Najezda štakora u Đakovu. Građani su očajni, jer ih se nikako ne mogu riješiti, neki su ih čak pronašli u svojim sobama.


Zlati Buntić iz Đakova su gotovo cijela ostava i dvorište puni rupa od štakora koji već danima prave probleme.

"Poludila sam! Otkad sam ja u Đakovu ovo nisam doživjela! Penju se gore, odozgo, od dolje ulaze. Sve su mi pojeli, otrovali! Nosim u sobu, jer ne mogu ovdje više ništa! U kutiji brašna oni ga jedu. Pa poludila sam!", jada se Zlata.

Milan Šikić broji rupe samo ispred kuće. A u dvorištu, gdje god se okrene vidi štete od štakora. "Tu po dvorištu, to je sve izbušeno! Gore je u sobi bio, popeo se po zidu i u sobu se popeo u kuću na kat", kaže Milan.

Đakovčani su očajni. Kažu kako nikada nisu vidjeli toliko štakora. I što god su probali, ne mogu ih se riješiti.

"Po noći se čuju, jer po danu njih nema. Jer fino se najedu i šute. Čim je večer, i evo ga", kaže Zlata. Ni deratizacija do sada nije riješila ovaj problem.

"Deratizacija se vrši inače dva puta godišnje. Sada smo izašli na intervenciju, jer je povećan broj štakora", rekao je Davorin Kuslev koji je izašao na intervenciju deratizacije.

Štakori mogu na dva načina prenijeti bolest. "Direktno- ugrizom i indirektno- putem zagađenja hrane ili vode", rekao je Aleksandar Šimunović iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, HZJZ-a.

Dodaje kako je zabilježen vrlo malen broj zaraznih bolesti koje su prenijeli štakori. "Indirektno, to mogu biti bolesti poput blažih oblika salmoneloze, zatim leptospira, te plućni oblici Hantan virusa- groznica s vrućicom", dodaje Šimunović.

Đakovčani apeliraju od nadležnih institucija za pomoć, jer u protivnom, najezda štakora bi mogla biti još veća.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr