Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret rezultatima

DIP o sivoj zoni tijekom izborne šutnje: ''Teško se kontrolira, pogotovo jer se prati u realnom vremenu''

Državno izborno povjerenstvo nadzire izborni dan. Birališta za drugi krug lokalnih izbora su otvorena u 7 sati, a glasati se može do 19 sati. Izlazne ankete pratite na portalu DNEVNIK.hr.

Kada se primijeti da se krši izborna šutnja, predsjednik DIP-a Đuro Sessa ističe da je najbitnije ustanoviti što su društvene mreže. ''Pitanje je što su društvene mreže - jesu li oni mediji. Kada bi bile, izborna promidžba bila bi kršenje. Veći je problem to što se objavljuje na portalima i onda postaje medijski dostupno i predstavljaju izbornu šutnju. To je prekršaj i tek kada sud utvrdi kaznu, tada bi se moglo znati što je kršenje i koji je medij te kojim se sredstvima dolazi do povrede'', kazao je predsjednik DIP-a u razgovoru s Martinom Bolšec Oblak.

Pročitajte i ovo Kome idu lajkovi? Kampanja na TikToku Borba za glas mladih birača: Osim premijera, još se političara i političarki okušalo u tiktokerskim vodama Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe

Istaknuo je kako su društvene mreže siva zona. ''Oni su siva zona. Teško se kontrolira, pogotovo jer se prati u realnom vremenu kada je izborna šutnja'', rekao je Sessa.

Što se mehanizma izborne šutnje tiče, Sessa smatra da koncept nije loš. ''Teško je biti pametan i dati konkretan odgovor. Koncept nije loš. Sustav je impotentan i ne može to spriječiti, ali zato će doći sudski pravorijek nakon nekog vremena kada to nikoga neće zanimati. Pitanje je na koji bi se način to moglo regulirati. Možda postoje stroži načini, a ako se ne može - onda bi je trebalo pustiti, ali nastao bi nered. Tu bi bila agitacija, različitih situacija koje ne možemo predvidjeti'', pojasnio je predsjednik DIP-a.

Istaknuo je kako je do sada izborni proces bio uredan na biračkim mjestima. ''U suštini, na biračkim mjestima nije bilo nepravilnosti, očekujemo da će sve proći u redu, što nas veseli. Ono izvan našeg dosega kontrole - poput kršenja izborne šutnje, to je nešto sasvim drugo'', pojasnio je Sessa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene