Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio i nove akcije

Davor Huić za Dnevnik Nove TV: Želimo potpuno zaustaviti uvođenje poreza na nekretnine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osoba koja je pokrenula buku o porezu na nekretnine, Davor Huić, predsjednik udruge Lipa kaže da će udruga nastaviti s prikupljanjem potpisa, a najavio je i neke nove akcije.

Udruga Lipa ne samo da će nastaviti s prikupljanjem potpisa građana protiv uvođenja poreza na nekretnine nego će i od Vlade tražiti garancije da poreza na nekretnine neće biti ni u kojem obliku.

Pročitajte i ovo Napojnice; ilustracija - 1 Nova mogućnost Manča iskočila iz sive ekonomije, ali tu je i vječno pitanje: Koliko su Hrvati laki na novčaniku? Slika nije dostupna Davor Huić iz Lipe "Narodu treba čestitati. Država je apsolutno nespremna za uvođenje poreza na nekretnine"

O ovoj temi razgovarali smo s Davorom Huićem, predsjednikom udruge Lipa.

Što vi konkretno želite postići kroz Vaše akcije?

Prvo želim reći da to nije naša pobjeda nego pobjeda građana Hrvatske,pobjeda građanskog aktivizma, udruga civilnog društva, da smo pokazali da se građani i na ovakav način mogu participirati u vlasti. Hrvatska ima izborni sustav koji ne dozvoljava veliku participaciju građana između izbornih procesa. Svake četiri godine možete birati stranku, a između toga nemate velikog utjecaja na način funkcioniranja stranke.

Što konkretno želite postići s ovom akcijom prikupljanja potpisa?

Želimo zaustaviti uvođenje porezan na nekretnine i to je s ovom najavom odgode korak u tom smjeru.

Kada privodite kraju operaciju prikupljanja potpisa i što ćete s tim potpisima?

Mislimo nastaviti dalje dok ne bude potpuno jasno. Premijer je najavio odgodu, a odgoda znači da se ipak planira s primjenom u kasnijoj varijanti. Pratiti ćemo razvoj događaja. Imamo 140.000 potpisa ljudi koji su nam dali mandat da u njihovo ime to pratimo i pazimo da se njihovi interesi poštuju.

Što onda s tim potpisima?

Za sada ih prikupljamo i čekamo potez Vlade. Reagirat ćemo ako Vlada bude donosila odluke koje su u suprotnosti s onim što želi većina građana, onda ćemo reagirati.

Premijer je popustio zbog pritiska javnosti, ali i pritiska koalicijskog partnera HNS-a - pripremate li vi još kakve akcije osim peticije?

Mi smo udruga poreznih obveznika. Hrvatska je porezno preopterećena zemlja i planiramo puno akcija ovog tipa i u budućnosti.

Nešto konkretno?

U sljedećem periodu ćemo se fokusirati na državne rashode. Mislimo da država ima puno više prostora da drži rashode pod kontrolom. Hrvatska ima ekonomski rast, suficit proračuna i mislimo da se dio tog novca treba pretočiti u niže poreze. To je moguće samo ako potrošnja države ne raste.

Hoćete li to raditi putem neke političke platforme?

Ne. Mislim da postoji ogroman neiskorišteni prostor baš van stranačkog djelovanja, za građanske inicijative, za to da se građani direktno na ovaj način organiziraju i djeluju na odluke vladajućih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene