Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bili su baš brzi!

DNEVNIK.hr doznaje: Ustavni sud ovako će presjeći Milanovićev plan imenovanja predsjednice Vrhovnog suda

Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 5
Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 5 Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Milanović Galerija 1/2 >>
Ustavni sud neuobičajeno brzo pripremio je nacrt rješenja kojim će zaustaviti sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića o načinu imenovanja predsjednika Vrhovnog suda.

DNEVNIK.hr doznaje da je pripremljen nacrt rješenja koje bi trebalo biti potvrđeno na sjednici Ustavnog suda u utorak.

Predlaže se odbaciti zahtjev predlagatelja Darija Juričana za ocjenom ustavnosti je li članak zakona kojim se regulira da se kandidati za predsjednika suda moraju prijaviti na javni poziv u skladu s Ustavom koji regulira da prvog čovjeka Vrhovnog suda predlaže Predsjednik.

Ustavni je sud zatražio očitovanje Vlade, a pozivaju se i na međunarodnu praksu. Objašnjavaju da Zakon pobliže uređuje proceduru izbora šefa Vrhovnog suda i da članak nije protuustavan.

Pročitajte i ovo Mislav Bago - 5 Analiza Mislava Bage Sukob Milanovića i Plenkovića oko izbora novog predsjednika Vrhovnog suda: "Mi smo u krizi koju će moći razriješiti jedino Ustavni sud"

U obrazloženju se navodi da predsjednik za predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda može predložiti samo one osobe koje su se prijavile na javni poziv Državnog sudbenog vijeća. Shodno tome, Ustavni sud smatra da predsjednik Zoran Milanović ne može predložiti da se na to mjesto imenuje Zlata Đurđević (koja se nije prijavila na javni poziv).

''Predsjednik ne može kao kandidata predložiti osobu koja na javni poziv Državnog sudbenog vijeća nije dostavila valjanu, pravodobnu i potpunu prijavu'', navode u nacrtu. Objašnjavaju da bi u suprotnom bila obezvrijeđena uloga Sabora koji, prema Ustavu, bira i razrješuje predsjednika Vrhovnog suda.

Može doći do blokade

Priznaju da to znači da može doći do svojevrsne blokade izbora prvog čovjeka Vrhovnog suda koja može ''neograničeno dugo odgađati uspostavu najvišeg tijela sudske uprave u RH''. Skreću pozornost na odgovornost predsjednika da se brine za stabilnost državne vlasti.

Ustavni sud u nacrtu mišljenja objašnjava da predsjednik ima ovlasti odbiti sve kandidate koji su se prijavili, ali da nema pravo predlagati nekoga izvan procedure i podvlače da mu je izbor ograničen na one koji su se javili na javni poziv. Naglašavaju da u demokratskom društvu nije dopušten nijedan akt vlasti koji bi bio izraz apsolutne samovolje nepodložne bilo kakvom nadzoru.

Sjednica Ustavnog suda na kojoj će se razmatrati ovaj zaključak zakazana je za utorak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene