koji se na nacionalnoj razini provodi u nadležnim ministarstvima i ostalim državnim tijelima''.

Slijedom navedenog, mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca 2021. godine. U Hrvatskoj vojsci pod nazivom Preventivne aktivnosti Vojne policije ''Droga ili radno mjesto'' također se provodi preventivna edukacija i preliminarna testiranja, napominju iz MORH-a.

Navedenom aktivnošću, ističu, nastoji se potaknuti sve subjekte u vojsci na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

''Slijedom navedenog, u posljednjih mjesec dana Vojna policija je provodila testiranje na droge u više vojarni na području Republike Hrvatske. Tako su u studenom ove godine zabilježena četiri slučaja u kojima je kod pripadnika OSRH preliminarnim testiranjem utvrđena prisutnost metabolita droga u organizmu. Protiv tri pripadnika podnesene su stegovne prijave Vojnostegovnom sudu u Zagrebu. Kriminalističko istraživanje protiv jednog pripadnika OSRH je u tijeku.
Nadalje, 22. studenog 2021. Vojna policija testirala je ukupno 35 pripadnika OSRH na cijelom teritoriju RH prilikom čega je kod jednog pripadnika OSRH utvrđena prisutnost metabolita droga'', potvrdili su iz MORH-a.

Ističu i da se u svakom konkretnom slučaju, kada se pripadnika OSRH zatekne u posjedu droga, provodi kriminalističko istraživanje koje uključuje pregled ili pretragu osobe, prostorija koje osoba koristi u vojarni te u suradnji s MUP-om, pretraga doma i drugih prostorija koje koristi izvan vojnih objekata.

Naglašavaju da ''dosadašnjim provedenim kriminalističkim istraživanjima nije utvrđeno da pripadnici OSRH preprodaju drogu u vojnim objektima'': ''Kao što smo i ranije isticali, za svakog pripadnika OSRH kod kojeg se preliminarnim testiranjem utvrdi prisutnost droga u organizmu, Vojna policija podnosi odgovarajuće stegovne prijave Vojnostegovnom sudu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje stegovnog prijestupa iz članka 175., stavka 3., podstavka 9. Zakona o službi u OSRH, odnosno dovođenje u stanje pod utjecajem droga ili odbijanje testiranja na droge te potom provodi stegovne postupke.
U svakom pojedinačnom slučaju donosi se odgovarajuće rješenje gdje je najčešće rješenje prestanak djelatne vojne službe. Svi postupci nisu još uvijek završeni''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene