Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred državnim vrhom

Đuro Sessa svečano prisegnuo za predsjednika Vrhovnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đuro Sessa, izabrani predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske svečano je prisegnuo pred predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

U prigodnom govoru predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović se zahvalila bivšem predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu, koji je bio službeno spriječen doći na prisegu.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna Mijenja ga Marin Mrčela Đuri Sessi istekao mandat, više nije predsjednik najvišeg suda, s kojeg poručuju: ''Sucima je svejedno koja je politička opcija na vlasti''

Predsjednica je istaknula kako je Vrhovni sud najviši autoritet sudbene vlasti, da su njegove odluke važne za sveobuhvatnu sudsku praksu te da kao takav ima velik utjecaj stvaranja onoga što nazivamo ukupnim pravnim ozračjem u društvu.

"Sudbena vlast u Hrvatskoj doživjela je znatne transformacije proteklih desetak godina. Ipak, reformski zahvati još nisu donijeli željeni uspjeh u onome što je bilo naglašeno glavnim ciljevima: u neovisnosti, nepristranosti, profesionalizmu i stručnosti pravosuđa, a posebice u njegovoj učinkovitosti. Višekratno ponavljanje odnosno odugovlačenje postupaka, od kojih neki traju deset i više godina, i drugi problemi bitno umanjuju funkcionalnost sudova i potiru sam smisao sudovanja – ostvarivanje pravde kao vrijednosnog načela raspodjele dobara, tereta i obveza u životu raznih društvenih zajednica. Pravda je stara slavenska riječ za istinu, što naš narod čuva u sintagmi "istjerivati pravdu", što znači istjerivati istinu na vidjelo. Autoritet sudova može i mora počivati na toj premisi, u čemu Vrhovni sud ima najvišu odgovornost. Ako je naime pravda spora, teško može biti dostižna u željenim i potrebnim učincima", rekla je predsjednica. 

"Poštovani gospodine Sessa, Hrvatski sabor iskazao Vam je izborom na ovu visoku dužnost iznimno povjerenje. Srdačno Vam čestitam na izboru! Biti predsjednik Vrhovnoga suda kruna je Vaše osobne sudačke karijere, kruna koja obvezuje na čast i odgovornost", kazala je Predsjednica Republike.

Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva pa će Đuro Sessa svečano prisegnuti i pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene