Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najavljene mjere

Dnevnik Nove TV doznaje: Šok među poduzetnicima, računi za struju rast će i do 400 posto. Pogledajte pojašnjenje iz HEP-a

Aktualno Galerija Struja - 2 Struja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Struja - 1 Struja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Miloloža Ivan Miloloža Foto: DNEVNIK.hr +0 Robert Krklec Galerija 1/4 >>
Gospodarstvenici su u šoku. Iz HEP-a su dobili najavu o poskupljenju struje od jeseni ni više ni manje nego 3 do 4 puta!

Gospodarstvenici su iz HEP-a dobili najavu o poskupljenju struje od jeseni ni više ni manje nego 3 do 4 puta! Takav rast cijena struje stručnjaci u HEP-u pravdaju rekordnim sušama u Europi. Istodobno iz Vlade najavljuju mjere tek za rujan, uz poruku da imaju spremne sve scenarije pa i za redukciju struje.

Hrvatski kralj akumulatora nakon tri desetljeća rada, zbog računa za struju ostao je bez riječi. "Nakon 34 godine, ne mogu si objasniti ovo", kaže poduzetnik Ivan Miloloža. 

Nakon plina i struja leti u nebo. "400 posto? Može li se to preživjeti? Ne može", jasan je Miloloža.  

Na piše se lijepo ni ličkoj tvornici greda. Poduzetnica Mirjana Krznarić žali se kako je cijena uvećana za 60 posto. Stručnjaci za sve krive suše po Europi.

"Rezerve vode su niske, vodostaji su niski, hidroelektrane rade s nižim kampacitetom", kaže energetski stručnjak Miro Skalicki.

"Jučer je cijena na burzi za kupnju električne energije bila 470 eura a sada je 600 eura", kaže Robert Krklec, direktor HEP proizvodnje. HEP poručuje kako su nemoćni i kako je ovo viša sila. "Mi ne možemo prodavati niže nego što to burza diktira. Cijene će biti onakve kako bude diktiralo tržište", poručuje Krklec. Trenutačno se proizvodi 30 posto manje struje iz hidroelektrana. HEP-u glavobolju zadaje i plin.

"U Hrvatskoj i većem dijelu Europe struja se proizvodi iz plina", poručuje energetski stručnjak. "Prirodni plin je otišao 1500 posto u odnosu na prije nekoliko mjeseci", kaže Krklec. 

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić poručuje: "Nimalo ružičasta situacija". Poslodavci smatraju da država sada treba pomoći njima.

"Gospodarstvenici su žilavi i preživjet će, ali da će biti posljedica to svakako", kaže Zorić. Hoteli su također na udaru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RECESIJA VREBA Teška kriza kuca na vrata: Pad standarda, porast nasilja, neki će biti posebno na udaru... Prognoze nisu dobre, ali rješenje postoji

"Kompanije kojima je ove godine istekao trogodišnji ugovor za nabavu električne energije pristigle su ponude koje su 3 do 4 puta više od onih prethodnih", kaže Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma. Hoteli će samo na struji izgubiti milijardu kuna, a na vapaje svi dobivaju poruku ministra gospodarstva Davora Filipovića:

"Intenzivno radimo na paketu mjera koje ćemo predstaviti negdje na jesen". Mnoge europske zemlje građane su pripremile na moguće redukcije na jesen. "Ne bi govorio o najcrnjim scenarijima, svi planovi su napravljeni, a u ponedeljak imamo sastanak kriznog tima", napominje Filipović.

Pročitajte i ovo Videozid o mogućoj recesiji u Hrvatskoj - 4 ANALIZA MISLAVA BAGE Što nas može spasiti od recesije i koji je lijek za podivljalu inflaciju?

Krklec se nada da se neće razgovarati o redukciji. "Ali planovi postoje", poručuje. Svi želimo da ti planove ostanu neostvareni. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene