Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50 škola eksperimentalno

Od jeseni cjelodnevna škola: Pogledajte koji su novi predmeti uvedeni i do koliko će sati trajati nastava

Pedeset osnovnih škola od jeseni počinje s cjelodnevnom nastavom. Djeca bi u školi mogla biti i do poslije 17 sati, uvode se neki novi predmeti i nove aktivnosti, a rastu i plaće učitelja u tim školama.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pozvao je sve osnovne škole da se prijave za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola".

U ovom novom modelu nastave od jeseni sudjelovat će 50 osnovnih škola iz cijele Hrvatske, a prijaviti se mogu one škole koje već sada provode jednosmjensku nastavu

Projekt će se eksperimentalno provoditi iduće četiri godine i odnosi se na sve učenike od prvog do osmog razreda.  

Pročitajte i ovo Ilustracija USKORO PROGRAM CJELODNEVNE NASTAVE Velike promjene u školama: Stižu novi predmeti, nekima se povećava broj sati, a ni tjelesni više neće biti isti

Financijska stimulacija po školi bit će 300.000 eura, najavio je ministar. Novac je namijenjen za nabavu opreme potrebne za održavanje nastave i dodatne troškove škola, a rast će i plaće zaposlenika tih škola od 4,5 posto fiksno za sve djelatnike te i do 25 posto za učitelje i sve one koji aktivno sudjeluju u provedbi programa.

Prema modelu, obavezna nastava do osmog razreda trebala bi trajati do 14 sati, nakon čega slijedi ručak te se od 15 sati počinje s izvannastavnim aktivnostima do 17 sati, a nakon 17 s izvanškolskim aktivnostima.

"Da maknemo s dnevnog reda potrebu instrukcija kod kuće, da povećamo kvalitetu obiteljskog života, s obzirom na to da neće biti domaćih zadaća, jedno kvalitetnije obiteljsko druženje, ali i socijalizacija među učenicima i djecom, vršnjacima", objasnio je ministar Fuchs.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna reforme unatoč koroni Ministar Fuchs najavio uvođenje cjelodnevne nastave: "Krenuli smo u veliki reformski zahvat..."

Novi predmeti i nove satnice

Priroda i društvo u petom i šestom razredu postaje Prirodoslovlje te se uvode novi predmeti Društvo i zajednica te Praktične vještine, predmet sličan nekadašnjem Domaćinstvu.

Informatika postaje Informacijske i digitalne kompetencije te će po novome biti obavezni, a ne izborni predmet od prvog razreda. Obavezan će biti i drugi strani jezik, od četvrtog razreda. 

Predmet Svijet i ja novi je izborni predmet, koji je zamišljen da učenici koji ne odaberu Vjeronauk "ne provode vrijeme na hodnicima ili imaju jednu ocjenu manje", kazao je Fuchs.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Stiže javni poziv Fuchs o još jednoj stipendiji Milanovićeva sina: "Ako su uvjeti natječaja bili potpuno jasni, onda je to to" ,

Povećava se broj sati za Hrvatski jezik i Matematiku te umjetničke predmete poput Likovne i Glazbene kulture.

Novost je i da nastavu Tjelesne kulture u prva četiri razreda osnovne škole više neće predavati učitelji, već magistri kineziologije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene