Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Birokratske prepreke

Član Gospodarskog vijeća Predsjednice savjetovao startupovce da osnivaju tvrtke izvan Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela za DNEVNIK.hr je objasnio zašto je startupima savjetovao da tvrtku osnuju u SAD-u.

Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela i član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Facebooku je ustvrdio kako je osnivanje tvrtke u tjedan dana u Hrvatskoj bajka.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

Potaknut birokratskim zaprekama na koje je naišao prilikom pokušaja osnivanja tvrtki, startupima je savjetovao da tvrtku osnuju u SAD-u.

"Ne pričam protiv zemlje, pričam protiv birokracije"

"Moja preporuka za startupe - osnujte tvrtke u USA (ili bilo kojoj normalnoj zemlji za business, USA spominjem jer osobno imam tvrtku tamo i prezadovoljan sam) pa neka te tvrtke budu vlasnik hrvatske ako je već morate imati. Tako izbjegavate sve čari hrvatske birokracije. U USA je većina promjena u vlasništvu ili slično gotova unutar JEDNOG radnog dana. Naravno, bez pečata, bez bilježnika, bez odlazaka ikamo! Nadopuna: ne pričam protiv svoje zemlje - pričam protiv svoje birokracije!" poručio je Davorin Štetner.

Štetnera smo zamolili za objašnjenje statusa te ga pitali kosi li se njegova izjava s ulogom u Vijeću za gospodarska pitanja.

"Naprotiv. Uloga Vijeća je ukazivati Predsjednici na probleme koje gospodarstvo ima te aktivno predlagati načine za poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj. Moja izjava je nažalost istinita, Hrvatska još uvijek nije prijatelj poduzetniku, pogotovo startupu i svi zajedno moramo raditi da se to promijeni. Nadam se da će najavljene mjere ubrzati dinamiku I smanjiti birokraciju kao što je u drugim zemljama svijeta", kazao je za DNEVNIK.hr Davorin Štetner.

Poručio je kako je preporuku startupovima za osnivanjem tvrtke u SAD-u iznio zbog nekoliko razloga:

1. Strani investitori većinom nemaju povjerenje u hrvatski poslovni sustav. Kada hrvatski startup pronađe investitora u velikoj većini slučajeva on sam zahtjeva da se tvrtka otvori u zemlji u kojoj on ima povjerenje u sustav i gdje može kontrolirati i planirati poslovanje.

Hrvatska još mora poraditi na poslovnoj klimi. Stvari se ne mogu mijenjati preko noći. Ako netko uloži u hrvatsku tvrtku onda očekuje poslovne uvjete kakve ima u tom trenutku, a ne da mu se za nekoliko mjeseci pravila igre mijenjaju. U stabilnim poslovnim sustavima pravila igre znaju se dugoročno. Nadam se da će upravo kroz inicijativu Vijeća, ali i kroz rezanje administrativnih prepreka doći do situacije u kojoj će biti lakše pokretati tvrtke ovdje, ali i lakše poslovati općenito.

2. Brze promjene: Startup u poslovnom životu, a pogotovo u ranoj fazi razvoja ima česte promjene udjela u tvrtki kako dolaze novi investitori I partneri. U Hrvatskoj je u mnogim slučajevima potreban potpis kod bilježnika doslovce svih članova društva za promjene. Zamislite samo imati nekog sitnog suvlasnika koji živi u inozemstvu kojeg morate vući kod bilježnika za takve stvari? I sam sam nedavno u jednome startupu u koji sam uložio imao situaciju da smo jedva skupili suvlasnike kod bilježnika jer naravno ljudi rade I nemaju vremena trčati. I kako doskočiti tom problemu? Osnovati društvo u zemlji poput SAD-a koje je vlasnik tvrtke u Hrvatskoj. Tako se promjene u vlasništvu mogu bezbolno raditi doslovce preko noći. Nema bilježnika, nema ovjera, nema trčanja ikuda – jednostavno potpišete obrazac, isprintate, pofotkate mobitelom I pošaljete odvjetniku mailom. I u većini slučajeva sve je gotovo doslovce u jedan radni dan. Ovaj savjet ne utječe na niti jedno radno mjesto u Hrvatskoj I zbog tog savjeta Hrvatsku neće napustiti niti jedan radnik.

3. Kredibilitet: Ako namjeravate osvajati globalno tržište važno je imati tvrtku na najjačim tržištima. Lakše je privući investitora te uopće poslovati ako ste prilagođeni naprednim poslovnim ekonomijama svijeta. Koliko god mi voljeli Hrvatsku – velika je razlika prezentirate li iz razine Hrvatske ili razine npr. SAD-a ili Ujedinjenog Kraljevstva. Većina uspješnih startupa koje znam imaju tvrtke u naprednim ekonomijama svijeta, a urede u Hrvatskoj. Tendencija je smanjiti cijenu rada jer će se time omogućiti veće place radnicima u Hrvatskoj te spriječiti odlazak mladih iz zemlje.

"Nismo očekivali promjene preko noći"

Štetner kaže je od svog osnutka Vijeće imalo preko 15 tematskih sjednica, niz radnih grupa i individualnih sastanaka.

"Predsjednici su isporučili niz preporuka koje je ona prenjela nadležnim institucijama. Svidio mi se stav Predsjedice na prvoj sjednici kada je iskreno rekla kako ona nema iskustva u biznisu te zato ima nas. To želim čuti od politike. Sastav Vijeća je kvalitetan. Okuplja niz važnih gospodarskih, obrazovnih i stručnih medijskih institucija. Uvjeren sam da je veliki dio mjera koje je Vlada RH nedavno donjela, a koje napokon idu u dobrome smjeru rezultat neprestanog pritiska stučnih udruženja i pojedinaca, a veliki dio istih sjedi u Vijeću.  Podrška Predsjednice poslovnom sektoru je izgrađena kroz kvalitetan rad Vijeća.

Institucija Predsjednice RH nema ustavnih ovlasti te stoga i nismo očekivali da će se stvari mijenjati preko noći, ali Predsjednica ima puno jaču medijsku snagu te su se neke važne teme otvorile kroz medije koji su važan okidač i poticaj za promjene koje trebamo.

Na nedavnoj najvećoj konferenciji poslovnih anđela EBAN WU 2016 Predsjednica je imala govor koji je mnoge stručnjake veoma iznenadio konkretnošću. Upravo taj govor kao i sama podrška Predsjednice poslovnom sektoru je izgrađen kroz kvalitetan rad Vijeća", kaže Štetner.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene