Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traže se ostavke

Posjet ruskih trgovaca bojnom opremom promakao je i VSOA-i: Dnevnik Nove TV ima nove detalje skandaloznog sastanka

Aktualno Galerija Iz Turopolja neobavljena posla - 1 Iz Turopolja neobavljena posla - 1 Foto: DNEVNIK.hr Iz Turopolja neobavljena posla - 3 Iz Turopolja neobavljena posla - 3 Foto: DNEVNIK.hr Iz Turopolja neobavljena posla - 2 Iz Turopolja neobavljena posla - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Franko Vidović, odbor za obranu (socijaldemokrati) Galerija 1/4 >>
Nakon što je Dnevnik Nove TV prvi izvijestio da su ruski trgovci vojnom opremom u jeku sankcija boravili u Hrvatskoj, u srijedu su padali zahtjevi za ostavkama. Sazvan je i izvanredni sastanak Nadzornog odbora ZTC-a, oporba proziva premijera i ministre, a Ivana Pezo Moskaljov doznala je nove informacije.

Šutke je šef ZTC-ove Uprave prošao pored kamere Dnevnika Nove TV kada mu je postavljeno pitanje što je bilo na sastanku. Na stražnji je izlaz pobjegao i sa izvanredne sjednice Nadzornog odbora na kojoj su se tražili odgovori o sastanku s ruskim trgovcima vojnom opremom.

"Tražili smo dopune informacija i kad dobijemo kompletno izvješće onda ćemo nastaviti Nadzorni odbor", rekao je član Nadzornog odbora ZTC-a Branko Borković dodavši da ne može ništa govoriti o onome što su dosad saznali.

Sjednica je odgođena za idući tjedan. Čekaju da direktor Zdravko Klanac dostavi sva zatražena izvješća. On je pisanim putem poručio  da s Rusima, čija tvrtka proizvodi dijelove za vojne helikoptere i s kojima su surađivali prije, ne bi poslovao zbog EU sankcija.

"Na predmetnom sastanku predstavnici tvrtke ATS izviješteni su kako realizacija ranije sklopljenog Ugovora nije moguća. Ističemo da nije dogovoren ni nastavak ni buduća poslovna suradnja s tvrtkom ATS slijedom čega o navedenom sastanku nije bilo potrebe izvještavati", priopćili su iz ZTC-a.

Pročitajte i ovo Ivana Pezo Moskaljov ZA VRIJEME SANKCIJA Dnevnik Nove TV ekskluzivno doznaje - ruski trgovci vojnom opremom bili u Hrvatskoj: Što se događalo daleko od očiju javnosti?

Pročitajte i ovo Ilustracija Večeras od 19 sati! Dnevnik Nove TV ekskluzivno doznaje: Što su u Hrvatskoj radili ruski trgovci vojnom opremom?

Ako im se kanio zahvaliti neshvatljivo je zašto su morali prevaliti toliki put. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, iz Rusije su doputovali preko Kazahstana i Turske. Iz Hrvatske su odletjeli put Mađarske.

S vizama za ulazak u državu nisu imali problema. Dnevniku Nove TV je potvrđeno kako su imali Schengensku i da nije bilo potrebe za novom.

Dnevnik Nove TV doznaje da su promakli Vojno-obavještajnoj agenciji. Obavijestila ih je SOA koja je iz više izvora doznala da su Rusi bili u Turopolju.

Za saborsku oporbu dolazak ruskih gostiju i ponašanje tajnih službi je skandalozno. S Markova trga pozivaju na odgovornost i traže ostavke. 

"Nije kriv samo ravnatelj. Ravnatelj bi trebao otići, ali jednostavno drugog izbora nema nakon ovog gafa, ali uz njega bi trebao otići i ministar i to je sad odgovornost premijera", istaknuo je Franko Vidović iz Odbora za obranu.

Andreja Plenkovića sustiže i SDP-ova kritika. Tvrde da ne drži konce sigurnosnog sustava u rukama.

"Ali vjerojatno se naš dragi Andrej Plenković povukao u zonu komfora, to vam je najlakše. Uzmete gusti sa šlagom, slamčicu, pijuckate i mislite da se sustavom dobro upravlja. E, to se tako ne radi", rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Ministar obrane danas je izbjegao novinare. Naknadno se oglasio uz poruku kako nije znao, niti je trebao znati za sporni rujanski sastanak u državnoj tvrtki.

Šef države i Vlade o svemu još šute, a upravo bi oni trebali čitati obavještajne podatke.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene