Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi zatvorskog sustava

Istraga iza lepoglavskih zidina: Kako se Kopitz uspio ubiti? "Možete na razne načine..."

Aktualno Galerija Zatvor - 4 Zatvor - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zatvor - 3 Zatvor - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zatvor - 2 Zatvor - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zatvor - 1 Galerija 1/4 >>
Inspekcije će imati posla utvrditi i kako se Harald Kopitz uspio ubiti u zatvoru u Lepoglavi. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov krenula je u istragu. Evo što je do sada otkrila.

U jednu od najstrože čuvanih kaznionica stigao je inspekcijski tim, žele doznati tko je odgovoran i pod kojim se okolnostima ubio Austrijanac Harald Kopitz. Služio je 50-ogodišnju kaznu za teško ubojstvo svoje troje djece.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin - 2 pobuna u zagrebačkom ogranku Problemi u SDP-u: Na sjednici riješena jedna mini kriza Poziv: Željko Mihoković - 2 POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Velika pobjeda malog čovjeka: Važna promjena za svu teško bolesnu djecu i njihove obitelji

"Postoji video nadzor i utvrđivat će se stvari u onoj količini koliko su stvari vidljive u videonadzoru", kaže Zvonimir Penić iz Središnjeg ureda za zatvorski sustav.

Dok ne dobiju jasnu sliku šute o detaljima nadzora. Odjel na kojem je bio smješten, kažu, nadzirao je jedan čuvar. Zatvorenike u šetnji trebala su paziti dvojica.

"Pravodusna policija nije kriva, mislim da nije nitko kriv, jer kažem vam, to je ipak ustanova gdje su vještaci odredili da taj čovjek može biti smješten među ostale zatvorenike u kaznionici", kaže Armin Tatarović, predsjednik Sindikata pravosudne policije.

U pravosudnom sindikatu kažu da je sustav često nemoćan u ovakvim situacijama.

"Koliko bi nas trebalo biti tamo da 24 sata pratimo po jednog zatvorenika...?", pita se Tatarović.

"Da je bilo koji pravosudni policajac sumnjao da će se ovo desiti, vjerujte da to toga ne bi došlo", smatra pravosudni policajac Krešo Jelenko.

Uz sve to, osuđenici kod sebe imaju i jednokratne britvice pogodne za samoozljeđivanje.

"Žilet je dio higijenskog pribora zatvorenika, svaki zatvorenik ima britvicu kod sebe, znači nije problem doći do žileta, kaže Penić i dodaje kako se na takve stvari pazi maksimalno.

"Oni imaju pravo po kućnom redu imati kuhalo u sobi, kupiti mesni doručak u kantini, konzervu, staklenku i držati ju u sobi, to vam je dozvoljeno", kaže Jelenko.

"I razbijete staklenku možete se ozlijedit, sa ovim od konzerve, zakuhati vodu, polijete se imate opekline 4,5,6 stupnja...", dodaje.

Situacije su apsurdne, zatvori prenatrpani, a čuvara premalo, kaže sugovornik Dnevnika Nove TV. Godinama se žale na male plaće i loše uvjete rada.

"Pravosudni policajac nema pravo donosit odluke, on izvršava odluke“, kaže Jelenko.

"Nedostaje 250-300 pravosudnih policajaca, pa ja vas sad pitam ko za njih odrađuje taj posao? Ako vama fali 10 vozača, a vi imate pet, a imate deset ruta - kako ćete ih odradit...?", pita se.

Pokaže li se da je bilo sigurnosnih propusta u posljednjem lepoglavskom slučaju bit će sankcija. Od opomene do otkaza iz državne službe. Čekaju se rezultati nadzora, zaključuje reporterka Ivana Pezo Moskaljov.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene