Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNEVNIK NOVE TV EKSKLUZIVNO

Centar "Ivan Vučetić" nije našao tragove eksploziva u ostacima letjelice koje je dobio na vještačenje. U Ministarstvu obrane od svojih tvrdnji ne odustaju

Aktualno Galerija Letjelica Letjelica Foto: DNEVNIK.hr Letjelica - 3 Letjelica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Letjelica - 2 Letjelica - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Letjelica - 1 Galerija 1/4 >>
Nova saznanja iz istrage o padu vojne letjelice u glavnom gradu Hrvatske. Dnevnik Nove TV doznaje iz izvora bliskih istrazi kako na dijelovima na kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva. Barem zasad, suprotno je to svim dosadašnjim tvrdnjama Vlade i Ministarstva obrane, koji i dalje ne odstupaju od svojih teza o bombi.

Gotovo dva tjedna od pada vojne letjelice u središtu Zagreba predsjednik Zoran Milanović traži da se javno objavi što su istražiteljima otkrili tragovi s mjesta nesreće.

"Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i kemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti'', poručio je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović PREDSJEDNIK U AKCIJI Milanović: ''Zašto još ne znamo je li na letjelici bilo tragova eksploziva, pitajte ih''

Uzorci vještačeni u najvećem policijskom forenzičkom centru nisu pokazali tragove eksploziva na dijelovima koji su analizirani, doznaje to Dnevnik Nove TV iz izvora bliskih istrazi. Nitko službeno ne nudi dodatna pojašnjenja.

"Vidjeli smo da su se neki ljudi, prije svega ministar i premijer, razmetali dijagnozama, a da praktički rendgen nisu ni upalili", rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Provjereno: Pad drona u Zagrebu - 1 DONOSI PROVJERENO Pad drona otkrio sve nedostatke protuzračne obrane: "Grdosija od šest tona nije trebala pasti na glavni grad da bismo znali da je sustav u rasulu"

U Ministarstvu obrane od svojih tvrdnji da je letjelica nosila bombu i bila opremljena eksplozivom - ne odustaju. Potkrepljuju to pričom o različitim fragmentima i dokazima do kojih je došla vojna policija u istrazi. U NATO-u nisu imali takve podatke.

"Indicije koje imamo zasad o padu drona u Hrvatskoj govore da to nije bio naoružan dron ni oružani napad", poručio je prije nekoliko dana glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Istog je dana premijer Andrej Plenković demantirao Stoltenberga. ''Nije bila unarmed, nego je bila naoružana'', rekao je pokazujući fotografije iz istrage.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Giganti vojne misli" Banožić o istrazi pada letjelice: "Sada već doznajemo na koje se načine to trebalo odigrati"

Nije dvojio ni ministar obrane Mario Banožić nakon što dio stručnjaka za sigurnost nije povjerovao u priču o nekoliko desetaka kilograma teškoj bombi u letjelici. Tvrdili su da je riječ o sustavu za samouništenje podataka, pa i manjim retro-raketama koje su trebale usporiti i stabilizirati pad letjelice.

"Iz letjelice koja je trebala biti izviđačka imate fragmente eksploziva i iz fragmenata doznajete za bombu, a sada već doznajemo i na koji se način sve to trebalo odigrati", rekao je ministar prije pet dana.

Dnevnik Nove TV zbog svega je zvao i Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo, no nitko nema komentara.

Kako bilo, sve strane uključene u istragu itekako će morati potkrijepiti teorije od kojih ne odstupaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene