Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni državni odvjetnik

Dinko Cvitan: "Uhićene su osobe samo jednog entiteta, gdje su ostali?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je kako ne smatra da njegov prethodnik Mladen Bajić snosi odgovornost za uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju.

"Nitko nije odgovoran iz Državnog odvjetništva. Sada sam na Odboru objavio konteskt vremena kada su se potpisivali sporazumi. Sve što je išlo, išlo je na temelju sporazuma iz 2005. Oba sporazuma odobrili su Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo vanjskih poslova", kazao je Cvitan nakon sastanka Odbora za pravosuđe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posjet Dubrovniku Plenković o mogućim novim optužnicama: "Naći ćemo rješenje koje će umiriti branitelje" Slika nije dostupna Ministar s braniteljima HV-a i HVO-a Medved: ''Vlada će pronaći najbolji model kako podržati Hrvate u BiH''

Na pitanje je li bilo neselektivnog davanja pristupa arhivu istražiteljima BiH kazao je kako to nije točno.

"Pa nisu valjda došli u arhiv, uzimali papire i odlazili doma. To su priče za malu djecu", kaže Cvitan.

Kaže da o uhićenjima nije znao ništa te je za njih saznao iz medija.

"DORH je neovisno tijelo. Mi u odnosu na ovaj slučaj ne možemo učiniti ništa. Nisam imao pojma da će se ovo dogoditi. Ne znam vode li se istrage i za srpsku stranu, ali je činjenica da je bio upit za 28 osoba, a samo 10 Hrvata je uhićeno. Gdje su ostali nestali ja ne znam, ali to je indikativno", kaže Cvitan.

Bauk: Moramo ispitati zašto je došlo do selekcije

Uhićenja je nakon sastanka Odbora za pravosuđe komentirao i SDP-ov Arsen Bauk.

"Pravosudna suradnja s tužiteljstvom BiH ide vrlo dobro. Što se tiče procesuiranja ratnih zločina ukazano je na neke neprihvatljive formulacije u određenim predmetima koje vodi Tužiteljstvo BiH, a tiču se njihovog viđenja uloge Republike Hrvatske od 92 do 95 u BiH. Tome nema pomoći", kazao je Bauk.

Bauk je kazao kako je dobijen zahtjev za 28 osoba, a pritvor je otvoren za 10.

"Imamo obvezu propitati zbog čega je došlo do selekcije samo deset osoba samo hrvatske nacionalnosti. Moram primijetiti da odvjetnik jednog optuženika nisu negirali zločine , već je samo rekao da njegov branjenik s time nema ništa. Kada tijela RH utvrde da u postupanju organa BiH postoji dikrimanacija tada smo dužni reagirati. Do tada možemo samo promatrati", kazao je Bauk, predsjednik Saborskog odbora za pravosuđe. 

Premijer Andrej Plenković danas je kazao kako bi, da su znali za uhićenja, drugačije razgovarali tijekom njegova posjeta BiH.
 

Salapić: "Ovo je prešlo u opću histeriju"

Uhićenja je komentirao i novoprisegli zastupnik HDSSB-a Josip Salapić koji je danas u Sabor ušao umjesto Branimira Glavaša.

"Reakcija Vlade je trebala biti jača. Ne smije se dozvoliti da se ovako ugrožava sigurnost naših građana. Mi smo članica Eurospke unije i naši ljudi moraju slobodno putovati u susjednu zemlju, a ne da netko ode na godišnji odmor i bude uhićen. Ovaj problem treba pod hitno riješiti. Ne treba pustiti vremenu. Ovo je prešlo u opću histeriju", kazao je Salapić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene